Jeugdzorg

Met de meeste jeugdigen in Nederland gaat het goed. Toch heeft zo’n 11% van de jeugd in Nederland ondersteuning nodig. Dat is wat werken bij jeugdzorg betekent: hen de jeugdhulp bieden die zij nodig hebben, zodat ze veilig op kunnen groeien. Bij een jeugdzorgorganisatie help je zowel kinderen als hun ouders hier op verschillende manieren bij. Thuis of in een jeugdinstelling, voor korte of lange termijn, individueel of als gezin.

Als jij komt werken bij jeugdzorg...

  • ...ga jij kinderen en jongeren helpen veilig op te groeien
  • ...werk je zowel met de cliënten zelf als hun ouders of verzorgers
  • ...pak je samen verschillende problemen aan
  • ...heb je een baan waar je jouw hart in stopt

Hoe ziet werken in de jeugdzorg eruit?

Jeugdzorg is precies wat het woord zegt: zorg voor de jeugd. Je kunt jeugdzorgorganisaties onderverdelen in jeugdbescherming en -reclassering enerzijds, en jeugdhulp anderzijds. Beide zijn speciaal voor kinderen en jongeren die problemen hebben en/of deze veroorzaken. Dat kunnen allerlei verschillende problemen zijn. Zo kun je met een puber werken die vragen heeft over verliefdheid, maar ook met jongeren die met ernstige zaken zoals kindermishandeling, misbruik of criminaliteit te maken heeft.

Net zoals overal in zorg en welzijn, staat het belang van je cliënt voorop in de jeugdzorg. Je bouwt flink aan diepe en intensieve relaties en probeert je cliënten iedere dag weer perspectief te bieden. Hoewel je volgens specifieke hulpverleningsmethodieken werkt, is ook je eigen persoonlijkheid ontzettend belangrijk om je taken goed uit te kunnen voeren. Het is een baan waar je jouw hart in stopt, waar je iedere dag weer vol passie aan begint, en vooral waar je ontzettend veel voldoening uit haalt.

Welke banen zijn er in de jeugdzorg?

Kom je werken bij jeugdzorg, dan ben je meestal een jeugdzorgwerker. Dat kan op niveau A, B, C (hbo) en D (mbo). Niet elke jeugdzorgwerker heeft hetzelfde takenpakket, dus kijk altijd goed bij de functieomschrijving van een vacature wat jou te wachten staat. Andere functies in de jeugdzorg zijn bijvoorbeeld pedagogen, psychologen, educatiemedewerkers, begeleiders, jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers, jeugdhulpverleners en jeugdreclasseerders. Kijk op YouChooz.nl voor een overzicht van alle functies.

Als jeugdhulpverlener werk je vaak niet alleen met het kind zelf, maar ook met de ouders of verzorgers. Een intensieve en uitdagende taak. Daarom moeten jeugd- en gezinsprofessionals (jeugdzorgwerkers), pedagogen en psychologen zich laten registeren in het SKJ. Wat dat precies inhoudt? Vind het antwoord in de SKJ-registratie FAQ.

Bekijk actuele jeugdzorgvacatures

Spreekt werken bij jeugdzorg jou aan? Ga dan direct naar de openstaande vacatures in de jeugdzorg in Limburg of bekijk eerst wat jouw mogelijkheden zijn. Heb je bijvoorbeeld nog geen ervaring, dan is een duaal- of BBL-opleiding een goede optie om over te stappen naar dit werkveld. We zien jou graag komen werken en leren in de jeugdzorg!

Naar vacatures Over werken en leren