Deel dit:

Een leer-werktraject combineert een opleiding direct met een baan in de zorg. En bij een baan hoort een salaris. Ook als je nog een leerling bent. Wat ga je precies verdienen met leren-werken in de zorg? Dat verschilt, onder andere per sector en per cao, maar er is een overzicht van leerlingsalarissen in de zorg die je alvast een indicatie geven.

Hands-on en betaald leren

Tegelijkertijd werken en leren in de zorg kan zowel op het MBO (BBL) als het HBO (Duaal). Op beide niveaus breng je minimaal 24 uur op de werkvloer door en zo’n 8 uur op school. Handig, want je past kennis meteen toe, en leuk, want je doet meer dan alleen in de schoolbanken zitten.

Voor je praktijkervaring ga je een arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf aan. En in die overeenkomst staat ook wat jouw leerlingsalaris gaat zijn. Met een leer-werktraject ga je dus meteen verdienen. Klinkt goed, maar over wat voor bedragen hebben we het dan?

Salarisindicatie per zorgsector/cao

Hoeveel het salaris precies zal zijn, hangt af van een aantal factoren. Zo gelden er voor verschillende zorgsectoren andere cao’s en dus andere (leerling)salarissen. Het specifieke reglement beïnvloedt het salaris. In ons overzicht staat de nodige informatie voor je uiteengezet. En natuurlijk kun je altijd de specifieke cao erop naslaan. Hieronder vind je alvast een impressie:

Alle CAO's op een rijtje:

Ziekenhuizen: CAO Ziekenhuizen

Verpleeg- en Verzorgingshuizen / Thuiszorg: CAO VVT

Gehandicaptenzorg: CAO GHZ

Geestelijke Gezondheidszorg: CAO GGZ

Sociaal Werk: CAO Sociaal Werk 

Kinderopvang: CAO Kinderopvang

Kraamzorg: CAO Kraamzorg

Eerstelijnszorg: CAO Eerstelijnszorg

Jeugdzorg: CAO Jeugdzorg

Universitair Medische Centra: CAO Universitair Medische Centra

Vergoedingen en toeslagen

Naast je salaris krijg je les- en boekengeld vergoed. En omdat je vaak onregelmatige uren zult maken, is er ook sprake van avond- en weekendtoeslagen. Houd er wel rekening mee dat leren-werken best een pittig traject is en dus flink wat toewijding vraagt. Maar onthoud wel: een leer-werktraject is echt een investering in je toekomst. Misschien nog wel meer dan andere leerroutes. Omdat je meteen bij een werkgever aan de slag gaat, leer je het vak veel sneller en verhoog je je kansen op een baan direct na je opleiding aanzienlijk. Zeg nu zelf: dat is de moeite toch meer dan waard?

Lijkt het je wel wat om meteen tijdens je opleiding werkervaring op te doen en geld te verdienen? Bekijk het aanbod opleidingsvacatures en kies een functie die bij jou past. Voor verdere oriëntatie bieden we je onder andere voorlichtingsbijeenkomsten aan. Wij helpen je graag met jouw carrière in zorg.