Mondriaan zoekt een

Juridisch adviseur Raad van Bestuur

Dienstverband

18 - 24 uur per week

Opleidingsniveau

WO

Standplaats

Heerlen

Werkvelden

Geestelijke gezondheidszorg
Voor de Stafafdeling Beleidsadvies en Projecten zoeken we een juridisch adviseur (18-24 uur p.w., Heerlen). We zoeken jou omdat je ervaring hebt als jurist Gezondheidsrecht, ambitieus bent en samenwerkingsgericht. Je weet mensen (en organisaties) te verbinden. Je bent een kei op jouw vakgebied.

Werken bij Mondriaan is nooit saai. Bij ons vind je een uitdagende baan waarin doorontwikkeling op professioneel en individueel vlak volop mogelijk is. Spreekt dit jou aan? Dan maken we graag kennis met je!

Past deze functie bij jou?
Als Juridisch adviseur geef je advies op strategisch/tactisch niveau. Je adviseert en ondersteunt de RVB, de geneesheer directeur (GD) en het management ten aanzien van beleidsontwikkeling en uitvoering. Dit doe je zowel vanuit je vakgebied als vakgebied overstijgend, gevraagd en ongevraagd, ad-hoc of periodiek. De focus ligt op het brede terrein van gezondheidsrecht maar je bent ook inzetbaar voor overige juridische vraagstukken, zoals governance, aansprakelijkheid en medezeggenschap.

Jouw rol is veelzijdig: Je vertaalt juridische en politieke ontwikkelingen naar consequenties voor de organisatie en je toetst bedrijfsdocumenten en procedures aan de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast ben je aanspreekpunt voor de organisatie op het gebied van onder meer aansprakelijkheid en behandel je juridische casuïstiek op patiëntniveau. De werkzaamheden hebben veelal een eigen taakstellend karakter en kenmerken zich door het oplossen van complexe vraagstukken waarbij het accent ligt op probleemoriëntatie, analyse en advisering.

Je gaat samenwerken met 2 collega juristen met een specialisatie op gezondheidsrecht resp. ondernemeningsrecht.

De ondersteuning van de raad van bestuur richt zich op:
 • Governance kwesties, advisering inzake governance code;
 • Advisering over samenwerkingsverbanden en mededinging;
 • Advisering impact van nieuwe wetgeving op de organisatie;
 • Aansprakelijkstellingen zowel door Mondriaan als afhandelen aansprakelijkstellingen Mondriaan door derden;
 • Advisering rondom onderzoek en melding van incidenten;
 • Advisering juridische aspecten rondom medezeggenschap (cliëntenraad en ondernemingsraad);

Ter ondersteuning van de geneesheer-directeur:
 • Adviseer je in juridische kwesties die voortvloeien uit o.a. de Wvggz, WGBO, Wkkgz, Wet BIG, Jeugdwet en WMO;
 • Beantwoord je vragen vanuit de organisatie over de toepassing van genoemde wetten;
 • Beoordeel je mede de protocollen en richtlijnen die vallen binnen het toezicht van de GD (professioneel statuut, protocollen in kader primair zorgproces, patiënten rechten e.d.);
 • Ondersteun je de medewerkers en de GD bij gerechtelijke procedures in kader van Wvggz, WGBO en Wet BIG;
 • Stel je oordelen op voor de raad van bestuur met betrekking tot klachten op grond van de Wkkgz

Dit neem je mee
Je bent analytisch sterk, proactief en je hebt gevoel voor politieke verhoudingen. Je hebt minimaal 5 jaren relevante werkervaring als bedrijfsjurist binnen een zorgorganisatie, bij voorkeur binnen de GGZ. Je hebt aantoonbare kennis van en ervaring met de juridische aspecten rondom het primaire proces van de zorgverlening, zowel binnen de ggz/gezondheidszorg (o.a. Wvggz, WGBO, Wkkgz) maar ook met betrekking tot de hieraan gerelateerde wetgeving (o.a. Jeugdwet, Wet forensische zorg, Wet Langdurig zorg, WMO, Zorgverzekeringswet). Je hebt een afgeronde Master Nederlands Recht, bij voorkeur met de specialisatie gezondheidsrecht. Je bent minimaal 3 dagen per week beschikbaar.

Wat wij bieden
Geschikte kandidaten krijgen bij Mondriaan direct een vast contract. Het salaris bedraagt minimaal €4.108,-- en maximaal €6.264,-- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (FWG 65 - CAO GGZ, kernfunctie stafadviseur 1). Verder kun je rekenen op goede arbeidsvoorwaarden, Mondriaan Benefits en veel leer- en ontwikkelmogelijkheden. Bekijk alle voordelen van Mondriaan als werkgever.

Wij zijn Mondriaan
Wij zijn er voor alle Zuid-Limburgers. Samen met een breed netwerk, werken we aan een mentaal gezondere samenleving. We bieden preventie, ondersteuning, begeleiding en behandeling. Zoveel mogelijk in de eigen omgeving. Hiermee vergroten we de mentale veerkracht en weerbaarheid van de mensen die onze hulp vragen. We innoveren onze zorgverlening, investeren in onze professionele ontwikkeling en delen onze kennis en kunde. Meer informatie vind je op de Mondriaan website.

Heb je interesse?
Voor vragen of meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Wally Hendriks (Jurist, Stafdienst HR), bereikbaar op het nummer: 06-42493969 of Lonneke Corporaal (Jurist a.i.), bereikbaar op nummer: 06-27621817.

Solliciteren kan tot en met 18 juni 2024.

De sollicitatiegesprekken staan gepland op 24 en 25 juni 2024.

Om in aanmerking te komen voor deze functie is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. De kosten voor het aanvragen hiervan zijn uiteraard voor onze rekening. Daarnaast zullen referenties opgevraagd worden.