Deel dit:

Ze zijn niet alleen goed bevriend, maar volgen alle drie dezelfde opleiding tot pedicure aan het Vista College in Sittard.

In hun vrije tijd werken ze ook nog eens alle drie als thuishulp bij Meander. Leandra, Lonneke en Chiara zijn daar helemaal op hun plek. “We hebben heel wat andere baantjes gehad, maar niets geeft zoveel voldoening als werken in de zorg” klinkt het eensgezind.

Leandra Speth (20) uit Landgraaf deed de aftrap. Na twee jaar in een supermarkt te hebben gewerkt wilde ze eens iets anders. Bij Meander zochten ze thuishulpen in Waubach waar zij woont. In juni 2020 startte ze daar en werkt er nog steeds met veel plezier. “Wat ik zo bijzonder vind is dat mensen gewoon echt blij zijn als je komt. Die dankbaarheid en waardering geven heel veel voldoening. Er speelt veel eenzaamheid achter de voordeur, dat wist ik niet. Deze baan is zoveel meer dan schoonmaken alleen. Je bent vaak hun enige aanspreekpunt in de week, een luisterend oor. Ik heb veel meer respect voor ouderen gekregen door dit werk.”

“Ik heb veel meer respect voor ouderen gekregen door dit werk.”

De 20-jarige Chiara Finken uit Eygelshoven herkent zich daarin. “Ik hoorde Leandra wel vaker over haar werk praten, maar ik had op dat moment al twee baantjes: bij een drogist en in een supermarkt. Op een gegeven moment voelde ik dat ik iets nieuws wilde proberen, misschien ook wel door haar verhalen.  Hoe meer ze erover vertelde, hoe meer ik dacht: dit zou wel eens iets voor mij kunnen zijn.”

Inmiddels werkt ook Chiara in de Hulp bij het Huishouden in de wijk Heerlen Noord. “Ervaring had ik al, want vanaf jonge leeftijd hielp ik thuis mee in het huishouden en ook bij familie. Wat ik zo leuk vind is dat je echt een band opbouwt met de mensen waar je komt. Je bent er immers als het goed met ze gaat, maar ook op mindere dagen."

"En het is zoveel meer dan alleen maar stoffen en dweilen. Van de woning versieren met de feestdagen tot samen foto’s van de kleinkinderen bekijken. Maar vooral daar helpen wat de klant niet meer zelf kan.”

Lonneke Portz (19) uit Landgraaf was via haar middelbare schoolperiode al bekend met Meander, waar ze stage liep op de woongroepen en hielp bij activiteiten op de dagbesteding. Toch zocht ze haar bijbaantjes aanvankelijk elders: bij een drogist en in een zonnestudio. Die gaven haar niet de voldoening die ze zocht. “Mijn moeder werkt in de zorg bij Meander, dus ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten toen ik besloot over te stappen. Inmiddels werk ik in de wijken Schaesberg, Nieuwenhagen en Waubach. En het is echt waar: klanten zijn altijd blij als je komt. Dat vind ik nog het leukste van mijn werk! Die waardering. Je kunt ook een stukje eenzaamheid wegnemen, al is het maar voor een paar uurtjes.”

“Je kunt ook een stuk eenzaamheid wegnemen. Al is het maar voor een paar uurtjes.”

Terwijl Lonneke en Chiara met name in vakanties dit werk doen, werkt Leandra ook vaker door de week.  “Wanneer mijn rooster van school het toelaat, ben ik aan het werk. En dat rooster wijzigt nog wel eens” lacht ze. “Dus als ik onverhoopt een ochtend vrij heb, mail ik met mijn planner en als er op dat moment werk is, neem ik dat aan. In vakanties werk ik van maandag tot vrijdag. De werkdagen zijn meestal van 9 uur tot een uur of twee, dus dan heb je de middag nog vrij om iets leuks te ondernemen.”

Of ze vaak over het werk praten als ze samen zijn? “Dat komt wel voor ja” lacht Chiara. “We noemen nooit namen of privacygevoelige informatie, maar dan gaat het vooral om hoe bijzonder het is wat we meemaken. Mijn klanten zijn heel verschillend en dat maakt het afwisselend. Wat ik van dit werk heb geleerd is dat mensen helpen jezelf én de ander heel goed kan doen. We zijn tegenwoordig heel veel met onszelf en onze drukke werkzaamheden bezig, maar vergeten om te kijken naar mensen om ons heen. Het is heel dankbaar werk en ik ben blij dat ik deze mensen mág helpen.” Lonneke voegt daaraan toe: “Wees dankbaar dat je alles nog zelf kan en mensen om je heen hebt die er voor je zijn en waar je dagelijks mee praat. Heb waardering voor anderen. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend.”

Het is veel te leuk om te stoppen

Zien de vriendinnen nog een toekomst voor zichzelf in de zorg? “Mijn passie ligt in de schoonheidsverzorging”,  bekent Leandra bijna verontschuldigend. “Ondanks dat ik dit werk super leuk vind hoop ik ooit mijn eigen salon te openen.” De andere meiden herkennen zich daar direct in. Dat is hun grote droom. Maar tot die tijd blijven ze hun werk bij Meander doen. “Het is veel te leuk om te stoppen” besluit Lonneke: “En daarbij: de ervaring die we hier opdoen neem je de rest van je leven mee. Ik zou het iedereen kunnen aanraden. Het is goed om niet alleen met jezelf bezig te zijn. Mijn tip is dan ook: let op de mensen om je heen, bied hulp waar het kan en maak tijd voor een praatje!”