Verpleegkundige

Ben jij stressbestendig en integer? Altijd in voor een praatje, een harde werker en geduldig? Als verpleegkundige moet je patiënten kunnen benaderen op rustige en professionele manier, waarbij je sociale vaardigheden tot uiting komen.

Je beoefent je vak in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, een verzorgings- of verpleeghuis (ouderenzorg) of je verleent je zorg bij de mensen aan huis. Je verpleegt zieken, gehandicapten of mensen met psychiatrische problemen. Door te verplegen en verzorgen help jij bij de ontwikkeling en levensverbetering van patiënten.

Wat doet een verpleegkundige?

Als verpleegkundige zijn je werkzaamheden afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt. Je taken als verpleegkundige zijn daarom vrij divers.

Werk je in de geestelijke gezondheidszorg, dan verzorg en begeleid je mensen met psychische problemen. Een patiënt met psychische problemen kan deze op verschillende manieren uiten. Dit kan door lichamelijke reacties of psychische reacties. Dit betekent dus je altijd anders moet reageren op deze reacties. En het verschilt per patiënt wat de beste hulp is. 

Werk je als verpleegkundige in een ziekenhuis, dan heb je vooral verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden en het inbrengen van een sonde. Daarnaast moet een verpleegkundige een patiënt waarnemen en over de patiënt verslag uitbrengen. Je bent ook bevoegd injecties te geven en medicijnen toe te dienen.

Elke patiënt is anders en elke patiënt moet als een individueel beschouwd worden. Het kan zo zijn dat bij dezelfde diagnoses verschillende behandelingen van toepassing zijn.

Dit filmpje laat het werk van een verpleegkundige in een academisch ziekenhuis zien.


Als verpleegkundige kun je je gedurende je loopbaan specialiseren in een richting die bij jou past. Bijvoorbeeld de specialisatie longverpleegkundige, oncologieverpleegkundige, kinderverpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of intensive care verpleegkundige.