Vincent van Gogh, voor geestelijke gezondheidszorg zoekt een

Verslavingsarts of ANIOS met specialisatie verslaving Detox | 28 uur

Dienstverband

24 - 28 uur

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Onbekend

Werkvelden

Jeugdzorg

Als verslavingsarts ben je werkzaam voor de klinische afdeling ter detoxificatie en diagnostiek. Samen met je collega medici (basisartsen, verslavingsartsen, psychiaters en verpleegkundig specialisten en team van verpleegkundigen) ben je verantwoordelijk voor de cliëntenzorg door middel van diagnostiek, onderzoek en behandeling. Je werkwijze is met name preventief en educatief en geeft adviezen over het vervolgtraject.

Wat jouw functie gewoon anders maakt 

Op de Detox in Venlo worden cliënten opgenomen met de bedoeling dat zij afkicken van het middel waaraan zij verslaafd zijn. Zij ervaren ernstige problemen door afhankelijkheid van hun verslaving en hebben daar een klinische detoxificatie en eventueel ook een stabiliserend diagnostisch traject voor nodig.

Wanneer cliënten lichamelijk zijn afgekickt van het middel en toe zijn aan de volgende stap, kunnen ze, afhankelijk van de indicatie, ofwel met ontslag en een vervolgtraject volgen, ofwel doorstromen naar Stabilisatie en Diagnostiek; een afdeling die geschakeld is aan de Detox.

In een klinische setting worden maximaal veertien cliënten opgenomen voor de duur van minimaal één tot maximaal negen weken. De opname vindt plaats op vrijwillige basis. De cliëntengroep is erg divers. Vaak is er sprake van onderliggende psychiatrische problematiek waaruit de verslaving is voortgekomen.

Als verslavingsarts is jouw primaire verantwoordelijkheid het bieden van hoogwaardige medische zorg aan cliënten die kampen met verslavingsproblematiek, waarbij de focus ligt op detoxificatie en het verbeteren van het algehele welzijn.

Jouw belangrijkste verantwoordelijkheden:

 • Klinische evaluatie: het uitvoeren van uitgebreide medische evaluaties om de gezondheidstoestand van cliënten vast te stellen en de ernst van de verslavingsproblematiek te beoordelen. Je identificeert bijkomende medische en psychische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op het behandelplan.
 • Detoxificatiebehandeling: het ontwikkelen en implementeren van detoxificatieprotocollen op basis van individuele behoeften en medische geschiedenis. Je bewaakt het detoxificatieproces, past behandelingen aan indien nodig en zorgt voor een veilige en comfortabele omgeving.
 • Medisch management: het voorschrijven van medicatie om ontwenningsverschijnselen te verminderen en het coördineren van de medicamenteuze behandeling. Je werkt samen met het behandelteam om een geïntegreerde aanpak te waarborgen, waarbij medische zorg wordt afgestemd op psychosociale interventies.
 • Cliënteneducatie: het geven van voorlichting aan cliënten over de aard van hun verslavingsproblematiek, behandelopties en het belang van follow-up zorg. Je bevordert zelfmanagementvaardigheden en stimuleert actieve deelname aan het behandelproces.
 • Samenwerking en consultatie: samenwerken met andere zorgprofessionals, waaronder psychologen, verpleegkundigen en therapeuten. Je verstrekt consultaties aan collega's en externe zorgverleners over verslavingsgeneeskunde.
 • Dossiervoering en rapportage: het onderhouden van nauwkeurige en geüpdatete cliëntendossiers, inclusief evaluaties, behandelplannen en voortgangsrapporten. Je neemt deel aan teambesprekingen. 

Vereisten

 • Je hebt een afgeronde academische opleiding tot basisarts met als toevoeging de opleiding verslavingsarts KNMG en een BIG-registratie.
 • Jij hebt een stevige persoonlijkheid.
 • Je bent in staat om in een multidisciplinair team samen te werken. Overtuigingskracht, reflectie-vermogen en professioneel leiderschap zijn kwaliteiten om de functie met succes te kunnen vervullen.
 • In verband met het contact met verslaafde cliënten en hulpverleners van betrokken instellingen spelen attitude en communicatieve vaardigheden een belangrijke rol.
 • We vragen eigenaarschap, pro-activiteit en het durven nemen van verantwoordelijkheid.

Wat we jou bieden

 • Inschaling conform CAO GGZ FWG 65 (ANIOS) of FWG 70 (verslavingsarts). Het salaris bedraagt bij FWG 65 minimaal €4785 en maximaal €6224 bij een fulltime dienstverband. In FWG 70 bedraagt het salaris minimaal €5307 en maximaal €7273 bij een fulltime dienstverband. 
 • Een contract tot in ieder geval augustus 2024. Ons uitgangspunt is een langdurig samenwerkingsverband. 
 • Een fijne werkplek in Venlo bij het Ziekenhuis.
 • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder vakantiegeld, een 13e maand, balansbudget, pensioenopbouw, een collectieve zorgverzekering en meer.
 • Een uitgebreid aanbod van producten en diensten om fiscaal gunstig aan te schaffen. Zo koop je bijvoorbeeld voordelig een nieuwe laptop of telefoon.
 • Studie- en scholingsmogelijkheden, zoals laagdrempelige onlinetrainingen die je op zowel persoonlijk als professioneel gebied ondersteunen, maar ook bijzondere scholingswensen zijn bespreekbaar. Als opleidingsinstituut zijnde bieden we mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen en persoonlijke ambities waar te maken.
 • Kom je met de auto? Parkeren is voor jou geregeld. Daarnaast zijn onze locaties ook met het OV goed bereikbaar.
 • Wil je meer weten over werken bij Vincent van Gogh? Klik dan hier voor meer informatie.

Gewoon even bellen?

Heb je vragen over de inhoud van deze functie? Neem dan contact op met Miranda Kleeven, Manager Acute Zorg, via 0643069957 of mirandakleeven@vigogroep.nl

Mocht je vragen hebben over de sollicitatieprocedure, dan kun je terecht bij Vera Urru, Corporate Recruiter, via 0612204724 of werken@vigogroep.nl

Hebben wij jouw interesse gewekt voor de functie van Verslavingsarts Detox bij Vincent van Gogh? Stuur dan je cv en korte motivatie via de button onderaan de pagina.