Verpleegkundig centralist

Deze studie leert je heel veel: zo doe je meer medische kennis op en verdiep jij je in communicatieve vaardigheden, geneeskundige hulp en ICT. Om de verpleegkundige vervolgopleiding Verpleegkundige Centralist te kunnen volgen, moet je beschikken over een verpleegkundig diploma en in dienst zijn van een Regionale Ambulance Voorziening.

De verpleegkundige vervolgopleiding Verpleegkundig Centralist leidt jou op tot aanspreekpunt bij de melding van een medisch noodgeval.

Wil jij dag en nacht klaar staan om zorg te verlenen? Dan is de opleiding Verpleegkundige Centralist geschikt voor jou. Deze studie leert je heel veel: zo doe je meer medische kennis op en verdiep jij je in communicatieve vaardigheden, geneeskundige hulp en ICT.

Om de verpleegkundige vervolgopleiding Verpleegkundige Centralist te kunnen volgen, moet je beschikken over een verpleegkundig diploma en in dienst zijn van een Regionale Ambulance Voorziening.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Verpleegkundig Centralist word je voorbereid op de taken die een centralist van een meldkamer heeft. Je doet kennis op en leert vaardigheden die nodig zijn om de patiënten telefonisch te adviseren. Denk hierbij aan: medische kennis, communicatieve vaardigheden, samenwerkingsvaardigheden, geneeskundige hulp en ICT.

Als centralist op de meldkamer ben je het aanspreekpunt bij een melding van een medisch noodgeval. Je leert in deze situaties te bepalen hoe snel en welke hulp een patiënt nodig heeft. Je verdiept je in het verzamelen, onderzoeken en doorgeven van de noodzakelijke informatie.

Theorie en praktijk
De onderwerpen die aan bod komen, zoals communicatieve vaardigheden en geneeskundige hulp, bestaan uit theorie- en/of praktijkonderdelen. 

Je leert de theorie toe te passen in de praktijk door middel van rollenspellen. Je speelt bijvoorbeeld een instructie van een reanimatie na. Als centralist geef je via de telefoon instructies om iemand te reanimeren. Degene die de melding heeft gemaakt, volgt letterlijk op wat jij zegt. Duidelijke instructies geven, is daarom erg belangrijk!