Mondriaan zoekt een

Social Worker/ Pedagogisch jeugdzorgmedewerker voor Kliniek Kind & Jeugd

Dienstverband

24 - 36 uur per week

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Heerlen

Werkvelden

Geestelijke gezondheidszorg
Voor onze klinische, 24-uurs afdelingen Argo en Orion binnen de kliniek Kind en jeugd in Heerlen, zijn wij op zoek naar social workers of pedagogisch jeugdzorgmedewerkers (24-36 uur).
Hard werken, binnen een collegiaal team met een fijne en veilige werksfeer, staat bij ons hoog in het vaandel. Je maakt soms heftige, ontroerende, maar ook mooie momenten mee. Jij bent degene die de jeugd bijna dagelijks ziet en hebt daarom een belangrijke stem binnen het multidisciplinaire team. Wil jij ook jouw stem laten horen? Dan dagen wij jou uit!

Past deze functie bij jou?
Bij Kind & Jeugd, locatie Heerlen werken wij samen met jeugdigen die vanwege psychiatrische problematiek vastlopen in de maatschappij. Jij hebt voldoende kennis m.b.t. de psychopathologie in huis om gedrag te kunnen differentiëren. Hierdoor ben je in staat om mee te denken in een diagnostiektraject en de juiste (crisis)interventies in te zetten om de jeugdige weer op weg te helpen. In ons werk staat het 'echte' contact centraal. Het is belangrijk om niet te willen generaliseren, nieuwsgierig te blijven en naast de jeugdige en ouders te blijven staan: zij zijn de expert.

Ondanks de verschillende doeleinden van de afdelingen, hebben zij met elkaar gemeen dat je iedere dag te maken hebt met complexe en intensieve psychiatrische problematiek.
Daar waar onze collega's van Kind en Jeugd Maastricht zich met name specialiseren in de ortho- psychiatrie, werken wij in Heerlen veelal met jeugdigen die kampen met internaliserende problematiek. Als nieuwe collega, kom je terecht in jonge, enthousiaste en multidisciplinaire teams en werk je nauw samen met de jeugdigen zelf, ouders/verzorgers, andere steunfiguren uit het systeem en verschillende ketenpartners.

Onze crisisafdeling
Argo is onze gesloten crisisafdeling voor jeugdigen, waar wij werken vanuit een High- Intensive Care visie. Op Argo nemen wij jeugdigen samen met ouders/ verzorgers op die verkeren in een psychiatrische crisis. Wij gaan ervanuit dat niet alleen de jeugdigen in crisis verkeren, maar het gehele gezin. In samenwerking met het IHT- team (Intensive Home Treatment) streven wij erna om opnames op Argo zo kort als mogelijk te houden (24 uur tot maximaal 3 weken). Een opname op Argo concentreert zich op het couperen van de psychiatrische crisis. Hierbij gaat het over het niet meer kunnen waarborgen van veiligheid middels ambulante of poli klinische inzet of een ernstige stagnatie in de ontwikkeling. Jeugdigen kunnen op Argo worden opgenomen met of zonder een juridische maatregel.

Onze behandel- en diagnostiekafdeling
Orion is onze behandel- en diagnostiekafdeling voor jeugdigen. Jeugdigen volgen bij ons een diagnostiektraject of een behandeltraject gericht op specifieke psychiatrische problematiek.
Een klinische opname op afdeling Orion duurt gemiddeld 8 tot 12 weken. Samen met het multidisciplinair team; bestaande uit o.a. behandelaar, psychiater, sociotherapeuten team Orion, vaktherapeuten en ervaringsdeskundige, geven wij vorm aan een opname op Orion.

Hoe ziet een werkdag uit?
Hoewel beide afdelingen nauw samenwerken, ziet een werkdag er op Argo anders uit dan op Orion.
Argo houdt zich vooral bezig met het couperen van een psychiatrische crisis. Je start de dag met een ochtendoverdracht en aansluitend een ochtendvisite. Dat betekent dat je samen met de behandelaar, bij elke jeugdige met zijn/haar ouders langs gaat om te bespreken hoe de afgelopen 24 uur zijn verlopen en wat zij voor de komende 24 uur nodig hebben om de psychiatrische crisis te kunnen bezweren. Zo wordt de opname dagelijks geëvalueerd, om te voorkomen dat een opname langer duurt dan noodzakelijk. Aan de hand van de ochtendvisite wordt de dag op individueel niveau gepland. Naast het individueel aan de slag gaan met jeugd, neem je deel aan verschillende MDO's en ben je bezig met behandelevaluaties en dagelijkse rapportages.

Met trots kunnen wij vertellen dat door middel van de HIC-visie de inzet dwang en drang inmiddels flink is teruggedrongen en met de inzet van o.a. supervisie en teamvergaderingen wordt er ruimte gecreëerd om de zorg nog meer te optimaliseren.

Op Orion start de dag met een ochtendoverdracht en aansluitend het wekken van de jeugd en gezamenlijk ontbijten. Hierna start het therapeutisch dagprogramma, waaraan alle jeugdigen deelnemen en dat duurt tot aan de start van de avonddienst. Het dagprogramma bestaat uit verschillende therapeutische modules en therapievormen, die gedeeltelijk door de sociotherapeuten van de afdeling worden vormgegeven ( denk aan: sociale vaardigheden, psycho-educatie, identiteitsversterkende modules, emotie-regulatie, enz. en gedeeltelijk door de betrokken vaktherapeuten. Bij vaktherapieën kun je denken aan beeldende therapie, muziektherapie, dans- en beweging, individuele therapie, systeemtherapie, psychomotore therapie enz. Ook op Orion zijn er overdag verschillende MDO's waar je bij aansluit en ben je bezig met behandelevaluaties en de dagelijkse rapportages. In de avond is er meer ruimte voor vrije tijd en ontspanning, maar ook voor mentor- gesprekken en opdrachten.

Wat zeggen onze medewerkers?
Tessa, agogisch werkende: "Als ik denk aan Argo, dan denk ik aan ontwikkeling. Niet alleen de ontwikkeling op persoonlijk vlak, waarbij je binnen een open teamsfeer, de ruimte krijgt om jezelf te ontplooien als mens en professional maar ook de ontwikkeling in de manier van zorg verlenen, het sparren, reflecteren en evolueren met daarbij oog hebben voor zaken als een gastvrije en warme welkom, out of the box zorg op maat en gebaseerd op écht contact….. in alles de HIC-visie."

"Maar voor mij het allerbelangrijkst; jongeren en hun gezinnen ondersteunen in hun ontwikkeling wanneer deze het meest in het gedrang komt en rust kunnen bieden in tijden van crisis.

Want hoe mooi is het om er voor mensen te mogen zijn als zij door zo een moeilijk moment in hun leven gaan?"

Sanne, behandelcoördinator: "Ik werk nu 6 jaar binnen Mondriaan, waarin ik in diverse functies heb mogen doorgroeien, van flexmedewerker tot behandelcoördinator op Argo. Ik ben heel enthousiast, maar vooral ook trots op de HIC-visie waar de afdeling voor staat. Gastvrijheid, systeemgericht werken, contact met de jeugdigen en de belangrijke mensen in zijn/haar omgeving staan hierbij hoog in het vaandel. De kracht van ons team zit in de samenwerking en de gedeelde passie voor het werken in de psychiatrie, hierdoor ontstaat er een veilige werksfeer waarin ik durf te leren en dicht bij mezelf kan blijven. Er is altijd ruimte voor overleg en reflectie om op deze wijze de zorg te optimaliseren."

Dit neem je mee:
  • Je hebt een afgeronde hbo-opleiding Social Work of pedagogiek opleiding met SKJ registratie.
  • Je houdt je staande in crisissituaties en kunt preventief en actief handelen.
  • Je durft je mening en visie te delen met het behandelteam; je werkhouding is kritisch, constructief en collegiaal.
  • Je bent opmerkzaam waardoor je problemen op psychisch, lichamelijk en sociaal vlak signaleert. Natuurlijk rapporteer je dit aan het multidisciplinair team.
  • Je bent flexibel, het werken in dag-, avond- of nachtdiensten is voor jou geen probleem

Wat wij bieden
Wij bieden jou gevarieerd en zinvol werk in een professionele en prettige werkomgeving. Bij ons is er ruimte voor ontwikkeling, vernieuwing en verdieping. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers de ontwikkelingen binnen het vakgebied bijhouden en we hebben binnen onze organisatie dan ook diverse mogelijkheden voor het volgen van cursussen, opleidingen en/of trainingen.

En verder:
  • Je krijgt een contract voor bepaalde tijd (1 jaar) met de intentie dit om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd;
  • Het salaris bedraagt minimaal € 2.407,-- en maximaal € 3.396,-- (FWG 45 - CAO GGZ, kernfunctie agogisch werkende GGZ 2) met de mogelijkheid om door te groeien naar FWG 50 (minimaal € 2.746,-- en maximaal € 3.755,--, kernfunctie agogisch werkende GGZ 1).
  • Deze bedragen zijn bruto per maand op basis van een werkweek van 36 uur;
  • Daarnaast bieden wij opname in het pensioenfonds Zorg en Welzijn en een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, bruto-netto, uitruilmogelijkheden, een ruime verlofregeling en collectiviteitskorting op zorgverzekeringen;
  • Er is een actieve personeelsvereniging en ruimte om met het team activiteiten te ondernemen.
Mondriaan
De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Transparanter, opener, wijkgerichter, dienstbaarder, meer gericht op maatschappelijke participatie en samen leven met elkaar. Wij vinden dat de vraag, wensen en verwachtingen van patiënten, familieleden/naasten, verwijzers, ketenpartners en financiers richtinggevend zijn. Samen werken wij aan herstel, voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg. Lees hier ons verhaal. Meer informatie over Mondriaan vind je op onze website en op werkenbijmondriaan.

Is je interesse gewekt?
Voor vragen of meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Robin Hartkamp, afdelingshoofd, bereikbaar op het nummer: 06- 81881254.

Tip: zie ook onze vacature senior social worker/ pedagogisch hulpverlener bij Kliniek Kind & Jeugd! https://www.werkenbijmondriaan.nl/vacature/senior-social-worker-pedagogisch-hulpverlener-bij-kind-jeugd/

Heb je interesse, stuur dan een reactie vóór 18 oktober 2021 via de sollicitatiebutton.

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Om in aanmerking te komen voor deze functie is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. De kosten voor het aanvragen hiervan zijn uiteraard voor onze rekening. Bij indiensttreding vragen wij je ook om een geldige SKJ-registratie te overleggen. Daarnaast zullen referenties opgevraagd worden.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.