Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg werk je met mensen die een zintuiglijke, lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben. Je werkt met cliënten van jong tot oud, en iedere beperking is natuurlijk anders. Dit betekent dat iedere cliënt om een eigen benadering vraagt. Hoe verschillend je cliënten ook zullen zijn, één ding is zeker: met een grote dosis humor en creativiteit kom je vaak een heel eind!

Zo kun je in sommige gevallen met cliënten werken die ontzettend zelfstandig zijn, terwijl je in andere gevallen weer met cliënten werkt die juist in bijna alle aspecten van het dagelijkse leven zorg en ondersteuning nodig hebben. Maar wat het niveau van de beperking ook is, jouw taak is simpel: jij bent er om ervoor te zorgen dat jouw cliënten zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden.

Onderstaand webinar geeft een goed beeld van het werkveld gehandicaptenzorg.

"In Nederland wonen ongeveer 142.000 mensen met een verstandelijke beperking, ofwel mensen met een IQ onder de 70. Bijna al deze mensen krijgen enige vorm van langdurige hulp; thuis, op school, dagbesteding of intramurale zorg."

Kenmerkend aan de gehandicaptenzorg is dat begeleiding en ondersteuning in het dagelijkse leven altijd nodig zijn; in welke mate dan ook. Van het wonen en werken tot de dagbesteding, sociale activiteiten, de gezondheid en de veiligheid. Zo help je bijvoorbeeld met het douchen, eten en de financiën, maar leer je mensen ook hoe ze om kunnen gaan met een prothese, rolstoel of blindengeleidehond. Iedere dag sta je weer voor nieuwe vraagstukken die je met de nodige dosis humor, inlevingsvermogen en creativiteit op moet lossen.