Deel dit:

Wat ik heel mooi vind, is om ze in hun eigen stukje te mogen begeleiden.

Ik ben Silvia, 40 jaar oud en ben inmiddels 19 jaar geleden begonnen in de kinderopvang, nadat ik de SPW-opleiding heb gedaan. Tijdens de opleiding heb ik geproefd aan onderwijs, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en ook de kinderopvang. Toen ik met de opleiding begon, lag mijn hart eigenlijk al bij de kinderopvang. 

Ik heb geruime tijd gewerkt in een antroposofische grondslag gestuurde kinderopvang. Daar heb ik alle leeftijdsgroepen doorlopen en heb dus aan alle leeftijden mogen proeven. Daar heb ik ontdekt dat ik echt wel een stukje voorliefde heb voor dreumesen/peuters en de BSO-ers. Met name de dreumesen/peuters, omdat daar heel veel eigenheid in zit en zij echt een heel grootse ontwikkeling doormaken. Dat eigen stukje ik dus en dat is wat ik het mooiste vind: ze daarin te mogen begeleiden.

In de groep wil ik er echt zijn voor mijn kinderen!

Kijken naar het kind en zien wat hij of zij van mij nodig heeft, heb ik echt uit mijn eerdere ervaringen meegenomen naar de ‘reguliere’ Kinderopvang 't Nest, waar ik nu werk. Elk kind heeft natuurlijk een stuk eigenheid, een eigen wijze waarop ze zoeken en kijken naar ontwikkeling, zonder dat ze zelf weten dat het met hun ontwikkeling te maken heeft. Ze hebben eigenlijk heel weinig nodig om gestuurd en begeleid te worden in dat waar ze naartoe gaan, naar hun eigen ik en dat vind ik heel mooi in deze leeftijdscategorie.

Wat ik heel leuk vind, is het begeleiden en observeren van kinderen, omdat je dan ziet wat een kind nodig heeft en dat je daarin kan sturen. Maar dat je dat in een volle groep met kinderen aantekeningen moet maken, vind ik lastig. Een laptop op tafel leidt kinderen erg af! Ik noteer daarom wat ik belangrijk vind ik met pen en papier en voer dit dan in in de tijd dat ik niet in de groep sta. 


Is dit beroep iets voor jou?

Silvia werkt als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. In de kinderopvang ben je zoveel meer dan alleen een ‘veredelde oppas’. Het is een intensief beroep dat om veel kennis en kunde vraagt. Zo draag je bij aan de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen.

Ontdek de kinderopvang       Ontdek het beroep pedagogisch medewerker

Raak geïnspireerd door verhalen van zorgprofessionals over hun beroep. Van carrièreswitchers tot zorgprofessionals die al jaren in het vak zitten, allemaal delen zij hun ervaringen in zorg en welzijn. Wie weet ontdek je dank zij hen wel jouw nieuwe droombaan! Ontdek meer!