Deel dit:

Overal in het land melden zich oud-zorgmedewerkers om bij te springen in de overbelaste zorg.

Volgens RegioPlus, dat de komende periode de match tussen verpleegkundigen en instellingen tot stand brengt, gaat het inmiddels al om meer dan 4000 zorgmedewerkers en verpleegkundigen.

RegioPlus, het samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, waaronder Zorg aan Zet/Zorgnet Limburg, heeft inmiddels 6000 aanmeldingen gekregen van oud-zorgmedewerkers. Volgens Arjan Huijsmans van de organisatie, die werkt aan een database met dergelijke medewerkers, hebben zich 6000 mensen gemeld. “Maar daar zitten dubbelingen bij, ik verwacht dat we uitkomen op ongeveer 4000 nu.”

Volgens Huijsmans is er veel animo onder oud-verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. “We hebben nog niet iedereen direct nodig, maar het is goed te weten dat er een groeiende groep mensen met veel ervaring is, die we eventueel zouden kunnen gaan inzetten.”

Overbelaste zorg

De herintreding van oud-zorgmedewerkers kwam aan het rollen na een oproep van artsenorganisatie KNMG. Zij stelden dat de druk op de overbelaste zorg inmiddels zo hoog is dat de regels omtrent registratie tijdelijk moeten worden versoepeld om mensen in staat te stellen een bijdrage te leveren.

‘Om levens te redden is het nodig dat er tijdens de coronacrisis tijdelijk wat soepeler wordt omgegaan met de Wet BIG. Ook coassistenten en gepensioneerde artsen die niet meer BIG-geregistreerd zijn, moeten onder bepaalde voorwaarden kunnen worden ingezet,’ schreef KNMG-voorzitter René Héman op de site. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft laten weten open te staan voor het initiatief, mits mensen niet te lang met hun werk zijn gestopt.

Nood breekt wet, schrijft Héman ook. ‘Als er straks echt te weinig zorgpersoneel is, ben je blij als je geholpen wordt door bijvoorbeeld een gepensioneerde arts, die misschien niet meer praktiserend is, maar wel heel veel ervaring heeft. Of door een bijna afgestudeerde geneeskundestudent, die ruime ervaring heeft opgedaan tijdens zijn stageperiode. Deze versoepeling kan levens redden in een noodsituatie.’

Bron: Het Parool, Marc Kruyswijk, 17 maart 2020, 9:51

Landelijk coördinatiepunt zorgprofessionals

Vanuit het hele land komen er reacties binnen dat mensen willen helpen in de zorg gedurende de coronacrisis. Denk aan gepensioneerde verpleegkundigen, oud-zorgverleners, verpleegkundigen die hun BIG-registratie niet meer hebben of studenten aan zorgopleidingen. NU’91 wil deze mensen in kaart brengen, zodat we – indien nodig – extra zorgverleners kunnen inzetten op de juiste plek.

Wil jij je graag aanmelden voor het Landelijk Coordinatiepunt Zorgprofessionals? Vul dan het formulier in.

Aanmelden en formulier invullen