Mutsaersstichting zoekt een

Intensief Ambulant Gezinsbehandelaar (AZC Grave)

Dienstverband

16-24

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Onbekend

Werkvelden

Geestelijke gezondheidszorg, Jeugdzorg

De Mutsaersstichting, compleet in jeugdzorg, is een fullservice centrum actief op de gebieden jeugdhulpverlening en GGZ en welzijn en onderwijs. We zijn compleet in jeugdzorg, in de breedste zin van het woord en werken multidisciplinair vanuit een systemisch en vraaggericht perspectief. 
Vanuit onze missie “geen kind op straat, geen gezin in de steek” bieden we cliënten en hun omgeving grip en perspectief op hun toekomst. Wij leren jongeren en volwassenen hun eigen plaats in de samenleving (weer) in te nemen.  Wil je meer weten over onze organisatie? Kijk dan op www.mutsaersstichting.nl.  
 

Ter uitbreiding van ons behandelteam op het AZC in Grave zijn wij opzoek naar:   

Intensief Ambulant Gezinsbehandelaar 

16 – 24 w uur per week 

Je komt werken in een dynamische omgeving die je uitdaagt om je kennis, vaardigheden en ervaring in te zetten.  We stimuleren lef en ondernemerschap en geven ruimte aan je eigen ontwikkeling door je gebruik te laten maken van een uitgebreid netwerk van professionals en een breed scala aan opleidingsmogelijkheden.  

Een werkdag van……. 

Intensief Ambulant Gezinsbehandelaar op het AZC in Grave 

Vandaag, dinsdag, begint mijn werkdag om 8.45u met een teambespreking. Deels ontmoeten we elkaar live in ons kantoor in de Generaal de Bons kazerne in Grave en een deel van het team voegt online in, omdat zij ook een aantal uren in de week elders voor de Mutsaersstichting werken. Gedurende 45 minuten bespreken we casuïstiek met elkaar. En eventuele nieuwe aanmeldingen worden besproken en verdeeld. Na dit overleg loop ik mijn vertrouwde wandeling van 5 minuten richting het AZC. Hier heb ik een huisbezoek bij een gezin dat uit Syrië komt en al een aantal maanden op dit AZC verblijft. Ik word warm welkom geheten en krijg thee aangeboden. Ik bel de tolkentelefoon en via de tolk bespreken we met elkaar hoe hun week geweest is. Hoe het gegaan is met de afspraak die we vorige week gemaakt hebben. Namelijk dat ze hun dochter van 9 jaar helpen om zich groter en meer zelfverzekerd te voelen.  In dit AZC kan ze iets meer losgelaten worden en kunnen ouders haar meer dingen zelf laten doen. Ouders noemen mooie voorbeelden van deze week, waarin dit gelukt was en ook waarin dit (nog) niet gelukt was. Deze bespreken we gezamenlijk. We sluiten ons gesprek af en maken een afspraak voor volgende week. Daarna wandel ik terug naar ons kantoor. Ik werk mijn mail bij en reageer op de appjes die ik ontvangen heb. Daarna ga ik met een collega lunchen.  

Na de lunch komt er een moeder met haar twee kinderen naar onze therapie ruimte. De kinderen spelen eerst zelf en ik praat met moeder over hoe het met haar is. Moeder ervaart op dit moment heel veel stress vanwege haar interview dat ze met de IND heeft. En de onzekerheid die weer opspeelt over het wel of niet in Nederland mogen blijven. Nadat moeder haar verhaal heeft gedaan, gaan we nog met zijn viertjes spelen. Het is mooi om te zien hoe, ondanks alle stress bij moeder, ontzettend veel plezier moeder en haar kinderen samen kunnen maken. Wat een veerkracht! Ik loop samen met het gezin terug naar het AZC. Op de terugweg hoor ik van de kinderen welke Nederlandse woordjes ze kennen. En we proberen ze ook aan moeder te leren. Dan ga ik op huisbezoek bij een ander gezin uit Syrië. Als vader de deur opendoet zie ik al aan zijn gezicht dat hij het moeilijk heeft. Ik laat los wat we vandaag zouden gaan bespreken en ga eerst theedrinken met vader. Dan begint hij te vertellen over de nachtmerries die hij iedere nacht heeft en hoe moe hij is.  Ik luister naar vader en erken hem in zijn gevoelens. Daarna opper ik de mogelijkheid voor EMDR-behandeling bij mijn collega, omdat dit hem in het hier en nu zou kunnen verlichten. Vader moet er even over nadenken. Ik zeg dat dat helemaal goed is en ik geef aan dat ik er de volgende afspraak bij hem naar kan informeren. Dit vindt vader prettig. We drinken samen nog een kop thee en ik bedank vader voor het vertrouwen dat hij in me heeft. Tijdens mijn wandeling terug naar kantoor laat ik mijn gesprek met deze vader nog even rustig bezinken. Terug op kantoor maak ik mijn verslaglegging van de gesprekken van vandaag. Tenslotte pleeg ik nog een telefoontje met de docent van een jongere die bij de Mutsaersstichting in behandeling is. Daarna stap ik met een tevreden gevoel de auto in naar mijn eigen gezin. 

Wat ga je doen? 

Als Ambulant Gezinsbehandelaar bied je binnen complexe opvoedingssituaties hulp aan gezinnen. Je handelt vanuit een metapositie naar alle betrokkenen: zowel de cliënt zelf en zijn systeem; je biedt ambulante behandeling aan kinderen, hun gezin en alleenstaande vluchtelingen tot 23 jaar, wonend binnen een AZC, met meervoudige psychische en transculturele problematiek.  

Deze behandeling bestaat uit het opbouwen van vertrouwen binnen en buiten het eigen gezin en in de nieuwe omgeving; inzicht bieden in gezinsdynamiek, het doorbreken van patronen, het stimuleren van betere emotieregulatie en opvoedsituatie, ondersteunen in het meer regie over eigen leven krijgen ondanks de complexe situatie, ondersteuning in de onzekerheden die het verblijf in een AZC met zich meebrengen en indien van toepassing het behandelen van trauma gerelateerde klachten. Dit alles vanuit een laagdrempelige aanpak met name gericht op een systemische, lichaamsgerichte en cultuur sensitieve benadering. Je werkt hoofdzakelijk bij de gezinnen thuis op het AZC in Grave. Dit zorgt voor korte lijnen naar de gezinnen toe en kan vaak even binnenlopen voor een kop koffie of thee.   

Je werkt nauw samen met collega's binnen je eigen multidisciplinaire team: vaktherapeuten, een psycholoog en een psychiater. Je ondersteunt bij het maken van de transfer van de individuele behandeling van een cliënt naar het hele gezin. Binnen je team bespreek je wekelijks casuïstiek. Daarnaast is er ook een nauwe samenwerking met onze ketenpartners binnen het AZC, waarin jij ook een actieve rol hebt. 

Wie zoeken wij?  

Wij zoeken een enthousiaste collega die ons team komt versterken. Het is een pré als je in het  bezit bent van een Post HBO opleiding (bijv. intensieve ambulante gezinsbehandeling of systeemgericht werken) of ervaring hebt in deze richting en je bent bereid je hierin verder te ontwikkelen.  Naast een sterke persoonlijkheid, beschik je over inlevingsvermogen en ben je in staat de verbinding te maken tussen cliënten, ouders en relevant netwerk. Beheersing van de Engelse taal (of anderstalig, bijvoorbeeld Arabisch of Spaans) is een pre. Bij indiensttreding vragen wij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een geldige SKJ registratie.   

Wat kan je van ons verwachten? 

Wij hechten veel waarde aan het blijven ontwikkelen van onze medewerkers en bieden daarom volop (interne) opleidingsmogelijkheden. Daarnaast bieden we een dynamische werkomgeving waar ruimte is voor eigen ideeën en initiatief. De arbeidsvoorwaarden zijn overeenkomstig aan de cao Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Daarnaast biedt de Mutsaersstichting een flexibel pakket aan arbeidsvoorwaarden met een eindejaarsuitkering, collectieve ziektekostenverzekering en deelname aan het pensioenfonds Zorg en Welzijn. Je werktijden zijn flexibel in te delen, wel is er een voorkeur om op dinsdag ochtend beschikbaar te zijn in verband met de multidisciplinaire overleggen die dan plaatsvinden. 

Wil je meer weten? 

Voor nadere informatie over deze functie én onze organisatie kun je contact opnemen met Marjan Engels, HR Business Partner (06-82845932). Voor inhoudelijke vragen kun je bellen met Cristel Moonen (06-30137268) of Pien Jannink (06-57709952). 

Meteen solliciteren? 

Spreekt deze vacature je aan en voldoe je aan de gestelde eisen, stuur dan jouw motivatie en Curriculum Vitae, onder vermelding van vacaturenummer 23-08 naar  sollicitatie@mutsaersstichting.nl.