Verpleegkundige

Ben jij stressbestendig en integer? Altijd in voor een praatje, een harde werker en geduldig? Als verpleegkundige moet je patiënten kunnen benaderen op rustige en professionele manier, waarbij je sociale vaardigheden tot uiting komen.

Je beoefent je vak in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, een verzorgings- of verpleeghuis of je verleent je zorg bij de mensen aan huis. Je verpleegt zieken, gehandicapten of mensen met psychiatrische problemen. Door te verplegen en verzorgen help jij bij de ontwikkeling en levensverbetering van patiënten.

Wat doet een verpleegkundige?

Als verpleegkundige zijn je werkzaamheden afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt. Je taken als verpleegkundige zijn daarom vrij divers.

Werk je in de geestelijke gezondheidszorg, dan verzorg en begeleid je mensen met psychische problemen. Een patiënt met psychische problemen kan deze op verschillende manieren uiten. Dit kan door lichamelijke reacties of psychische reacties. Dit betekent dus je altijd anders moet reageren op deze reacties. En het verschilt per patiënt wat de beste hulp is. 

Werk je als verpleegkundige in een ziekenhuis, dan heb je vooral verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden en het inbrengen van een sonde. Daarnaast moet een verpleegkundige een patiënt waarnemen en over de patiënt verslag uitbrengen. Je bent ook bevoegd injecties te geven en medicijnen toe te dienen.

Elke patiënt is anders en elke patiënt moet als een individueel beschouwd worden. Het kan zo zijn dat bij dezelfde diagnoses verschillende behandelingen van toepassing zijn.

Dit filmpje laat het werk van een verpleegkundige in een academisch ziekenhuis zien.

 

Zonodig stel je een zorgplan op, aangepast aan het soort behandeling, en zie je erop toe dat dit zorgplan nageleefd wordt. Met deze informatie en jouw verpleegkundige kennis stel je een verpleegkundige diagnose op. Ook bereid je een patiënt bijvoorbeeld voor op een medische behandeling. Een verpleegkundige houdt ook de familie op de hoogte, geeft hen uitleg en informatie en helpt hen bij moeilijkheden en/of klachten. 

Opleiding tot verpleegkundige

Om verpleegkundige te worden kun je een MBO-opleiding volgen op niveau 4 of niveau 5. Hier wordt de basis van het vak geleerd. Vanuit het beroep Verzorgende IG kun je ook verpleegkundige worden: je stroomt dan door naar de opleiding MBO Verpleegkunde niveau 4.

Of je volgt een HBO-opleiding; hierbij word je meer gespecialiseerd in verschillende richtingen. Over het algemeen is MBO Verpleegkunde meer praktisch ingesteld en HBO Verpleegkunde meer theoretisch. Er is dan ook een verschil tussen wat je als MBO Verpleegkundige of als HBO Verpleegkundige gaat doen.

Je zou kunnen doorgroeien tot leidinggevende van een team verpleegkundigen als je in de thuiszorg werkt, of je zou hoofdverpleegkundige kunnen worden op een afdeling van een ziekenhuis. Bij beide functies krijg je meer verantwoordelijkheid, maar ben je ook meer bezig met de administratieve aspecten van het werk.

Bekijk het doorstroomschema

Werkvelden van een verpleegkundige

In dit beroep heb je keuze uit verschillende werkvelden. Je kunt verpleegkundige worden in een ziekenhuis, universitair medisch centrum, ouderenzorg, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg.

Daarbij kun je je gedurende je loopbaan specialiseren in een richting die bij jou past. Bijvoorbeeld de specialisatie longverpleegkundige, oncologieverpleegkundige, kinderverpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of intensive care verpleegkundige. Meer weten over de verschillende specialisaties? Neem een kijkje op YouChooz.nl of bekijk de diverse vacatures.

Ontdek alle vacatures