Kraamverzorgende salaris

Wat verdient een kraamverzorgende? Waar moet je aan denken als het gaat om uurloon en salarisschaal in de kraamzorg? Allemaal informatie die wel zo fijn is om te weten voor je een opleiding gaat volgen of op een vacature solliciteert. Lees daarom hieronder alles over het salaris van een kraamverzorgende.

Spring naar:

Cao en salarisschaal kraamzorg

In dit werkveld geldt de CAO Kraamzorg. De functie kraamverzorgende wordt hierbij ingeschaald in FWG* 35. In deze schaal varieert het maandloon van € 2.089 tot 2.945 op basis van een 36-urige werkweek. Wat jouw maand- of periodesalaris is als kraamverzorgende, is uiteindelijk afhankelijk van je niveau, werkervaring en de organisatie waar je werkt.
Goed om te weten: bovenop je loon als kraamverzorgende komen vaak nog extra inkomsten. Zoals een reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering (13e maand) en onregelmatigheidstoeslag.

*FWG staat voor Functie Waardering Gezondheidszorg

Uurloon kraamverzorgende

Hoeveel verdient een kraamverzorgende per uur? Conform FWG 35 van de CAO ligt je uurloon als kraamverzorgende tussen de € 13,39 en € 18,88. Een paar rekenvoorbeelden om het nog concreter te maken:

  • Na je opleiding ga je aan de slag als kraamverzorgende voor 32 uur per week. Je begint net, dus word je ingeschaald in de eerste periodiek. Je uurloon is € 13,39 en je maandloon daarmee 32 x 4 x € 13,39 = € 1.713,92.
  • Je hebt al een aantal jaar ervaring als kraamverzorgende voor 24 uur per week en bent in die tijd doorgegroeid tot periodiek 8 in de FWG 35. Je bruto loon is daarmee € 17,04, wat je bruto maandloon 24 x 4 x € 17,04 = € 1.635,84 maakt.
  • Je maakt een carrièreswitch naar de kraamzorg. Je komt uit een heel ander werkveld, dus je combineert werken en leren om de overstap makkelijker en sneller te maken. Je krijgt daarvoor een leerlingsalaris, dat valt in aanloopperiodiek 0 van FWG 20 – dus net even anders dan een al opgeleide kraamverzorgende. Je uurloon bedraagt € 12,40 en je maandloon € 1.934,40.

BBL kraamzorg salaris

Wat verdien je als kraamverzorgende in opleiding? Zoals hierboven benoemd val je als leerling kraamverzorgende die werken en leren combineert, bijvoorbeeld via een BBL-opleiding, net een ander salaris. Je valt dan namelijk in de FWG 20 in plaats van de FWG 35. Het uurloon hierbinnen varieert van € 12,40 en € 15,64 en het maandloon valt tussen de € 1.934 tot € 2.439. In het cao-document vind je alle informatie hierover.

Meer over leerlingsalarissen >

Bekijk vacatures kraamverzorgende mét salaris

Heb je een beter beeld van het salaris in de kraamzorg en ben je nog nieuwsgieriger geworden naar de functie kraamverzorgende? In vacatures vind je een concretere salarisindicatie en natuurlijk een beschrijving van het werk en de organisatie. Wees wanneer je solliciteert ook niet bang om het salaris bespreekbaar te maken. Zo zitten jij en jouw nieuwe werkgever straks goed op één lijn. Bekijk alle vacatures kraamverzorgende en vind jouw plek in de kraamzorg!

Naar vacatures kraamverzorgende >