Deel dit:

Collega Cristel Collard loopt in de zomerweken mee bij een ouderenzorg-organisatie. Een idee dat spontaan is ontstaan op kantoor van Zorg aan Zet.

‘Wat doe jij eigenlijk voor werk?’ Typische vraag op een feestje, als je bent uitgepraat over het weer. Mijn antwoord: ‘Ik werk voor een werkgeversorganisatie voor de zorg en welzijn. Heel kort door de bocht: met heel veel partijen samen kijken we of we het tekort aan medewerkers kunnen oplossen. Nou ja, oplossen… Op zijn minst een beetje verzachten. En dat doen we op verschillende manieren. Met, voor en door organisaties.’

Ik zit op kantoor als er een bericht binnenkomt van een drietal grote Limburgse zorg-organisaties. De strekking van het artikel; er is onvoldoende personeel om zorgvraag in vakantieperiode volledig op te vangen, maar ze doen er alles aan zodat cliënten zo min mogelijk last hebben van de krapte. Er wordt begrip gevraagd. Ondertussen worden oplossingen bedacht. Zo worden medewerkers van de ondersteunende diensten (‘die van kantoor’) gevraagd mee te helpen op de vloer. Ik bedenk dat ikzelf ook wel mee kan helpen. Ik heb geen papieren, maar wel ervaring als vrijwilliger in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Als ik ook maar iets kan doen? Tafels dekken, helpen met eten, een praatje met iemand maken? Zet me maar in.

 

Daar gaan we dan voor de eerste dienst. Ik ga een paar dagen aan de slag bij zorgcentrum Rust in Roy in Stramproy, onderdeel van Land van Horne. Ik heb aangegeven op een afdeling somatiek (mensen met een chronische lichamelijke aandoening) mee te willen draaien. Enthousiast word ik ontvangen. Ja, ze kunnen wel wat hulp gebruiken. En nee, het is niet erg dat ik geen achtergrond in de zorg heb. Klusjes genoeg. Of ik meteen aan wil schuiven bij de groep Meer Bewegen voor Ouderen. Dan kan ik de begeleidster ondersteunen en helpen in de groep. Natuurlijk wil ik dat. Iedereen zit op een stoel en doet de oefeningen mee. Ik deel ballen uit, ruim de spullen weer op en maak een praatje met de buurvrouw. De drie kwartier bewegen zitten erop. Schouderklopjes voor iedereen en dan aan de koffie. Dit was ‘m. Mijn eerste dienst. Op naar de tweede.  

Regelmatig post Cristel over haar belevenissen in de ouderenzorg. Volg haar hier.