Zuyderland zoekt een

Programma Manager Data gedreven Organisatie

Dienstverband

36 uur

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Sittard – Geleen Heerlen

Werkvelden

Ziekenhuizen

Jij bent de enthousiaste en gedreven verbinder die Zuyderland met visie én veel ervaring ondersteunt in haar ambities om te komen tot een data gedreven organisatie.

De organisatie Zuyderland

Zuyderland is een grote zorgorganisatie met ruim 9.500 bevlogen medewerkers die elke dag de beste zorg leveren aan patiënten en cliënten; vanaf de geboorte tot aan de laatste levensfase. Vanaf 2019 bezit Zuyderland Medisch Centrum (ziekenhuis op 2 locaties) dertien topklinische functies en behoort hiermee tot de top van Nederland. Zuyderland GGZ en Zuyderland Care, met Zuyderland Zorgcentra, Zuyderland Thuiszorg en Zuyderland Huishoudelijke zijn betrouwbare partners in de regio. In 2019 is een start gemaakt met de implementatie van de strategische koers ‘de beste zorg, zo thuis mogelijk’. Zo thuis mogelijk betekent ‘thuis bij de patiënt’ maar als opname onvermijdelijk is, ‘in een zo gastvrij mogelijke omgeving’ waarin de patiënt zich zo veel mogelijk thuis voelt. De strategie voorziet in de doelstelling om de groei van de zorgkosten te beteugelen door in te zetten op gerichte samenwerking in de zorgketen. Eén van de sleutelwoorden is verbinding; tussen Care en Cure én met ketenpartners in de regio. Meer informatie via http://www.zuyderland.nl.

Visie van Zuyderland op data en analytics

Data neemt een steeds centralere- en belangrijkere rol in. Het gaat hierbij niet alleen om eigen data, maar ook om de combinatie met externe of ongestructureerde data die tot nieuwe inzichten kan leiden. Er worden steeds meer eisen gesteld aan data, zoals juistheid en traceerbaarheid. Organisatie-breed zal er een Data & Analytics programma als onderdeel van de bredere strategische corporate roadmap worden gestart. Initiële focus is het inrichten van het programma om snel volwassenheid te verhogen ten aanzien van beheersing (vangen / cureren) en uitnutting (consumeren) van data om gedegen analytics producten te leveren. Dit vraagt om centrale toewijzing van verantwoordelijkheid binnen het data & analytics programma. Met deze achtergrond gaat Zuyderland een Programma Manager aanstellen. Deze functie heeft als hoofdverantwoordelijkheid om invulling te geven aan de huidige uitdagingen en strategische data-gerelateerde initiatieven. Op een later tijdstip komt hier een focus op het stimuleren van gebruik van data bij, om de waarde die Zuyderland verkrijgt uit data verder te verhogen. De Programma Manager rapporteert in deze eerste fase van het programma aan de directeur Groep Finance & Control en kan uiteindelijk doorgroeien naar een vaste rol binnen de Zuyderland organisatie.

Wat ga je doen?

Zuyderland heeft de ambitie om een absolute topspeler te worden op het vlak van waarde creatie op basis van data. Data gedreven werken moet in het DNA van Zuyderland verankerd zitten. De waarde van data moet in alle bedrijfsfuncties voelbaar en merkbaar zijn. Dit kan zowel retrospectief, actueel of voorspellend zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde hulpmiddelen, software omgevingen en infrastructuren. Om dit te bereiken wordt een goede data foundation neergezet waarbij we via data governance volledig in control willen zijn over onze data huishouding. Daarnaast zullen allianties versterkt worden met Universiteiten en Hogescholen. Daarbij zijn de volgende taken van belang:

  • De organisatie en omgeving klaarmaken voor de verandering om data in te zetten om de juiste keuzes te kunnen maken om de beste zorg te leveren, zo efficiënt en effectief mogelijk te werken en maximale waarde voor de patiënten te realiseren.
  • Het voorkomen van kosten als gevolg van privacy schendingen, regelgeving gedreven onderzoeken, boetes en vermindering van verborgen kosten.
  • Het sturen op consistentie in gebruik van informatie, maakt data management integraal onderdeel van de business en realiseert een duurzame data infrastructuur (platform).
  • Het implementeren van deze verandering is een stevige uitdaging. De programmamanager moet in nauwe samenspraak met Zuyderland deze verandering in goede banen leiden.
  • Het voeren van omgevingsmanagement met daarin veel aandacht voor in- en extern stakeholder management.
  • Het creëren van inzicht in de waarde van data, doorontwikkelen van een Zuyderland brede data visie en data strategie, inrichten van (data) architecturen en het ontwikkelen en onderhouden van data analytics modellen.
  • Het geven van leiding aan het team BI
  • Samen met het team inrichten en onderhouden van structuren voor; werkwijze, portfolio(producten en diensten), prioriteiten en workload.

Team Business Intelligence (BI)

Het team BI (14 fte) is onderdeel van de RVE Finance & Control. Het team draagt bij aan de beantwoording van complexe en meer omvattende informatievragen binnen het aandachtsgebied BI, met als doel om optimale informatie te leveren ten behoeve van de (operationele/tactische/strategische) besturing en ontwikkeling van de Zuyderland-organisatie. Het BI team draagt bij aan de informatievoorziening die nodig is voor de realisatie van de strategie. Op het gebied van Artifical Intelligence (AI) heeft BI en Zuyderland grote stappen gezet. Naast geavanceerde predictie modellen op het gebied van logistiek en HR zijn er ook al diverse decision supportmodellen op het medisch gebied beschikbaar. Hierbij zijn ook geavanceerde operating modellen aanwezig die per tijdskader het meest preferente model kiezen. Daarnaast is het thema process mining volop in ontwikkeling. Hierbij worden afdelingen in staat gesteld om op een gestandaardiseerde manier allerlei doorsnedes van de bedrijfsvoering te maken.

Het Programmaplan

De programma-manager is verantwoordelijk voor het opstellen en ten uitvoer brengen van het programmaplan met als kader/input de data strategie. Er is een high-level roadmap opgesteld dat als basis dient voor dit plan. Het programmaplan moet rekening houden met maatschappelijke en innovatieve context en ontwikkelingen. Hierin moet inzicht worden geboden in de organisatieontwikkeling voor de komende drie jaar. Wat zijn mijlpalen op verschillend moment in die tijdsperiode? Welke functies en rollen zijn er en hoe ziet het “data” organisatie huis eruit op ieder moment. Dit binnen de context van de totale Zuyderland organisatieontwikkelingen in het algemeen en die van ICMT in het bijzonder.

Wie ben jij? 

Het profiel van manager BI heeft een uiteenlopend karakter. De volgende aspectgebieden zijn uitermate relevant:

 • Afgeronde (post) academische opleiding in bedrijfseconomische of bedrijfskundige richting.
 • Vakinhoudelijke kennis (meso niveau); data warehousing, artificial intelligence en visualisatie technieken is een must.
 • Kennis van proces en data kwaliteit.
 • Ervaring met en inzicht in Data Governance processen.
 • Kennis en ervaring van/met data verwante technische infrastructuren (meso niveau).
 • Persoonlijke skills die omschreven kunnen worden als People manager, energiek en resultaatgericht, sterk analytisch vermogen, werken vanuit een gestructureerde (proces)aanpak, (data) marketing power, communicatief vaardig en sociaal intelligent.
 • Je bent in staat om vanuit uw deskundigheid het goede gesprek aan te gaan met Raad van Bestuur, hoger management, afdelingsmanagement en zorgprofessionals (medisch specialisten, verpleegkundigen).
 • Je bent de sparringpartner op inhoud voor de data professionals binnen het BI-team.

Wat bieden wij? 

 • Een dienstverband in eerste instantie voor de duur van één jaar. Bij gebleken geschiktheid en wederzijdse tevredenheid bestaat de mogelijkheid tot verlenging.
 • Het betreft een fulltime dienstverband van 36 uur per week (1,0 fte).
 • Afhankelijk van jouw relevante werkervaring en opleiding is een marktconforme beloning bespreekbaar.
 • Een aantrekkelijke vakantietoeslag en eindejaarsuitkering van maar liefst 8,33% (Cao Ziekenhuizen).

Wat bieden wij jou nog meer?

 • Reiskostenvergoeding en een goede pensioenverzekering (PFZW).
 • Collectieve korting op een ziektekostenverzekering (CZ, IZZ of Menzis) en bij Centraal Beheer.
 • Een voordelige arbeidsongeschiktheidsverzekering (Allianz).
 • Naar keuze deelname aan de personeelsvereniging met kortingen op concerten, vakanties en interessante workshops/cursussen.
 • Een hardloopteam en een wielerteam voor iedere medewerker op elk niveau.

Interesse?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je graag solliciteren? Dat kan via de knop ‘solliciteer’.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met de heer Frijns, via 06-51493277.

Op deze functie is het functieprofiel ‘Senior project manager’ van toepassing.

Acquisitie wordt beslist niet op prijs gesteld