Zuyderland zoekt een

Duaal student Medische Beeldvorming- en radiotherapeutische technieken (MBRT)

Dienstverband

36

Opleidingsniveau

MBO niveau 4, HBO, WO, HBO+

Standplaats

Sittard – Geleen

Werkvelden

Ziekenhuizen

Jouw afdeling

De afdelingen die onder medische beeldvorming van het Zuyderland MC vallen, verzorgen het beeldvormend onderzoek binnen het ziekenhuis. Voor deze onderzoeken wordt onder andere gebruik gemaakt van röntgen, CT, MRI, echografie en nucleaire geneeskunde. Tevens vinden er interventies plaats op de vaatkamer.

Wat ga je doen?

Als MBRT’er ga je medische apparatuur gebruiken om beeldvormend onderzoek en bestralingsbehandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Radiologische onderzoeken worden verricht op een afdeling medische beeldvorming (radiologie) en soms op de afdeling spoedeisende hulp, de operatiekamer of op klinische afdelingen. De nucleaire onderzoeken vinden altijd plaats op de eigen afdeling.

Je wordt als laborant een schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt. Tijdens de opleiding leer je hoe het menselijk lichaam werkt, welke onderzoeken je bij welk ziektebeeld kunt uitvoeren, welke apparatuur je daarvoor gebruikt en hoe deze apparaten werken. Je leert wat straling en radioactiviteit doet met het lichaam en hoe je je daartegen beschermt. Verder ontwikkel je jouw vaardigheden in de omgang met de patiënten. De onderzoeken die je als laborant uitvoert, worden in heel diverse omstandigheden verricht, waardoor je ook regelmatig te maken krijgt met ernstig zieke of getraumatiseerde mensen.

Voornoemde combinatie van vaardigheden en kennis, toegepast in veel verschillende werkomstandigheden, maakt dat dit een enorm veelzijdig beroep is. Een vak dat ook nog eens, mede dankzij de technologische ontwikkelingen, telkens nieuwe uitdagingen blijft bieden.

Jouw opleiding

Studenten die de 4-jarige HBO-opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) in duale vorm volgen, doorlopen een werken-leren traject waarbij ze in dienst zijn van het ziekenhuis. Zij worden wat betreft het theoretisch deel bij Fontys in Eindhoven opgeleid voor vier vakgebieden. Dit zijn de radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Het praktijkdeel omvat in de duale variant bij het Zuyderland MC twéé van deze richtingen. Dit zijn de richtingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde.

Tijdens de 4 jaar van de opleiding word je geschoold in alle basiswerkzaamheden binnen deze twee vakgebieden. Daarnaast loop je diverse stages bij alle gespecialiseerde onderzoeksmodaliteiten. Verder doorloop je ook een externe stage bij de radiotherapie in het 3e jaar van de opleiding. In het 4e jaar wordt de opleiding afgesloten met een onderzoeksproject.

De startdatum is 30 augustus 2021. Het eerste half jaar vormt een beroepsvoorbereidende periode waarin je alleen theoretisch onderwijs geniet. Daarna begin je ook in de praktijk te werken. Enkele praktijkweken worden dan telkens afgewisseld met een lesweek. Tijdens de werkweken heb je, behalve in de vakantieperiodes, altijd een studiedag.

Voor meer informatie over de opleiding bij Fontys klik op de volgende link: https://bit.ly/39PUvfE . In januari zijn er online open dagen bij deze opleiding, waar ook mensen uit de praktijk jouw vragen kunnen beantwoorden.


Wie ben jij?

 • Je bezit een HAVO- of VWO-diploma of gaat deze dit schooljaar behalen. Een afstudeerrichting met profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek sluit het beste aan bij de inhoud van de opleiding MBRT. Uit de praktijk is namelijk gebleken dat interesse en aanleg voor natuurkundige vakken een belangrijke maatstaf is voor het succesvol doorlopen van de opleiding. Kennis van wiskunde is een vereiste.
 • Een MBO-diploma (niveau 4): Hiermee voldoe je aan de minimale toelatingseis, maar de ene opleiding sluit uiteraard beter aan dan de andere.
 • Ook als je al een HBO of WO studie hebt afgerond, nodigen we je uit om te solliciteren.
 • Je hebt affiniteit met automatisering en techniek.
 • Je bent zelfstandig en accuraat.
 • Patiëntvriendelijkheid, collegialiteit en flexibiliteit zijn jouw kernkwaliteiten.
 • En je kiest bewust voor een duaal leertraject.


Wat bieden wij?

 • Je ontvangt, afhankelijk van het recht op studiebeurs, een intentieverklaring voor het eerste half jaar en een leerarbeidsovereenkomst voor de 3,5 daaropvolgende praktijkleerjaren.
 • De arbeidsduur bedraagt 36 uur per week voor de duur van de opleiding.
 • Boeken en lesgeld worden door de werkgever vergoed.
 • De arbeidsvoorwaarden en salariëring zijn conform CAO Ziekenhuizen.
 • Tijdens de praktijkleerjaren ontvang je een leerlingen salaris (€1.439,- tot €2.030,-). Ben je 21 jaar of ouder? Dan ligt het aanvangssalaris hoger (minimaal geldende minimum (jeugd)loon).
 • Een afgestudeerde Laborant medische beeldvormende technieken (MBT) (met bereidheid om binnen 2 jaar te starten met een specialisatie) verdient tussen de €2.526,- en €3.774,- (niveau 01-01-2021). Heb je een leidinggevende / coördinerende functie dan ligt het salaris hoger.

Interesse?

Voor inlichtingen kun je contact opnemen met de opleidingsfunctionaris: Bas Mols, tel.nr. 0630670243 / e-mail b.mols@zuyderland.nl. Dit telefoonnummer en emailadres kan enkel gebruikt worden voor het inwinnen van informatie.

Na de brievenselectie word je uitgenodigd door Zuyderland MC voor een 2 uur durend testprogramma op 16 of 17 maart. Vervolgens word je op basis van de uitslagen van de test uitgenodigd voor een meeloop dag en een sollicitatiegesprek. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op dinsdag 30 maart. Reserveer deze data dus alvast in je agenda!

Solliciteren kan tot en met 26 februari. Bewijzen (diploma’s, cijferlijsten) moeten samen met het CV en de motivatiebrief als digitaal bestand worden meegestuurd. Jouw sollicitatie wordt pas in behandeling genomen als deze compleet is.

Solliciteren staat ook vrij voor MBRT voltijd studenten die over willen stappen naar duaal.

Over Zuyderland Medisch Centrum

Iedere dag wordt in het topklinische opleidingsziekenhuis, gevestigd op twee hoofdlocaties in Zuid-Limburg (Sittard-Geleen en Heerlen), op hoog niveau excellente en innovatieve patiëntenzorg geleverd.

 • Aantal beschikbare bedden/plaatsen voor klinische capaciteit en dag/deeltijdbehandelingen Zuyderland Medisch Centrum: 1.023
 • Aantal klinische opnamen: 41.961 opnamen
 • Aantal eerste polikliniekbezoeken: 264.181 bezoeken
 • Aantal herhaal polikliniekbezoeken: 432.948
 • Aantal dagverplegingsdagen: 41.741 dagen

Aantal klinische verpleegdagen: 242.942 dagen.

Aanvullende informatie

Het online screenen, bijvoorbeeld via zoekmachines en social networks kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Voor de meeste functies binnen Zuyderland wordt een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) gevraagd. Voorafgaande aan een indiensttreding zal hierover nadere informatie worden verstrekt.

Zijn er binnen Zuyderland op dit moment voorrangskandidaten die in aanmerking komen voor deze functie, dan hebben zij conform het Doorlopend Sociaal Plan voorrang boven andere interne en/of externe kandidaten.

Solliciteren

Belangstelling voor deze functie kun je kenbaar maken middels het invullen van het digitale sollicitatieformulier via https://www.werkenbijzuyderland.nl/vacature/1278/duaal-student-medische-beeldvorming-en-radiotherapeutische-technieken-mbrt.