Leerroutes

Heb jij jouw keuze gemaakt en zie je een toekomst in de zorg- en welzijnssector? Kies dan de juiste opleiding om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.  Maar welke opleiding is nu het meest passend? Bijvoorbeeld een voltijd studie waar je de hele week bezig bent op school, of liever meteen aan de slag via een werk- leertraject (BBL) of een deeltijd opleiding?

Doorstuderen na de middelbare school: mbo

Wil je vanuit de middelbare school door naar het mbo, dan heb je grofweg twee keuzes. Je kunt kiezen voor de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Tijdens je BOL-opleiding breng je de meeste tijd in de schoolbanken door en loop je regelmatig stage om praktijkervaring op te doen. Tijdens je BBL-opleiding ga je daarentegen direct aan de slag in de praktijk, en ga je één of twee dagen (of avonden) naar school.

Verder leren: hbo

Heb je het mbo diploma op zak, maar wil je graag verder leren en/of jezelf specialiseren? Dan kun je vanuit het mbo doorstromen naar een hbo opleiding. Of je start met een hbo-opleiding na de middelbare school wanneer je de havo of het vwo hebt afgerond.

Ook bij een hbo-opleiding zijn er meestal twee mogelijkheden: voltijd in de schoolbanken of een duale opleiding waar je de meeste tijd op de werkvloer doorbrengt. 

Wij geven je graag meer informatie over alle mogelijke leerroutes, ook voor professionals die al in de sector werken en zich graag verder willen ontwikkelen.