Deel dit:

Marga Simons is kraamverzorgende en Neo Screener bij Geboortezorg Limburg. Als Neo Screener doet ze de hielprik en gehoortest bij kindjes van vijf dagen oud.

Een combinatie van banen die ze erg leuk vindt en waarmee ze bij vele gezinnen over de vloer komt. We lopen een stukje met haar mee.

“Ik heb hier een blaadje, daarop staat precies welke route ik vandaag moet rijden. Gisteravond heb ik zelf met de routeplanner de meest effectieve route voor vandaag uitgezocht.” Marga zit in haar lease-auto en gaat vandaag diverse dorpjes af.

Spannend voor nieuwbakken ouders

Er staat een lange route op het programma. Ze moet naar negen gezinnen om de hielprik en de gehoorscreening te doen. “Het is altijd spannend. Tenminste, voor de nieuwbakken ouders meer dan voor mij. Ze zien er vaak als een berg tegenop om mij te zien.”

“Heeft de baby oren? Ja? Hoeveel?” “Twee!”

Bij het eerste gezin zijn er al twee oudere kinderen in huis. Die kunnen Marga mooi helpen door op het knopje van het apparaat te drukken. Ze legt aan de ouders en de kinderen uit wat ze gaat doen. Marga: “Heeft de baby oren? Ja? Hoeveel?” “Twee!” roepen de kinderen vrolijk. Marga mag ze allebei testen en de oudste van de twee merkt op dat Marga ook oren heeft, maar wel “hele grote.” Het is een gezellige boel in dit huishouden. Na het uitvoeren van de hielprik staan we weer buiten. Terug naar het autootje en door naar het volgende gezin.

Hielprik op de huildag

We komen in een deftige buurt terecht met grote woningen en ogenschijnlijk perfecte gezinnen. Maar, van buiten zien dingen er soms anders uit. Bij het volgende gezin is het een chaos en de moeder heeft vandaag een huildag. De emoties lopen hoog op als Marga vertelt dat ze de hielprik komt doen. Het gezin ziet er heel erg tegenop. Marga besluit het invullen van de kaarten, waar ze normaal gesproken mee begint, even over te slaan. “Ik begin direct met de hielprik en de hoortest, dan hebben we dat gehad.”

Gelukkig slaapt de baby lekker door de prik heen. Marga heeft nog tijd voor een kopje koffie en een praatje waarna het toch nog gezellig wordt. Eenmaal terug in de auto zet Marga de radio aan en zingt luid mee. “Het is lekker om even af te schakelen op deze manier.” Met een glimlach denkt ze nog even terug aan de gezinnen van vanmorgen. Op naar de volgende.

Zie jij een beroep als kraamverzorgende ook wel zitten? Bekijk dan eens het werkveld thuiszorg.