Sociaal werk

Binnen sociaal werk heb je altijd hetzelfde doel voor ogen: de juiste hulp en ondersteuning bieden aan mensen met problemen. Je vangt ze op, en helpt ze verder. Dit kun je doen binnen het maatschappelijk werk, maar ook binnen het sociaal cultureel werk.

Zo krijg je in het maatschappelijk werk te maken met mensen van allerlei leeftijden (van jongeren tot ouderen) met allerlei uiteenlopende problemen. Van eenzaamheid en angst, tot mishandeling en werkloosheid. Jij bent er niet om de problemen op te lossen, maar juist om deze mensen te helpen hun leven weer op de rails te krijgen zodat ze vervolgens zelfstandig weer verder kunnen gaan.

Onderstaand webinar geeft een goed beel van het werkveld geestelijke gezondheidszorg en welzijn.

 

Binnen het sociaal cultureel werk help je juist weer mensen die het moeilijk vinden om hun vrije tijd leuk en vooral zinvol te besteden. Je werkt met mensen van alle leeftijden, en zorgt ervoor dat ze niet vereenzamen of overlast gaan veroorzaken. Zo organiseer je activiteiten, zet je jongerencentra op of ben je actief in een buurthuis. In welke richting je binnen het sociaal werk ook aan de slag gaat, één ding staat centraal: het opbouwen van een goede relatie met jouw cliënten. Jij bent dé persoon die hun leven een andere richting geeft, ze helpt de juiste keuzes te maken en er voor ze bent wanneer ze niemand lijken te hebben.