Zuyderland zoekt een

Verpleegkundige in de wijk

Dienstverband

0-32 uur

Opleidingsniveau

MBO niveau 4, HBO, WO, HBO+

Standplaats

Sittard

Werkvelden

Thuiszorg

Thuiszorg is zoveel meer dan het wassen van ouderen. Lana Smit, verpleegkundige in de wijk, kent de vooroordelen maar al te goed. “Als ik het met familie of vrienden over mijn werk heb, zijn ze vaak verbaasd over de inhoud van mijn functie. Over de verschillende leeftijden van mijn cliënten en de technische handelingen die ik verricht.” Lana erkent dat het imago van de thuiszorg dient te worden bijgeschaafd. Samen met haar nicht, die ook als verpleegkundige werkzaam is bij Zuyderland Thuiszorg, maakt zij hier graag werk van.

Zuyderland Thuiszorg; zorg, verpleging en begeleiding achter de voordeur
Met een kleine 600 medewerkers is Zuyderland Thuiszorg een grote speler in de Westelijke Mijnstreek. Ruim 2600 cliënten ontvangen zorg, verpleging én begeleiding “achter de voordeur”. Daartoe hebben we 26 reguliere wijkteams die verpleging en verzorging vanuit de ZorgVerzekeringsWet en Wet Langdurige Zorg bieden, dichtbij de cliënt en aangestuurd door een wijkverpleegkundige. Bovenregionaal functioneren het Transmuraal Thuiszorg Team, gericht op specialistische verpleging na ziekenhuisopname of in palliatieve fase, en het Team Nachtzorg, met structurele én ambulante zorg in de nacht. Als laatste bieden we ook Gespecialiseerde Thuis Begeleiding (GTB) aan individuen en gezinnen die tijdelijk dan wel voor langere tijd de grip op het leven kwijt zijn en hierbij ondersteuning nodig hebben. Vooralsnog organiseren we dit vanuit drie gespecialiseerde teams, te weten Psychogeriatrie, Psychiatrie en Multiproblem Jeugd. 

Inhoud van het vak
Van een ‘gemiddelde dag’ kan in de thuiszorg niet worden gesproken. Lana: “Geen zorgvraag is hetzelfde. De verschillende ziektebeelden maken het juist zo interessant.” Vanuit haar functie als verpleegkundige in de wijk is ze met name bezig met wondzorg, het inbrengen en wisselen van katheters, stomazorg, tracheazorg en zwachtelen. “Soms zijn dit cliënten die ook moeten worden gewassen. Dat doe ik er dan bij.” Vakinhoudelijk doet de thuiszorg dus zeker niet onder voor de ziekenhuiszorg. Het grote verschil zit ‘m met name in de setting. “Je bezoekt cliënten in hun persoonlijke omgeving. En elk huishouden heeft zijn eigen sfeer, normen en waarden.”

Aan het werken van gebroken diensten was Lana snel gewend. “Als mijn ochtendroute om 12.30 uur is afgelopen en ik pas om 15.00 of 18.00 uur weer aan de slag moet, dan besteed ik mijn vrije middag aan het huishouden. Of ik gun mezelf een paar uur ontspanning. Ik kan me trouwens goed voorstellen dat collega’s mét (jonge) kinderen hier anders over denken.” In Sittard, de regio waarin Lana werkzaam is, zijn onlangs overigens twee 8-uursroutes opgestart. Medewerkers hebben daardoor een keuze: gebroken diensten of één lange dienst. “Het is een pilot, die in mijn ogen zeer geslaagd is.”

Ruimte voor ontwikkeling
“Hoe het er in andere zorgorganisaties aan toe gaat weet ik niet. De behoefte om hier achter te komen is er ook niet. Ik zit hier op m’n plek en heb het enorm naar mijn zin.” De kansen die ze krijgt, grijpt ze met beide handen aan. Zo is Lana, naast haar functie als verpleegkundige in de wijk, opgeleid en verantwoordelijk gesteld voor de intake van nieuwe cliënten en de periodieke evaluatie van zorg. Ook het opstellen van de cliëntenplanning en het medewerkersrooster is haar taak. “Ik zie het meer als hobby dan als werk en krijg er veel energie van. Vanuit Zuyderland Thuiszorg start ik binnenkort zelfs met de hbo-opleiding ‘Verpleegkunde’. Deze opleiding biedt mij uiteindelijk nog meer kansen.” Vanuit haar ambitie ziet Lana een toekomstige functie als wijkverpleegkundige of specialist in de wondzorg als serieuze mogelijkheid.

Een warme wijk
De vraag welke zorgmomenten Lana in haar nog korte carrière nadrukkelijk zijn bijgebleven, zet haar aan het denken. “Eigenlijk springt er voor mij geen enkel moment uit. Misschien springen ze er allemaal samen wel uit.” Ze benadrukt dat elke cliënt op zijn of haar beurt uniek is. En dat juist het ‘volledige plaatje’ haar energie geeft. “Waar ik met de ene cliënt lach, daar heb ik met de andere cliënt een serieus gesprek.” Lana beaamt dat dit enig aanpassingsvermogen vereist. “Ik benader cliënten zoals ze zijn, zonder vooroordelen. Waarschijnlijk kan ik het daarom wel zo goed met iedereen vinden.”

Europapark-Vrangendael, de wijk waarin Lana haar werkzaamheden verricht, geeft haar een welkom gevoel. “De cliënten zijn blij met mijn komst en spreken dit ook uit.” Als het even kan, dan pakt Lana de fiets. “Mijn ouders wonen er ook, waardoor ik de wijk goed ken.

Wat bieden wij

 • een dienstverband van 1 jaar met uitkijk op een vaste aanstelling;
 • een functie ingeschaald in FWG 45 comform CAO VVT,  die per juli 2021 omhoog gaat met 3%;
 • 8% vakantiegeld, een goede pensioenregeling en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • jij bepaalt in welke wijk en hoeveel uren je wilt werken, uiteraard altijd in wederzijds overleg;
 • daar waar jij de behoefte hebt om 8-uurs diensten te werken, bieden wij deze aan in Sittard alsook in Stein-Beek;
 • een uitdagende en afwisselende functie waar veel ruimte voor eigen ontwikkeling is;
 • een voorkeursdag die jij graag vrij wilt hebben, waar dit uiteraard ook past in het rooster van jouw team;
 • een iPad, telefoon en digitale leeromgeving om je kennis op te frissen alsook uit te breiden;
 • de mogelijkheid om deel te nemen aan onze meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden;
 • een enthousiast en gedreven team waar collegialiteit, verantwoordelijkheid en uiteraard de client centraal staat.

Wat vragen wij

 • je beschikt over minimaal een mbo niveau 4 diploma Verpleegkunde;
 • je beschikt over een rijbewijs B en eigen vervoer;
 • je bent flexibel inzetbaar, tussen 07.00 en 23.00 van maandag t/m zondag;
 • je kan zelfstandigheid werken en bent creatief in het bedenken van oplossingen.

Liever eerst een kopje koffie drinken?
Stuur ons een Whatsappje of bel naar 06-13605648 indien je graag meer informatie wilt krijgen over de functie.
Wij zorgen er vervolgens voor dat wij de koffie klaar hebben staan en maken graag tijd om persoonlijk kennis te komen maken met jou!

Aandraagbonus
Ben jij zelf al werkzaam binnen Zuyderland Thuiszorg en ken of weet jij een geschikt nieuw personeelslid als verzorgende of verpleegkundige? Draag hem of haar dan gerust aan zodat jij als medewerker in aanmerking kan komen voor een aandraagbonus van 250 euro netto! Neem gerust contact op met HR over de voorwaarden. Dit kan via 06-13605648.