Zuyderland zoekt een

Vervolgopleiding operatieassistent 2-jarig traject (POST-HBOV-T)

Dienstverband

36 uur

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Sittard – Geleen Heerlen

Werkvelden

Ziekenhuizen

Voor onze operatiekamers zijn wij op zoek naar enthousiaste verpleegkundigen die zich willen ontwikkelen tot operatieassistent die de snijdend medisch specialist ondersteunt bij de operatieve behandeling van de patiënt. Wil jij deze uitdaging aangaan? Lees dan snel verder over de functie, het traject en jouw profiel.

Wat houdt de functie operatieassistent in?!

Als operatieassistent ondersteun je de snijdend medisch specialist met verschillende taken, zoals het instrumenteren, assisteren en omlopen. Als OK-assistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer en moet je dus goed weten wat de behandeling inhoudt en welke complicaties daarbij eventueel kunnen optreden. Tijdens de operatie zorg je voor het klaarzetten van de benodigdheden voor de operatie en zorg je dat de chirurg de juiste instrumenten op het juiste moment krijgt en assisteer je bij de operatie. Na afloop van de operatie zorg je voor het bedrijfsklaar maken van de operatiekamer voor de volgende operatie. Aangezien geen patiënt hetzelfde is, is iedere operatie anders. Dat maakt het beroep zo uitdagend en afwisselend.

Onze afdeling

De OK van Zuyderland MC beschikt over 21 operatiekamers verdeeld over twee locaties. De OK kenmerkt zich door een hoge dynamiek en is volop in beweging. Wij bieden als OK een breed pakket met hoogwaardige ingrepen. Bij ons krijg jij de kans te werken bij meerdere specialismen, zoals neurochirurgie, KNO, kaakchirurgie, plastische chirurgie, traumatologie, orthopedie, urologie, gynaecologie, vaatchirurgie, oogheelkunde en longchirurgie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Jouw ambities dragen bij aan de ontwikkeling van de afdeling in een sterk veranderende omgeving.

Als operatieassistent in opleiding:

 • word je opgeleid tot operatieassistent. Het leren in de praktijk gebeurt vooral door middel van stages op de operatiekamerlocaties op zowel locatie Heerlen als locatie Sittard-Geleen. Het theoriegedeelte wordt verzorgd door Zuyd Hogeschool in Heerlen. Je komt in een groep met studenten afkomstig uit verschillende ziekenhuizen uit de regio;
 • het leren in de praktijk gebeurt door stages te volgen op de operatiekamer van Heerlen en Sittard-Geleen;
 • je draagt zorg voor het welzijn van de patiënt op de operatiekamer;
 • ondersteun je diverse specialisten bij de behandeling en onderzoek van de patiënt door te assisteren, instrumenteren en om te lopen;
 • zorg je voor de aanwezigheid en inzet van de juiste materialen en apparatuur. Na de operatie zorg je samen met jouw collega’s voor de juiste afhandeling van deze gebruikte materialen en apparatuur.

Jouw vooropleiding

Om in aanmerking te komen voor het opleidingstraject dien je in het bezit te zijn van het diploma HBO-V. Tot jouw kwaliteiten behoren een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel, hulpvaardigheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit. Je beschikt over goed technisch inzicht en bent belangstellend. Naast stressbestendig ben je in staat om je in elke situatie goed te kunnen concentreren.

Wij bieden

Gedurende het opleidingstraject ontvang je een leer-arbeidsovereenkomst.
De arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO Ziekenhuizen.
Het collegegeld en het digitaal boekenabonnement wordt in zijn geheel vergoed door Zuyderland. De hard-copy boeken krijg je in bruikleen.

Start opleiding

De opleiding start in september 2022.

Meer informatie

Nog niet helemaal overtuigd? Wil je graag meer informatie of wil je een dag komen meelopen? Stuur dan een mail naar opleidingsfunctionarissen-OK@zuyderland.nl of neem contact op met Alexander Hollands, 06-82513250.

Hebben we nog steeds jouw interesse?!

Aanvullende informatie

Het online screenen, bijvoorbeeld via zoekmachines en social networks kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Voor de meeste functies binnen Zuyderland wordt een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) gevraagd. Voorafgaande aan een indiensttreding zal hierover nadere informatie worden verstrekt.

Zijn er binnen Zuyderland op dit moment voorrangskandidaten die in aanmerking komen voor deze functie, dan hebben zij conform het Doorlopend Sociaal Plan voorrang boven andere interne en/of externe kandidaten.

Over Zuyderland Medisch Centrum

Iedere dag wordt in het topklinische opleidingsziekenhuis, gevestigd op twee hoofdlocaties in Zuid-Limburg (Sittard-Geleen en Heerlen), op hoog niveau excellente en innovatieve patiëntenzorg geleverd.

 • Aantal beschikbare bedden/plaatsen voor klinische capaciteit en dag/deeltijdbehandelingen Zuyderland Medisch Centrum: 1.023
 • Aantal klinische opnamen: 41.961 opnamen
 • Aantal eerste polikliniekbezoeken: 264.181 bezoeken
 • Aantal herhaal polikliniekbezoeken: 432.948
 • Aantal dagverplegingsdagen: 41.741 dagen
 • Aantal klinische verpleegdagen: 242.942 dagen