Leerroutes

Heb jij jouw keuze gemaakt en zie jij een toekomst in de zorg- en welzijnssector? Dan is het tijd om de juiste opleiding te kiezen om jouw kansen in de arbeidsmarkt te vergroten. Maar welke opleiding past nu het beste bij je? Vind jij het heerlijk om met je neus in de boeken te duiken, of steek je liever meteen de handen uit de mouwen?

Doorstuderen na de middelbare school

Wil je vanuit de middelbare school door naar het MBO, dan heb je grofweg twee keuzes. Je kunt kiezen voor de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Tijdens je BOL-opleiding breng je de meeste tijd in de schoolbanken door en loop je regelmatig stage om praktijkervaring op te doen. Tijdens je BBL-opleiding ga je daarentegen direct aan de slag in de praktijk, en ga je één of twee dagen (of avonden) naar school.

Verder leren

Heb je jouw MBO diploma op zak en wil je jouw kansen in de arbeidsmarkt vergroten en jezelf specialiseren? Dan kun je vanuit het MBO doorstromen naar een HBO of universiteit. Ook bij het HBO heb je grofweg twee mogelijkheden: voltijd in de schoolbanken of een duale opleiding waar je de meeste tijd op de werkvloer doorbrengt. Wij geven je graag meer informatie over alle mogelijke leerroutes, ook voor professionals die al in de sector werken en zich graag verder willen ontwikkelen.