MBO leren-werken (BBL)

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Het is de ideale combinatie van leren en werken in zorg en welzijn op MBO niveau. Als leerling-werknemer werk je minimaal 24 uur per week in een zorg- of welzijnsorganisatie. De overige 8 uur per week zit je in de schoolbanken.

Veel tijd om in de praktijk aan de slag te gaan dus; en flink wat minder tijd met de neus in de boeken! Daarnaast word je zowel op het werk als op school ondersteund door een begeleider en kun je na je MBO-opleiding altijd nog doorstromen naar het HBO. 

Is een MBO BBL-traject iets voor jou?

Verdiep je dan eerst goed in de voorwaarden en eisen die gesteld worden aan jou als leerling, wij vertellen hierover in onze voorlichtingsbijeenkomsten die wij regelmatig organiseren. Er worden  bijvoorbeeld extra eisen gesteld aan vakken als Nederlands en Wiskunde. Wil je een niveau 4 opleiding volgen, dan moet je ook aan een extra eis voor Engels voldoen. Werkgevers stellen opleidingsvacatures open en bieden je een arbeidsovereenkomst aan. Zaken als de hoogte van het leerlingensalaris worden hierin met je besproken. Daarnaast onderteken je als BBL’er een (leer)arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf. Dit alles vraagt natuurlijk een professionele instelling; en de nodige portie ambitie. 

Voordelen

  • Je ontvangt een leerlingensalaris tijdens de opleiding;
  • Wat je uit de boeken leert, pas je meteen toe in de praktijk;
  • In de tussentijd bouw je aan je CV en doe je behoorlijk wat werkervaring op.

Nadelen

  • Je werkt vaak onregelmatige tijden. Dit betekent dat het dus ook zo kan zijn dat je avond- of nachtdiensten draait;
  • Dit vraagt natuurlijk om een flinke tijdsinvestering. Je werkt en studeert op hetzelfde moment; en dat vraagt om een goede tijdsverdeling.