Beroep: Begeleider

Als begeleider ga jij een veelzijdige, uitdagende functie bekleden. Je kunt goed zelfstandig beslissingen nemen, maar ook uitstekend communiceren en samenwerken. Gaat respectvol en aandachtig te werk en bent tegelijkertijd stressbestendig en flexibel. Bovendien zijn er heel veel soorten begeleider in diverse werkvelden. Ongetwijfeld dat jouw plek er ook bij zit!

Begeleider kun je al worden vanaf mbo niveau 3. Op mbo niveau kun je deze opleiding zowel in de BOL variant doen alsook in de BBL (leer-werktraject) variant. Bij de BBL variant ga je gemiddeld 1 dag (8 uur) naar school gaat en 24 uur per week op de werkvloer staat. Super handig en prettig om meteen ervaring op te doen. Deze opleiding, ‘BBL Medewerker Maatschappelijke Zorg’ (Begeleider MMZ), kun je volgen op niveau 3 of niveau 4. Ga je voor hbo, dan is er vooral veel te vinden in duaal-opleidingen.


Je kunt ook kiezen voor een opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen. Denk aan ouderen, verslaafden, asielzoekers of psychiatrische patiënten. Uitdagend werk dat ontzettend veel voldoening geeft.

Je zult je in ieder geval altijd bezighouden met het begeleiden van een of meerdere cliënten, wie dat ook mogen zijn. Dat kan zijn op het gebied van vrije tijd, persoonlijke verzorging, wonen en/of dagbesteding.

Je gaat bijvoorbeeld activiteiten organiseren, maar ook gesprekken voeren en problemen helpen oplossen. Daarnaast bied je praktische hulp in het dagelijkse leven van de cliënt, zoals hen leren solliciteren, boodschappen doen, met geld omgaan, etc.

Werkvelden

De taken van een begeleider kunnen enorm variëren. Je kunt namelijk als begeleider in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, thuiszorg en jeugdzorg terecht. Wat precies je functieomschrijving zal zijn, ligt dus maar net aan welke functie je hebt.