XONAR zoekt een

Jeugdzorgwerker traumagroep

Dienstverband

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Heerlen

Werkvelden

Jeugdzorg
Wil jij werken op een traumaverblijfsgroep binnen XONAR? Lees onderstaande ervaring van collega Kim en overtuig jezelf!
Aan het woord: Kim, Jeugdzorgwerker traumagroep Parkstad

Omschrijf jouw werkzaamheden in een notendop

Mijn werkzaamheden bestaan uit het opbouwen en onderhouden van een persoonlijke begeleidingsband met de jeugdige. Als jeugdhulpverlener ondersteun ik hen in de dagdagelijkse zaken en problematieken door middel van de methodieken 'geweldloos verzet' en 'slapende honden' (traumamethodiek). Daarnaast verzorg ik het mentorschap waarbij ik intensief samenwerk met een bepaalde jeugdige en diens netwerk om de gestelde doelen te behalen en daar hoort ook de verslaglegging van deze jeugdige bij. Afhankelijk van de casus is er (vaak) ook sprake van het onderhouden van oudercontacten. Tot slot komen administratieve taken waaronder ook roosteren en groepsfinanciën ook terug in mijn werkzaamheden.

Herinner jij je nog je eerste werkdag?

Jazeker! Ik ben begonnen op een verblijfsgroep en kan me nog goed herinneren dat het voelde als thuiskomen. Na 3 jaar niet meer in de residentiële jeugdzorg gewerkt te hebben, wist ik meteen bij aanvang dat dit mijn plekje is.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Dat is een lastige vraag omdat dit zo verschillend is, afhankelijk van de dienst die ik draai. Afhankelijk van welke dienst, sta ik meer of minder in contact met de jeugdigen. Aangezien het streven is dat alle jeugdigen overdag een dagbesteding of school hebben, zijn ze overdag minder op de groep aanwezig. De diensten overdag hebben dan een overwegend administratief/overleggend karakter. Je kunt deze gebruiken voor multidisciplinaire overleggen, verslaglegging of administratie. In de namiddag en avond vul je je werkzaamheden door het contact met de jeugdigen en begeleid je hen in hun dagdagelijkse zaken. De invulling van zo'n werkdag is vaak volledig afhankelijk van de afspraken rondom de jeugdigen, maar ook van hun stemming, houding en opstelling op dat moment. Je werkt samen met hen aan hun doelen of je vervult je rol als mentor van een bepaalde jeugdige. Dit maakt het uitdagend, maar soms ook hectisch.

Wat vind je lastig in je werk?

Soms staan de neuzen niet in dezelfde richting en zijn er diverse meningen over de toekomst van een jeugdige. Soms voelt een jeugdige zich niet op zijn/haar plek binnen de groep. Ik wil de jeugdige zo goed mogelijk helpen en maakt dat het gevoel van onmacht me soms bekruipt in de beschreven situaties. Dat kan ik niet goed verdragen.

Waar krijg je energie van in je werk?

Het groeiproces van de jeugdigen volgen: hun succesmomenten, hoe klein dan ook. Ik vind het ook erg leuk om teamgerichte nevenwerkzaamheden uit te voeren zoals de financiële administratie van de groep of het maken van het rooster. Daarbij ben ik een echte teamspeler.

Wat maakt het nou dat je precies hier wilt werken en nergens anders?
Vanwege het fijne team, dat goed op elkaar is ingespeeld. Door de zorg die we voor elkaar dragen voelt het als een warm bad. Ik werk ook graag met de methodieken die wij gebruiken. Jeugdigen verblijven over het algemeen langere tijd bij ons. De druk van het 'moeten' valt hierdoor weg, zodat je echt de tijd hebt om de jeugdige te leren kennen en hierdoor beter kunt ondersteunen, maar ze dus ook ziet groeien in hun eigen tempo!

Methodieken binnen de traumagroep

Slapende honden

Een stabilisatie methodiek voor jeugdigen met vroegkinderlijk trauma gericht op het mogelijk maken van (trauma)behandeling.

De methodiek richt zich op het stabiliseren van (6) gebieden rondom de jeugdige om hen voor te bereiden op een eventuele traumaverwerkingstherapie. Basale gebieden zoals veiligheid, hechting, emotieregulatie en dagelijks leven worden hierbij 'getest'. Er wordt in deze methodiek van diverse interventies gebruik gemaakt. O.a. psycho-educatie met behulp van de WOT en metaforen als 'de ontploffende vulkaan', maar ook het opstellen van een signaleringsplan.

Geweldloos verzet

Deze methodiek richt zich op het voorkomen van escalaties, door controle over het eigen gedrag. Het weerstaan van provocaties en het vermijden van fysieke en verbale agressie. Van de professional wordt gevraagd waakzaam aanwezig zijn, in de (onzichtbare) nabijheid van de jeugdigen. Om betrokkenheid tonen, los van het gedrag van de jeugdige. Het vraagt van de professional om actief in verzet te gaan. Het ongewenste gedrag te benoemen, maar wordt hier geen straf of consequenties op gegeven. Het doel is middels deze weg de jeugdige te motiveren zaken anders aan te pakken en hierin hulp te bieden. Zo wordt er een samenwerking met de jeugdige tot stand gebracht.

Functie-eisen
Wil jij net als Kim aan de slag als Jeugdzorgwerker voor een traumagroep en beschik jij over:
  • HBO-opleiding in de richting van Pedagogiek, Social Work of gelijkaardig?
  • SKJ-registratie?
  • Flexibele mentaliteit ten aanzien van slaap- en weekenddiensten?
  • Passie voor de jeugdhulpverlening?
XONAR is op zoek naar een Jeugdzorgwerker in de regio Parkstad voor 36 uur. Deze functie valt in schaal 8 cao Jeugdzorg. Dit wordt aangevuld met ORT, 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering van 8,3% en een goede pensioenregeling. Bovendien bieden wij een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering. Je ontvangt maandelijks €20,00 netto bovenop je salaris. Gezond aan het werk bij XONAR doe je door deel te nemen aan de bedrijfsfitness en ons fietsplan.