Maastricht UMC+ zoekt een

Administratief Medewerker Zorg (Medisch Codeur)

Dienstverband

24 - 32 uur per week

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Maastricht

Werkvelden

Ziekenhuizen
Wat ga je doen?
Medisch coderen, wat is het?
Het uniform registreren van gegevens van medische gegevens is van belang om de best mogelijke zorg te leveren. Dat geldt ook voor diagnoses en opname indicaties die onmisbaar zijn het bepalen van de de HSMR ( Hospital Standarized Mortality Ratio), de OLO (onverwacht lange opnameduur) en het percentage heropnames. Hiermee worden ziekenhuizen onderling vergeleken en hiermee worden landelijke benchmarks bepaald.

De functie, wat zijn je werkzaamheden?
Als medisch codeur lever je samen met je collega's een belangrijk bijdrage aan dit registratieproces door medische gegevens (diagnoses en opname indicaties) te coderen en die te verwerken in de daarvoor beschikbare systemen. Vervolgens komt alle informatie terecht bij de DHD (Dutch Hospital Data). De DHD verzamelt beheert en bewerkt data van ziekenhuizen en universitair medische centra en koppelt die data terug als informatie.

Een medisch codeur leest ontslagbrieven en vertaalt diagnoses en opname indicaties uit deze brieven naar ICD-10 codes (een internationale standaard voor het vastleggen van medische diagnoses).
Naast het coderen van opnames bestaat je functie ook uit:
 • Het signaleren van knelpunten of onjuiste gegevens.
 • Het analyseren van en meedenken over de registratie door de zorgprofessionals.
 • Het volgen van ontwikkelingen m.b.t. coderen (code-adviezen van de DHD) en anticiperen op veranderingen.
 • Het geven van uitleg over de nut- en noodzaak van het gestructureerd vastleggen van diagnoses.
Een werkdag als medisch codeur.
Als medisch codeur werk je 2 vaste dagen samen met je collega's op locatie. Op die dagen vindt er werkoverleg plaats, overleg je met je collega's over inhoudelijke vragen, heb je afstemming met zorgprofessionals en heb je de mogelijkheid om informeel te leren van je collega's.
De overige dagen kan je na een inwerkperiode thuis werken. Op deze dagen maak je zelfstandig meters met het coderen van opnames. Je colle(ga's zijn natuurlijk via teams bereikbaar voor vragen of een informeel koffiemoment.

Wat vragen wij van jou?
De medewerker die wij zoeken heeft:
 • Een enthousiaste en pro-actieve werkhouding;
 • MBO(+) werk en denkniveau;
 • In het bezit van het diploma coderen volgens ICD-10 of bereid dit halen (studiebelasting 150 uur);
 • Kennis van medische terminologie en ziekteleer (harde eis);
 • Affiniteit met het primaire zorgproces;
 • Een kritische signalerende houding ten opzichte van door zorgprofessionals bron vastgelegde gegevens;
 • In staat om op een opbouwende manier feedback te geven over bijvoorbeeld vastgelegde diagnoses en de inhoud van de ontslagbrief;
 • Volwaardig gesprekspartner voor artsen en derden;
 • Kennis van SAP is een pré;
 • Kennen van de DBC/ DOT is een pré;
Voor deze functie geldt dat je voor aanvang van het dienstverband een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet kunnen overhandigen.

Hoe ziet je werkomgeving eruit?
Als medisch codeur vorm je samen met de overige medische codeurs het team LBZ. Dit team is een onderdeel van de afdeling Zorgadministratie onderdeel van het servicebedrijf Financiën. Samen met de collega’s van andere de 3 teams (Implementatie en Borging Wet- en Regelgeving, Servicepunt Patiëntenregistratie & Zorgkosten en team Registratie & Facturatie) ondersteun en optimaliseer je registratieprocessen die nodig zijn voor facturatie en landelijke data aanleveringen.
Vanaf begin 2023 betrekt de Zorgadministratie samen met de overige afdelingen van het servicebedrijf Financiën een gerenoveerde kantoorvleugel in het MECC, waar gewerkt gaat worden met een nieuw flexibel kantoorconcept, waarbij het uitgangspunt is dat je werkplek zoekt die past bij het werk dat je op dat moment uitvoert.

Aanstelling
Het betreft een arbeidsovereenkomst van 1 jaar voor gemiddeld 24-32 uur per week conform artikel 2.4.2 Cao umc, zijnde een tijdelijk contract vooruitlopend op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als bedoeld in lid 3 van artikel 2.3 Cao umc.

Wat bieden wij?
De Cao universitair medische centra (umc) is op deze functie van toepassing.
Wij bieden je:
 • Eindejaarsuitkering van 8,3% van je bruto jaarsalaris;
 • Goede pensioenvoorziening bij het ABP;
 • Mogelijkheid om je collectief te verzekeren voor o.a. ziektekosten (umc) en arbeidsongeschiktheid (Loyalis);
 • Cao à la Carte, waaronder bijvoorbeeld een fietsregeling en fitnessabonnement;
 • Diverse incompany trainingen en mogelijkheid tot ontwikkeling via e-learning methodiek.


Salaris
Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris maximaal € 3.422,- bruto per maand bij een fulltime aanstelling, conform schaal A07 van de Cao umc.

Heb je nog vragen?
Voor meer informatie over de functie, de sollicitatieprocedure of overige vragen kun je contact opnemen met Team Recruitment. Bereikbaar iedere werkdag op telefoonnummer: 043-387 59 77 of per mail: recruitment@mumc.nl
Meer algemene informatie over arbeidsvoorwaarden en werken bij het Maastricht UMC+ is te vinden op www.werkenbijmumc.nl.

Een screening en/of online assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

De sollicitatiegesprekken zullen in week 34 & 35 worden gehouden.