Deel dit:

De aandacht voor de patiënt is wel het belangrijkste, want daarom heb ik voor de zorg gekozen.

Ik ben Wendy en werk als verpleegkundige 1 op de open opname afdeling van Mondriaan in Heerlen. Naast de verpleegkundige werkzaamheden en teamprocessen, geef ik sturing en coaching aan het team op de afdeling. Tijd maken voor de coaching van collega’s vind ik erg belangrijk.

Wat ik nu doe is iets waar ik echt in gegroeid ben. Ik ben ooit als verpleegkundige begonnen op een afdeling voor langdurige zorg, waarna ik ben overgestapt naar een open afdeling. Daar werk ik nu al 6 jaar. Voor de functie van verpleegkundige  1 ben ik gevraagd en vandaaruit ben ik ook de opleiding gaan doen om uiteindelijk door te groeien tot afdelingshoofd.

Deze stappen heb ik kunnen maken, omdat ik zelf ook heb aangegeven en duidelijk heb gemaakt wat mijn doel is om naartoe te werken. Eerst heb ik nog getwijfeld of ik meer de specialistische verpleegkundige kant op wilde, maar ontwikkelen op coaching gebied sprak mij meer aan en mijn werkgever heeft me hier ook echt in gestimuleerd.

De belangrijkste eigenschap om dit werk te kunnen doen is volgens mij makkelijk contact maken met anderen. Ik krijg zelf vaak van patiënten terug dat ze mij als heel rustig over vinden komen en dat ze daardoor zelf ook rustig zijn. Dat is mijn kracht.

Ik heb reguliere werktijden, dus ik werk van 9 tot 17 uur. Mijn dag begint meestal met bijpraten met de teamleden, kijken hoe het met ze gaat en hoe de vlag erbij hangt. Vervolgens hebben we met het team een overleg waarin we de patiënten bespreken en kijken wat we gaan doen. Is het bijvoorbeeld rustig of moeten we contact opnemen met de behandelaren. Vervolgens bekijken we onder andere het behandelplan en de verschillende therapieën, waar we de patiënt voor stimuleren om aan deel te nemen.

Na de lunch, met aandacht voor elkaar, is er weer therapie voor de patiënten en gesprekken met behandelaren waar ik bij zit. Vervolgens ga ik aan de slag met rapporteren, want ook dat hoort erbij. Mijn werkdag is wel echt afwisselend, fijn contact met collega’s en patiënten, wat rapporteren en coaching. De aandacht voor de patiënt is wel het belangrijkste, want daarom heb ik voor de zorg gekozen.

We maken heel vaak grappige en gekke situaties mee en we lachen ook wel eens met dingen die patiënten meemaken. Waar ik heel ontroerd door kan raken is dat iemand een half jaar heel ziek is geweest, die het niet redde op onze open afdeling en waar van alles mee aan de hand was. Deze persoon is vervolgens naar een gesloten afdeling gedaan. Uiteindelijk is zij weer terug naar de open afdeling gekomen, maar zelfstandig wonen was echt geen optie meer. Nu zie ik die persoon opknappen en is ze naar haar eigen flatje toe aan het werken. Dat ontroert mij en het maakt mij ontzettend trots, dat wij dit mede mogelijk maken.


Is dit beroep iets voor jou?
Wendy werkt als verpleegkundige 1 in de geestelijke gezondheidszorg. Binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) behandel je cliënten met psychische problemen en help je ze bij het terugvinden van hun weg naar de samenleving. Een intense, maar ontzettend betekenisvolle taak.

Ontdek de geestelijke gezondheidszorg        Ontdek het beroep verpleegkundige

Raak geïnspireerd door verhalen van zorgprofessionals over hun beroep. Van carrièreswitchers tot zorgprofessionals die al jaren in het vak zitten, allemaal delen zij hun ervaringen in zorg en welzijn. Wie weet ontdek je dank zij hen wel jouw nieuwe droombaan! Ontdek meer!