Begeleider salaris

Wat is het salaris van een begeleider en wat verdien je als je in de gehandicaptenzorg begeleider bent of nog leerling bent? Als je een opleiding voor deze zorgbaan gaat volgen of op een vacature solliciteert, is het fijn om op zijn minst een indicatie te hebben van wat je loon is als je dit werk in de zorg doet.

Wat verdient een begeleider gemiddeld en wat valt er nog meer te weten met betrekking tot loon? Zorgnet Limburg legt uit. 

Spring naar:

Salarisindicatie

Het salaris in een vacature is een indicatie. Ongeacht je vakgebied is de hoogte van je loon namelijk afhankelijk van factoren als:

  • opleiding
  • ervaring
  • CAO (collectieve arbeidsovereenkomst)
  • werkgever
  • contracturen

Hieruit volgt dat je als persoonlijk begeleider in opleiding een ander salaris ontvangt, dan iemand die al jaren in de functie werkt. En schoolde jij je om, dan kan het zijn dat je vanwege minder ervaring in de zorgsector een ander startsalaris hebt, dan een doorgewinterde zorgprofessional die van werkveld wisselt. 

Salaris (persoonlijk) begeleider

Afhankelijk van de salarisschaal waarin je valt, verdien je als (persoonlijk) begeleider tussen de € 1.942 en € 4.182* bruto bij een 36-urige werkweek. Deze salarisrange is breed, doordat je begeleider op mbo- en hbo-niveau kunt worden en in veel verschillende functies en werkvelden aan de slag kunt. 

Heb jij je mbo- of hbo-opleiding afgerond, dan is het salaris dat jouw werkgever je moet uitbetalen in ieder geval gelijk aan het minimumloon uit de CAO van jouw zorgsector.  Verder geldt dat bovenop je loon als begeleider vaak nog extra inkomsten komen. Zoals een reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering (13e maand) en soms onregelmatigheidstoeslag (ORT).

Meer over ORT in de zorg >

Als (persoonlijk) begeleider kun je specialiseren en in diverse sectoren in de zorg aan de slag. Het gemiddeld salaris bij een 36-urige werkweek voor een aantal veelvoorkomende functies en werkvelden: 

Activiteitenbegeleider salaris

Als activiteitenbegeleider op een dagbestedingslocatie krijg je een salaris van zo’n € 2.650* bruto per maand.

Salaris begeleider specifieke doelgroepen

In verband met de onderscheidende kennis die je moet hebben, zit het salaris van een begeleider specifieke doelgroepen wel eens wat hoger. Denk aan zo’n € 2.950* bruto per maand.

Begeleider gehandicaptenzorg (niveau 3 en 4) salaris

Als begeleider in de gehandicaptenzorg kun je een gemiddeld een bruto maandsalaris verwachten tussen € 2.700 en € 2.950*. Dit ongeacht of je begeleider gehandicaptenzorg op niveau 3 of 4 bent. 

Leerlingsalaris bij leren en werken

Ben jij nog in opleiding tot begeleider en combineer je werken en leren in een BBL- (mbo-niveau) of duaalopleiding (hbo-niveau)? Dan moet je minimaal 24 uur in de week aan de slag bij een zorg- of welzijnsorganisatie. En daar krijg je uiteraard voor betaald. Omdat je ervaring nog beperkt is, is dat een leerlingsalaris. 

De hoogte van dit loon hangt niet af van je functie, maar van:

  • De zorgsector en de daar geldende CAO. 
  • Je opleidingsniveau. 
  • Het leerjaar waarin jij zit. 

Hier krijg je informatie over leerlingsalarissen in de zorg

Doorgroeien in functie en salaris

Werk je langere tijd bij een zorgorganisatie? Ontwikkel je je met trainingen en cursussen? Doe je een (vervolg)opleiding? Ervaring en aanvullende opleidingen zijn redenen om door te groeien naar een hogere salarisschaal. Bespreek dit met je werkgever als die het onderwerp salaris niet aanstipt in je functionerings- en ontwikkelingsgesprekken. 

CAO (persoonlijk) begeleider

Elk werkveld binnen zorg en welzijn heeft z’n eigen CAO. Daarin worden landelijk afspraken gemaakt over zaken als salarisschalen, loonhoogte en arbeidsvoorwaarden. Een salarisschaal wordt aangeduid met FWG: Functie Waardering Gezondheidszorg. Kijk voor meer informatie bij de sector waarin jij als (persoonlijk) begeleider werkt:

Bekijk salarissen in vacatures

De cao, salarisschaal en uurlonen geven een indicatie, maar natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken wat er in een vacature vermeld wordt. Ook ligt het maar net aan jouw opleiding en werkervaring waar jouw salaris als begeleider op uitkomt. Maak salaris bespreekbaar tijdens je sollicitatie, zodat jij en je toekomstige werkgever op één lijn zitten. Benieuwd waar jij aan de slag kunt gaan en het salaris dat daarbij hoort? Duik in de vacatures en vind jouw plek in zorg en welzijn:

Naar vacatures

*bronnen: werkzoeken.nl en talent.com