Deel dit:

Er is veel vraag naar zorgmedewerkers

We spraken Marc een jaar geleden al, toen hij nog volop met zijn opleiding bezig was. Maar we zijn benieuwd; hoe gaat het nu, een jaar later met hem, wat heeft hij dit jaar geleerd? En de meest belangrijke vraag - is hij nog steeds blij met zijn switch?

Hoe gaat het nu met jou?

“Goed! Vandaag (eind januari 2022 red.) heb ik te horen gekregen dat ik ben geslaagd voor het praktijkonderdeel van de opleiding verzorgende IG. Daarnaast heb ik mijn examens ingeleverd, ik verwacht geen gekke dingen. Eind februari weet ik of ik geslaagd ben.”

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar, waarin ben je gegroeid?

“Ik heb veel over mezelf geleerd. Het is even schakelen als je weer in een studentenrol wordt geplaatst. Dit betekent dat anderen je tijdens werkzaamheden observeren, feedback geven en een spiegel voorhouden. Dit heeft een andere kijk op mezelf gegeven. Op zich krijg je dan geen kritiek, maar het is niet altijd leuk om te horen. Ik ben mezelf een aantal keer tegengekomen. Zo ben ik van nature heel ad hoc, ga nog weleens van hot naar her of duik een probleem in. Hiermee wilde ik vooral mijn enthousiasme laten zien. Nu weet ik: ik moet liever eerst een stap terug zetten en prioriteiten stellen voor ik wat ga doen. Zo kom ik rustiger over op mijn collega’s en belangrijker nog bij de zorgvrager.”

“Er gaat een wereld voor me open nu ik (bijna) klaar ben met mijn opleiding en écht de zorg in kan. Ik kan in principe overal werken waar ik wil, er is veel vraag naar zorgmedewerkers."

Wat kunnen collega’s in jou waarderen?

“De goede samenwerking! Mijn collega’s - op verschillende niveaus - waarderen het dat ik met hen meedenk, overleg en wil sparren. Juist als je net in de zorg gaat werken, ben je nog fris. Je bent nog niet vastgegroeid in een organisatie of op een afdeling, dit maakt dat je veel ideeën hebt. Is een suggestie niets? Oké, prima! Zo leren we van elkaar.”

Je hebt je opleiding bijna afgerond, wat is je volgende stap?

“Er gaat een wereld voor me open nu ik (bijna) klaar ben met mijn opleiding en écht de zorg in kan. Ik kan in principe overal werken waar ik wil, er is veel vraag naar zorgmedewerkers. Wat vast staat is dat ik nog een vervolgopleiding ga doen. Ik heb nu meerdere gesprekken met mijn unitmanager gehad, die zei; geef jezelf een jaar de tijd om uit te zoeken wat je wilt, maak dan een beslissing. Het is fijn dat die ruimte, om straks weer een opleiding te doen, door mijn huidige werkgever wordt geboden. Afhankelijk van wat mij ligt, ik denk nu aan opleiding tot verpleegkundige of een studie die meer op het stuk ‘gedrag’ ligt, ga ik een richting kiezen. Ik vind het belangrijk om met de juiste motivatie aan een studie te beginnen. Dat ik het vertrouwen heb dat ik het kan.”

Dus je hebt geen spijt van je switch?

“Nee, zeker niet! Ik zou tegen iedereen die overweegt een switch te maken, willen zeggen: praat met mensen uit de zorg. De zorg is zo breed, er zijn veel zorg- en welzijnsorganisaties. Vraag naar hun ervaringen, wat ze leuk vinden om te doen, wat niet? Ben je nog enthousiast na die verhalen? Informeer eens of je mee zou kunnen lopen. Deze manier van oriënteren heeft me veel gebracht, ik ben blij waar ik nu sta! Ik vind het fijn om me in te leven in cliënten en net dat extra stukje zorg te bieden. Waar je een glimlach voor terugkrijgt!”

Overweeg jij ook een carrière-switch? Ontdek jouw mogelijkheden tijdens de Ontdekdezorg week van 14 t/m 19 maart 2022. Doe mee met webinars of workshops en spreek mensen uit de sector. 

Bekijk de activiteitenagenda en meld je aan!

Foto Marc: ©metkopenschouders.nu