Verpleegkundige

Ben jij geduldig, integer en stressbestendig? Werk je hard, maar ben je ook altijd in voor een praatje? Dan is een functie als verpleegkundige wat voor jou! Jij verpleegt zieken, gehandicapten of mensen met psychiatrische problemen, zodat hun levenskwaliteit beter wordt. Als verpleegkundige benader je hen op een rustige en professionele manier, waarbij je sociale vaardigheden volop tot uiting komen.

Je beoefent je vak in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, een verzorgings- of verpleeghuis (ouderenzorg) of je verleent je zorg bij de mensen aan huis. Je verpleegt zieken, gehandicapten of mensen met psychiatrische problemen. Door te verplegen en verzorgen help jij bij de ontwikkeling en levensverbetering van patiënten.

Wat doet een verpleegkundige?

Als verpleegkundige verleen je zorg aan verschillende soorten mensen. Dat kunnen zieken in het ziekenhuis zijn, maar ook psychiatrische patiënten. Je helpt op die manier bij de ontwikkeling en levensverbetering van je patiënten. Je beoefent je vak bijvoorbeeld in het ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, een verzorgings- of verpleeghuis (de ouderenzorg) of bij mensen aan huis.

De taken van een verpleegkundig specialist zijn afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt. Je werkzaamheden als verpleegkundige zijn daarom vrij divers.

  • Als verpleegkundige in een ziekenhuis heb je vooral taken als het verzorgen van wonden en het inbrengen van sondes. Je bent ook bevoegd om de patiënt injecties en medicijnen te geven. Daarnaast moet een verpleegkundige de patiënten waarnemen en verslag over ze uitbrengen.
  • Werk je als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg dan verzorg en begeleid je mensen met psychische problemen. Een patiënt met psychische problemen kan deze op verschillende manieren uiten; dat kan lichamelijk of psychisch zijn. Dat betekent dat je je als verpleegkundige bij deze doelgroep aanpast aan de patiënt: het verschilt per persoon wat de beste hulp is.

 

Wat verdient een verpleegkundige? 

Spreekt het uitdagende beroep van verpleegkundige jou aan en ben je benieuwd naar wat je verdient? Ga naar informatie over het salaris van een verpleegkundige.

Naar alle salarissen in de zorg

Verpleegkundige opleiding

Klinkt dit jou goed in de oren en wil je verpleegkundige worden? De verpleegkundige opleiding is er op verschillende niveaus.

Op de opleiding MBO Verpleegkunde (niveau 4) leer je onder andere patiënten advies geven en begeleiden, verpleegkundige handelingen uitvoeren en zorg regelen en aansturen. Wil je je laten omscholen naar de zorg, dan is een BBL-opleiding geschikt voor jou. Je zit dan ongeveer 20% van de tijd op school en verder werk je. Je ontvangt dus ook meteen een salaris, terwijl je nog studeert.

De opleiding HBO Verpleegkunde lijkt op het MBO, met als grote verschil dat HBO’ers de regie hebben over het gehele zorgproces. Je leert dus praktische verpleegkundige vaardigheden, maar je houdt je ook bezig met het opstellen van zorgplannen, het geven van voorlichting en het coachen van collega’s. HBO Verpleegkunde is ook te volgen als duale opleiding, waarbij je deels werkt en deels leert.

Naast de opleiding verpleegkundige moet je je als professional ook registreren in het BIG-register. In onze FAQ beantwoorden we veelgestelde vragen over BIG.

Meer over verpleegkundige opleidingen

Verpleegkundige: doorgroeimogelijkheden

In de zorg kun je blijven doorgroeien. Dat geldt zeker voor verpleegkundigen, die binnen veel werkvelden in zorg en welzijn nodig zijn. Daarom kun jij je als verpleegkundige gedurende je loopbaan specialiseren in een richting die bij jou past. Bijvoorbeeld tot een van volgende soorten verpleegkundige:

  • Wijkverpleegkundige
  • Kinderverpleegkundige
  • Intensive care verpleegkundige
  • Ambulanceverpleegkundige
  • Longverpleegkundige
  • Oncologieverpleegkundige

Je hoeft je bovendien niet te beperken tot verpleegkunde alleen. Als jij andere taken wilt leren, is daar bij de meeste organisaties de mogelijkheid voor. Je kunt dan een (interne) opleiding of bijscholing volgen om je expertise naar een nieuw niveau te brengen. Zo blijf je je als verpleegkundige ontwikkelen.

Doorgroeien in zorg en welzijn