Deel dit:

In de jeugdzorg werk je vaak met mensen in kwetsbare, complexe en soms zelfs gevaarlijke situaties. Daarom moeten jeugd- en gezinsprofessionals (jeugdzorgwerkers), pedagogen en psychologen zich laten registreren in het SKJ. Wat dat precies inhoudt? We geven antwoord op een aantal veelgestelde vragen in deze SKJ-registratie FAQ.

SKJ of BIG? De SKJ-registratie is iets anders dan de BIG-registratie. Bekijk onze BIG-registratie FAQ voor meer informatie hierover.

Wat is de SKJ-registratie?

SKJ staat voor Stichting Kwaliteitsregister Jeugd: een beroepsregister voor professionals in de jeugdzorg. Jeugdhulpverleners moeten zich hierin laten registeren om aan te tonen dat ze vakbekwaam en betrouwbaar zijn en hun kennis op peil houden. Naar werkgevers, maar ook naar cliënten en diens familie. Zo blijft de kwaliteit van dit werkveld gewaarborgd. Geregistreerde professionals mogen de titel ‘SKJ’ achter hun beroepsnaam dragen.

Website SKJ Register

Wanneer is SKJ-registratie verplicht?

Als je in de jeugdzorg werkzaam bent op hbo-niveau of hoger, is registratie in het SKJ verplicht. Bepaalde werkzaamheden mogen alleen door geregistreerde professionals worden uitgevoerd. Bovendien is werken in de jeugdzorg niet zonder risico: je kunt te maken krijgen met zaken zoals complexe problematiek, crises en onveilige of zelfs levensbedreigende (thuis)situaties. Met een SKJ-registratie toon je aan dat jij bevoegd en bekwaam bent om hiermee om te gaan. Op mbo-niveau kun en hoef je je niet te registeren.

Er zijn drie categorieën (‘kamers’) SKJ-registratie:

  • Jeugd- en gezinsprofessionals (voorheen jeugdzorgwerkers)
  • Pedagogen
  • Psychologen

Wat zijn de eisen voor een SKJ-registratie?

Voor SKJ-registratie verschillen de eisen per bovengenoemde kamers. Afhankelijk van je diploma en (beoogde) functie kun je je registreren met of zonder aanvullende voorwaarden. Zoek dus van tevoren goed uit welke eisen op jou van toepassing zijn.

Gebruik bijvoorbeeld de SKJ Registratiehulp of het Kwaliteitskader Jeugd.

Je kunt overigens ook worden beoordeeld op je professionele handelen door opdrachtgevers en cliënten. Niet schrikken: als er een klacht binnenkomt word je niet meteen uit het register gehaald. Klachten worden beoordeeld door een tuchtcollege en dienen ook als moment van zelfreflectie en verbetering voor de professional.

Hoe moet ik een SKJ-registratie halen?

De precieze registratieprocedure verschilt per beroep en per diploma. Je kunt deze checken via skjeugd.nl. Houd alvast rekening met de volgende punten:

  • Je hebt een hsao-diploma nodig
  • Je hebt een VOG (Verklaring omtrent het gedrag) nodig
  • Je hebt een werkgeversverklaring nodig (van je werkgever, of als je zzp’er bent een eigen werkgeversverklaring)
  • Zorg dat je de nodige documenten online klaar hebt staan: deze moet je met je aanvraag digitaal indienen
  • De kosten zijn €65 per jaar + administratiekosten (excl. btw)

Waar kan ik mijn SKJ-registratie aanvragen?

Dat kan via de officiële website van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Log in op de Mijn SKJeugd-omgeving om je registratie te starten.

FAQ SKJ-registratie jeugdzorg: aanvragen en herregistratie

Moet ik mijn SKJ-registratie verlengen?

Ja. Je moet je om de vijf jaar herregistreren voor het SKJ-register. Dat betekent dat je moet aantonen dat je je kennis op peil hebt gehouden en nog over de juiste competenties beschikt om je beroep uit te mogen voeren. In de praktijk komt dat neer op:

  • 60 uur/punten deskundigheidsbevordering
  • 60 uur/punten reflectie
  • 3368 uur/punten werkervaring

Hoe werkt SKJ-herregistratie?

Een SKJ-herregistratie aanvragen kan heel makkelijk online. In de digitale omgeving van het SKJ staan jouw gegevens, documenten en punten. Je kunt dit zelf inzien en bijwerken. Herregistratie indienen? Dat gaat als volgt:

  • Log in bij ‘Mijn SKJ’
  • Controleer of je al je punten voor herregistratie hebt ingevoerd (tip: houd dit gedurende de vijf jaar voor je herregistratie bij, zodat je dit niet tijdens je aanvraag hoeft te doen)
  • Upload (indien van toepassing) de nodige documenten, zoals je VOG
  • Dien met een druk op de knop je aanvraag voor herregistratie in – minimaal één dag voor je registratie verloopt!
  • Je herregistratie wordt in behandeling genomen en beoordeeld
  • Binnen 3 maanden krijg je terugkoppeling

Mijn SKJ-registratie is verlopen, wat nu?

Misschien ben je per ongeluk vergeten op tijd je SKJ-herregistratie te regelen. Of je bent al een tijdje niet meer werkzaam in de jeugdzorg, maar wilt nu terug de zorg in. Mocht het kort geleden zijn dat je nog geregistreerd was (je hebt bijvoorbeeld net de deadline gemist), dan kun je alsnog een aanvraag voor herregistratie indienen. Je dossier wordt zo snel mogelijk beoordeeld.

Al langere tijd niet meer geregistreerd? Dan moet je aan kunnen tonen dat je je vak nog beheerst en hebt bijgehouden. Neem contact op met de SKJ-registratiecommissie: zij kunnen het beste beoordelen of en adviseren hoe jij je kunt laten herregisteren.

Andere vragen over SKJ-registratie?

We hopen dat je hiermee op weg geholpen bent, maar let op: we hebben hier niet alle mogelijke vragen rondom de SKJ behandeld. Ga jij de stap zetten om in de jeugdzorg te werken, vergeet dan zeker niet om te checken hoe je precies jouw SKJ-registratie moet regelen.

Is jouw vraag onbeantwoord gebleven of wil je ergens meer over weten? Via de website van het SKJ vind je een nog uitgebreidere FAQ