Deel dit:

Ik wist dat de gehandicaptenzorg breed was, maar niet hoe breed dat wist ik toen nog niet.

Ik ben Anne Toten, 30 jaar en ben in de gehandicaptenzorg gerold vanuit mijn studie sociaal pedagogische hulpverlening. Ik wist dat de gehandicaptenzorg breed was, maar hoe breed wist ik toen nog niet. Bij mijn eerste werkgever heb ik gezegd: zet mij maar neer op een plek en dan ervaar ik het wel!

Ik ben toen gestart op een groep met heel wisselend niveau van cliënten, van ernstig verstandelijk beperkt tot licht verstandelijk beperkt. Hier kwam ook sporadisch gedrag voor, dus agressie. Na mijn verhuizing ben ik bij een andere organisatie gaan werken en daar had ik te maken met ernstig verstandelijk beperkte cliënten, dat sprak me ook erg aan, deze mensen konden minder zeggen, dus was het meer door middel van observeren, kijken en gesprekken aangaan met anderen om erachter te komen welke aanpak goed zou werken bij een client.

Wat ik zelf zo leuk vind aan deze doelgroep is het stuk puzzelen, waar komt het vandaan, hoe komt het en wat kunnen we eraan doen. Dat is telkens weer een uitdaging! 

En vervolgens kwam ik te werken met cliënten met onbegrepen gedrag en hier was weer wat meer sprake van agressie. Ik werd er destijds door mijn team heel mooi in meegenomen over hoe we daar toen mee omgingen, waar het vandaan komt. We noemen het onbegrepen gedrag omdat er vaak wat achter zit. Het is niet om ons als begeleider pijn te doen, maar er zit een hulpkreet, een hulpvraag achter. Omdat ze die zelf niet formuleren komt het er op die manier uit. En wat ik zelf zo leuk vind aan die doelgroep is het stuk puzzelen, waar komt het vandaan, hoe komt het en wat kunnen we eraan doen. Dat is telkens weer een uitdaging! Als het dan lukt om een cliënt beter te begrijpen vind ik dat echt prachtig!

Is dit beroep iets voor jou?

Anne werkt als begeleider in de gehandicaptenzorg. In de gehandicaptenzorg werk je met mensen die een zintuiglijke, lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben. Je werkt met cliënten van jong tot oud, en iedere beperking is natuurlijk anders. Dit betekent dat iedere cliënt om een eigen benadering vraagt.

Ontdek de gehandicaptenzorg       Ontdek het beroep begeleider

Raak geïnspireerd door verhalen van zorgprofessionals over hun beroep. Van carrièreswitchers tot zorgprofessionals die al jaren in het vak zitten, allemaal delen zij hun ervaringen in zorg en welzijn. Wie weet ontdek je dank zij hen wel jouw nieuwe droombaan! Ontdek meer!