Deel dit:

Iemand die hetzelfde pad als ik wil afleggen, maar twijfelt wil ik meegeven: volg je hart, ben niet bang. Als het enigszins kan, ga ervoor!

Ik ben Esther Sprenger, ben 52 jaar en ben door mijn studie aan de Hotelschool in Maastricht blijven plakken. Na de Hotelschool heb ik 7 jaar in de horeca gewerkt, daarna nog eens 7 jaar in de retail en vervolgens in verschillende commerciële functies met leidinggevende verantwoordelijkheden.

Toen de kinderen uit huis gingen en zelf hun brood verdienden, heb ik besloten een opleiding in de zorg te gaan doen: Verzorgende IG. Dat kon nu financieel en ik had ook meer de tijd. Medio september ben ik dan ook gestart met een BBL-opleiding tot verzorgende IG via Vista College en Envida en dat bevalt me erg goed.

Ik heb altijd de zorg in gewild, maar toen ik 16 was en een vakkenpakket moest kiezen, ben ik toch maar voor de commercie gegaan. In mijn hart is de zorg wel altijd geweest. Ook in mijn andere functies was ik toch altijd bezig geweest om het mensen naar hun zin te maken. Uiteindelijk wilde ik toch het gevoel hebben om zinvol bezig te zijn. Commercie gaf me geen voldoening meer en ik kon mijn draai niet meer vinden. Toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in de zorg: eerst als maatje voor een psychiatrische cliënt en daarna in het Ronald McDonald huis. Je bent dan bezig om iets goeds te doen voor een ander en zorgen. Toen mijn laatste kind klaar was met de studie heb ik de uiteindeijke keuze gemaakt om het roer om te gooien en voor de zorg te kiezen.

Volg je hart! Je bent fulltime bezig met het werk dat je doet en uiteindelijk moet je daar voldoening uit halen. Dat zit niet per se in het geld, maar meer in het gevoel dat je iets goed doet. Je eigen geluk bepaal je zelf. Vrijwilligerswerk heeft mij hierbij echt geholpen.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de horeca, retail en zorg. Het gaat om het zorgen, ondersteunen en faciliteren zodat mensen het naar hun zin hebben en een leuke dag hebben. Je bent altijd bezig om te regelen dat mensen het leuk hebben en een glimlach op hun gezicht hebben. Daar zie ik echt de overeenkomsten. Ik kan ook mijn ervaring meenemen de zorg in, je ziet dat zorginstellingen een beetje de hotelfunctie combineren met ziekenhuis/thuiszijn. Je wilt het geven dat je er zin in hebt en anderen een leuke ervaring wil geven. Daar zijn de raakvlakken.

Iemand die hetzelfde pad als ik wil afleggen, maar twijfelt wil ik meegeven: volg je hart, ben niet bang. Als het enigszins kan, ga ervoor! Ga bijvoorbeeld eerst in gesprek met mensen die het werk al doen wat je eventueel wilt gaan doen of loop een dagje mee. Maar volg echt je hart, je bent toch fulltime bezig met het werk dat je doet en uiteindelijk moet je daar voldoening uit halen. Dat zit niet per se in het geld, maar meer in het gevoel hebben dat je iets goed doet. Je eigen geluk bepaal je zelf. Vrijwilligerswerk heeft hierbij echt geholpen: vind ik het werk leuk en vind ik de doelgroep leuk? Dan ga ervoor!

Ik ben half september gestart met de opleiding. De eerste 15 weken heb ik 2 dagen stage gelopen en ging ik 3 dagen naar school. Het mooie is dat wat je leert ook meteen terug te zien en te gebruiken is op de werkvloer. Nu ga ik nog 1 dag per week naar school en de rest van de uren maak ik op de werkplek. Dat is een hele mooie balans en het gaat heel gelijkwaardig op. De praktijkervaring wordt steeds interessanter en leuker ingevuld, omdat je de theorie steeds beter kunt koppelen aan de praktijk. Daarnaast zijn de fijne begeleiding en de dynamiek in de groep ook ontzettend leuk.


Is dit beroep iets voor jou?

Esther volgt een werk-leertraject tot verzorgende IG in de ouderenzorg. Als hulpverlener in de ouderenzorg draag jij bij aan het welzijn van deze bewoners, en ondersteun je ze met persoonlijke, huishoudelijke en/of medische zorg.

Ontdek de ouderenzorg          Ontdek het beroep verzorgende IG

Raak geïnspireerd door verhalen van zorgprofessionals over hun beroep. Van carrièreswitchers tot zorgprofessionals die al jaren in het vak zitten, allemaal delen zij hun ervaringen in zorg en welzijn. Wie weet ontdek je dank zij hen wel jouw nieuwe droombaan! Ontdek meer!