Deel dit:

Hoe is het nu écht om te werken in de zorg? Een vraag die je eigenlijk pas kunt beantwoorden als je er werkt. Dat maakt overstappen best spannend. Vandaar dat je goed oriënteren en je verdiepen in wat de zorg inhoudt zo belangrijk is.

Kijk maar eens naar Marc, verzorgende IG in opleiding bij Zuyderland. Hij maakte een carrièreswitch vanuit de saleswereld en wil graag mensen enthousiast voor de zorg maken door te vertellen hoe bijzonder hij het vak ervaart. En je zult zien dat daar soms verrassende inzichten uitkomen. “Omdat de zorg zo breed is, kun je er op allerlei manieren werken. Dus wil je onderzoeken of de zorg iets voor je is, ga gewoon eens kijken!”

 

Een verrassend antwoord

Toen Marc besloot van baan te veranderen, ging hij echt eens stilstaan bij wie hij was en wat hij wilde. Door middel van een beroepskeuzetest en het bezoeken van vakbeurzen kwam hij aan antwoorden. Wat bleek? Er paste een beroep bij hem wat hij zelf misschien wel nooit zou hebben bedacht: gipsverbandmeester.

“Onderzoek doen gaf mij inzicht,” vertelt hij, “Mensen hebben weleens gezegd dat ik de zorg in moest gaan maar ik dacht, nee, dat is niets voor mij. Maar ik hoorde dat je creatief moet zijn en goed met mensen om moet kunnen gaan en ik dacht: ja, dát wil ik.” Zodra dit kwartje viel, besloot Marc dan ook de switch te maken.

Een goede basis

In zijn enthousiasme om gipsverbandmeester te worden begon hij aan een BBL-opleiding verpleegkundige via een zorgcentrum, maar de switch was groot. Marc: “De stap naar de zorg als je nog nooit in de zorg hebt gewerkt is best groot. Er komt gewoon veel op je af. Je moet er echt in groeien. Het is belangrijk eerst een goede basis te hebben als je niet uit het vak komt.” Zo heeft hij het uiteindelijk ook een stapje terug gedaan: hij rondt nu eerst een opleiding verzorgende IG af voordat hij weer verder gaat met de opleiding verpleegkundige.

Gelukkig is er de ruimte om deze ‘stap terug’ te doen. Zorg en welzijn zijn hele brede werkvelden met veel mogelijkheden. Dat geldt net zo goed voor opleidingen binnen zorg en welzijn. Veel organisaties bieden bijvoorbeeld maatwerktrajecten aan en je wordt altijd goed begeleid. Ontdek wat bij jou past:

Leerroutes in de zorg

Hoe proef je de zorg?

Een goede basis aanleggen kan ook op andere manieren dan via een opleiding alleen. Sterker nog: om de juiste opleiding te kiezen en simpelweg een goed beeld bij de zorg te krijgen, is eigenlijk al een basis nodig. Daarom is oriëntatie zo belangrijk.

Marc: “De grootste vraag die iedereen heeft is: hoe proef je de zorg? Hoe weet je nou of het bij je past? Je weet nog niet hoe het écht is. Daarom heb ik de kansen opgezocht. Iedere verpleegkundige die ik tegenkwam, sprak ik aan – of ze nu op de verlosafdeling, bij cardiologie of in een zorgcentrum werkten. Via hen is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid. Door verhalen te verzamelen schets je een eigen beeld en raak je vanzelf enthousiast. Aan de hand van concrete voorbeelden kun je pas zeggen wat jou leuk lijkt en wat niet. Dat geeft veel meer duidelijkheid.”

"Door verhalen te verzamelen schets je een eigen beeld en raak je vanzelf enthousiast."

Altijd blijven leren

Wanneer je eenmaal in de zorg werkt, blijf je leren en ontwikkelen. Daardoor blijft het werk altijd verrassend en interessant. Marc: “Eigenlijk kan ieder moment een verrassing zijn. Je hebt met mensen te maken en handelt per situatie. Dat vergt soms maatwerk, zoals het spelen van een conducteur bij dementerende mensen die op reis willen.

“Daarnaast leer je herkennen waardoor iets komt, kun je je steeds meer inleven in de cliënt, en weet je beter om te gaan met vraagstukken. Bijvoorbeeld hoe je moet communiceren, met welk ziektebeeld je te maken hebt of welke specialist je erbij moet betrekken.”

 

Laat je ook verrassen door de zorg!

“Als je iemand wilt helpen z’n dag in te vullen, als je het in je hebt om voor mensen te zorgen, of als mensen tegen je zeggen dat jij geschikt bent voor de zorg maar je twijfelt: ga gewoon eens op onderzoek uit en kijk of het iets voor je is,” zo benadrukt Marc tenslotte. Wie weet wat voor verrassing er op jouw pad komt.

Wil jij een carrièreswitch maken of terug de zorg in en ben je nieuwsgierig naar wat de zorg voor jou in petto heeft? Bijvoorbeeld hoe bepaalde werkvelden er nu écht uitzien, welke functies bij jou passen en waar je moet beginnen? 

Ontdek dan zorg en welzijn!