Kinderopvang

Iedere dag een lach op kindergezichtjes toveren? Het kan in de kinderopvang. Werk je graag met de hele kleintjes of liever met pubers? Het kan allemaal. Op deze pagina lees je meer over werken in de kinderopvang.

Werken in de kinderopvang 

Ouders maken dankbaar gebruik van kinderopvang. Ga jij werken in de kinderopvang, dan krijg je dan ook te maken met kinderen van allerlei leeftijden. Van baby’s tot peuters, kleuters en kinderen van basisschoolleeftijden. Er is zelfs opvang voor kinderen van 12 tot 16 jaar. Je hebt dan ook mogelijkheden te over als je gaat werken in in de kinderopvang. 

Waar werken in de kinderopvang 

Je kunt bij verschillende instanties aan de slag die ieder inspelen op die verschillende leeftijden: geregistreerde kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, tot gastouderopvang en buitenschoolse opvang. 

Functies in de kinderopvang

Functies waarin je in de kinderopvang aan de slag kunt, zijn bijvoorbeeld: 

  • pedagogisch medewerker: je bent verantwoordelijk voor verzorging, begeleiding en ontwikkeling van de kinderen. 
  • pedagogisch medewerker: je adviseert pedagogisch medewerkers. Op die manier bewaak en verbeter je de pedagogische kwaliteit op een groep. 
  • VE-coach: je coacht pedagogisch medewerkers die werken met kinderen die net wat meer hulp bij hun ontwikkeling nodig hebben (VVE, Voorschoolse en Vroegschoolse Indicatie). 
  • manager: je stuurt teams en/of locaties aan, hebt contact met andere scholen en partners en werkt samen met collega’s op een hoofdkantoor aan administratieve, facilitaire en personeelszaken. 

Waarom werken in de kinderopvang 

Waarom werken in de kinderopvang zo leuk is? Je bent veel meer dan een ‘veredelde oppas’. Naast eten, drinken en eventueel een schone luier geven, leer je de kinderen sociale waarde en normen, verzin je activiteiten en organiseer je de daginvulling binnen jouw groep. Ouders vertrouwen op jouw kennis, kunde en passie om hun kinderen veilig en gelukkig te houden. Werk je in de kinderopvang dan heb je dus een intensief beroep waarin je bijdraagt aan de verzorging en -heel belangrijk- opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen. 

Werken in de kinderopvang zonder diploma

Het zal je niet verrassen: voor werken in de kinderopvang heb je een diploma nodig. Je hebt de keuze uit een voltijd- of deeltijdopleiding bij ROC’s en hogescholen. Kies een duale opleiding als je werken en studeren wilt combineren.  

Over werken en leren

 

Ontdek kinderopvangvacatures in Limburg

Zie jij jezelf wel werken in de kinderopvang in Limburg? Ontdek welke kinderopvang vacatures heeft.