HBO leren-werken (Duaal)

De Duale HBO-opleiding is een combinatie van leren en werken. Als leerling-werknemer werk je minimaal 24 uur per week in een zorg- of welzijnsorganisatie. Daarnaast zit je ook één dag (of avond) in de schoolbanken.

Alle mogelijkheid om een volwaardige HBO-opleiding te volgen; en ondertussen werkervaring op te doen. Zo kun je alle theorie uit de boeken direct toepassen in de praktijk en de nodige verdieping volgen om jouw kansen in de arbeidsmarkt te vergroten.

Is een HBO-Duaal traject iets voor jou?

Verdiep je dan goed in de voorwaarden en eisen die gesteld worden aan jou als leerling. Zo is het duaal leer-werktraject alleen beschikbaar wanneer je een arbeidsovereenkomst hebt met een bedrijf of instelling. Deze arbeidsovereenkomst kan geldig zijn voor de duur van je opleiding, maar je kunt er ook voor kiezen om een duaal traject te volgen bij je huidige werkgever. Je ontvangt een leerling-werknemer salaris; een salaris dat besproken en vastgelegd wordt in het arbeidsvoorwaardengesprek.

Voordelen

  • Je bankrekening wordt meteen gevuld met een leerlingensalaris;
  • Wat je uit de boeken leert, pas je meteen toe in de praktijk;
  • In de tussentijd bouw je aan je CV en doe je flink wat werkervaring op;
  • Na afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor voeren.

Nadelen

  • Het aantal duale plekken is beperkt. Solliciteer je dus op een duale opleidingsplaats; bereid jezelf dan goed voor op het sollicitatiegesprek;
  • Time management is key: je moet je tijd goed tussen studie, werk en privé kunnen verdelen. Een duale opleiding is pittig en vraagt een behoorlijke tijdsinvestering.