Deel dit:

In mijn werk staat de cliënt centraal: wie ben jij en wat doet de verslaving met je.

Ik ben Baukje, 44 jaar en werk als sociaal werker 2 bij Moveoo.

Ooit ben ik begonnen als helpende (niveau 2) in verzorgings- en verpleeghuizen. Daarna ben ik verder gaan leren en ben ik aan de slag gegaan als verzorgende IG (niveau 3) in opleiding, een combinatie van werken en leren. Bij Mondriaan heb ik de kans gekregen om bij de ouderen cliënten psychiatrische verpleegkundige te gaan doen. Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat ik  meer uitdaging en meer diepgang wilde. Ik ben stage gaan lopen bij de resocialisatie afdeling. Eenmaal mijn opleiding afgerond kon ik daar niet blijven.
Ik wilde graag “carrière“ maken en kwam bij de TBS kliniek terecht. Dat paste niet bij mij een dergelijk regime, ik vond mijn plek in de gespecialiseerde thuisbegeleiding.

Na de komst van mijn dochter wilde ik alleen nog maar doen wat ik leuk vond en kwam zo uit  bij de maatschappelijke zorg. Had het sollicitatiegesprek en dacht ik “ik ben thuis”. Ja, hier kan ik me aarden! Ik werk nu 5 jaar bij Moveoo en dat vind ik superleuk.  Ik ben niet zozeer met de doelen en trajecten en behandeling bezig, maar echt wie ben jij, wat doet de verslaving met je. Ze mogen gebruiken bij ons, dat brengt de nodige zorg met zich mee.

De doelgroep, het kwetsbare van de maatschappij, echt de mens zien en met de mens bezig zijn. Dat vind ik super!

Binnen Moveoo zijn er heel veel stukjes die je kunt doen. Zo ben ik 2 jaar geleden met dagbesteding begonnen. Het mooiste is dat mensen daar ook echt de vruchten van plukken, ze komen echt in hun ritme, gaan zelfs van de harddrugs af! De daginvulling brengt een stukje bezinning. Ik wil me constant blijven ontwikkelen, steeds meer te weten komen wat ik kan betekenen. Toen ik pas moeder werd, moest alles opzij voor mijn dochter, ook mijn carrière, nu is ze 5 jaar en ben ik gestart met de HBO opleiding voor praktijkopleider, ik maak dus nog steeds stappen! Het is een hele heftige doelgroep, die ik heel leuk vind, maar ik weet niet of ik mijn werk nog 5 jaar kan doen. Het is heftig en altijd wat anders.

We stellen kleine doelen, wanneer bij ons een verslaafd iemand naar de dealer rent, dan heeft diegene wel een goed organisatorisch vermogen. Hij/zij weet wel hoe je daar moet komen! Zo moet je de cliënt ook bekijken. Je moet kijken naar hun verslaving en daar de kracht gaan zoeken, het omdenken. Leg de nadruk op de kleine dingen en die positief benaderen. Zo krijg je ook een band. Dan kun je ook iemand begrenzen. Ga gewoon in de woonkamer zitten, ze komen vanzelf naar je toe. Dan krijg je de mooiste gesprekken en durf daarbij ook dingen van jezelf te delen, dan bouw je de band op!

Is dit beroep iets voor jou?

Baukje werkt als sociaal werker in de geestelijke gezondheidszorg. Binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) behandel je cliënten met psychische problemen en help je ze bij het terugvinden van hun weg naar de samenleving. Een intense, maar ontzettend betekenisvolle taak.

Ontdek sociaal werk        Ontdek het beroep