Deel dit:

Lies heeft de overstap gemaakt naar de geestelijke gezondheidszorg

Zoektocht naar de zorg

Het beroep dat Lies haar hele leven voor ogen had, was landbouwingenieur. Daar heeft ze dan ook voor gestudeerd en een carrière in gemaakt. Ruim dertien jaar ging zij de uitdagingen van dit vak met enthousiasme tegemoet.

“Ik heb het internationale werk heel lang volgehouden. Maar op een gegeven moment was ik vooral verantwoordelijk voor de financiering,” zo vertelt ze. Daarom nam ze op een gegeven moment de beslissing om terug te keren naar Nederland en daar in het onderwijs te gaan werken.

Toch merkte Lies dat lesgeven ook niet helemaal was waar zij haar het meest gelukkig van werd. Ze mistte de ruimte om individuele aandacht aan alle leerlingen te geven, waardoor ze er niet het juiste gevoel bij had. Zo begon haar zoektocht naar iets nieuws.

Een schot in de roos

Die zoektocht begon online, onder andere op zorgnetlimburg.nl. Dat alleen bleek echter niet voldoende voor Lies: “Uit een vacature kun je meestal niet goed opmaken hoe het werk er echt uitziet. Pas als je het doet, voel je hoe het is en kun je oordelen of het bij je past.”

Vorig jaar bezocht Lies de Ontdekdezorg week. Dat bleek een schot in de roos: “Aan de manier waarop mensen daar met me omgingen, wist ik het – dit is mijn soort mensen. Ze dachten net zoals ik. Bovendien kreeg ik een veel beter beeld bij het werk.” Ook volgde Lies loopbaancoaching via Sterk in je werk. Deze stappen gaven haar veel meer inzicht, waardoor haar enthousiasme groeide.

Niet lang daarna kwam ze in contact met de haar huidige werkgever voor de functie van gastvrouw. Juist omdat ze een lange zoektocht achter de rug had, voelde dit als een verademing. “Het klonk echt alsof er eindelijk iemand op mij zat te wachten. Ik merkte dat mijn hulp gewenst was: voor de cliënten die het nodig hadden én voor het andere zorgpersoneel. Ik zie het nu dan ook als mijn taak om een bijdrage te leveren en ze allebei een handje te helpen.”Benieuwd naar meer verhalen over nieuw werkgeluk, bekijk onze playlist!

Creatieve vrijheid

Wat doet Lies nu precies als gastvrouw? “Ik neem de mensen mee voor een wandeling, of ga samen met ze boodschappen doen, of bijvoorbeeld nieuwe kleren kopen. Even naar buiten gaan met de mensen. Het fijne is dat ik aan de cliënten kan vragen wat ze willen doen op een moment dat het hen uitkomt. Zo ontlast ik ook het andere zorgpersoneel als zij verder al volgepland zitten. En ik heb de ruimte om heel creatief te bedenken waar ik cliënten nou echt blij mee kan maken. Als ik dan iets samen heb gedaan wat ze leuk vonden, dan zie je echt aan de blijdschap op hun gezicht. Daar word ik ook weer blij van.”

En dat sentiment is wederzijds. Lies en LEVANTOgroep zijn zo blij met elkaar, dat Lies nu een jaarcontract heeft gekregen. Hier gaat zij een toekomst vol werkgeluk tegemoet.

Ga d’r maar aanstaan!

Lies heeft een tip voor iedereen die ook werkgeluk in zorg en welzijn wilt vinden: “Probeer echt om de praktijk op te zoeken. Overal op internet kun je heel makkelijk vinden wat voor opleidingen en beroepen er zijn, maar je weet van tevoren toch niet hoe het gaat zijn. Soms weet je ook zelf niet wat bij je past, totdat je het hebt uitgeprobeerd. Ga d’r maar aanstaan!”

Verder gaan dan online oriënteren is wat Lies uiteindelijk heeft geholpen haar werkgeluk terug te vinden. Ben jij daar ook aan toe? 

Bekijk het activiteitenoverzicht en meld je aan!