Begeleider

Als begeleider in de zorg ga jij een veelzijdige, uitdagende functie bekleden. Je neemt zelfstandig beslissingen, maar communiceren en samenwerken maken ook deel uit van je dagelijkse werk. Je bent respectvol, aandachtig, stressbestendig en flexibel. Er zijn veel soorten begeleider in diverse werkvelden. Ongetwijfeld dat jouw plek er ook bij zit!

 

Wat doe je als begeleider in de zorg?

Jij biedt mensen de zorg en begeleiding die ze nodig hebben. Hoe dat er precies uitziet, ligt maar net aan je specifieke functie. Er zijn namelijk verschillende soorten begeleiders. Bijvoorbeeld:

  • Activiteitenbegeleider
  • Ambulant begeleider
  • Begeleider gehandicaptenzorg
  • Begeleider specifieke doelgroepen
  • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
  • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Waar kun je werken als begeleider?

Werken als begeleider kan in allerlei werkvelden in de zorg. Zo kun je aan de slag als begeleider in de jeugdzorg, thuiszorg, ggz of gehandicaptenzorg. Word je (persoonlijk) begeleider specifieke doelgroepen, dan help je bijvoorbeeld ouderen, verslaafden, asielzoekers of psychiatrische patiënten. Uitdagend werk dat ontzettend veel voldoening geeft.

Naar alle werkvelden

Wat verdient een begeleider?

Spreekt het uitdagende beroep van begeleider jou aan en ben je benieuwd naar wat je verdient? Ga naar informatie over het salaris van een begeleider

Naar alle salarissen in de zorg

Opleiding tot begeleider

Een begeleideropleiding kun je al volgen vanaf mbo niveau 3. Op mbo niveau kun je deze opleiding zowel in de BOL-variant doen als in de BBL-variant (leer-werktraject). Bij de BBL-opleiding ga je gemiddeld 1 dag (8 uur) naar school gaat en 24 uur per week op de werkvloer staat. Super handig en prettig om meteen ervaring op te doen. Deze opleiding, ‘BBL Medewerker Maatschappelijke Zorg’ (Begeleider MMZ), kun je volgen op niveau 3 of niveau 4. Ga je voor hbo, dan is er vooral veel te vinden in duaal-opleidingen. Extra fijn: voor een leer-werktraject krijg je een salaris!

Ontdek alle opleidingen, van de opleiding persoonlijk begeleider tot de opleiding activiteitenbegeleider, via YouChooz.nl.