Verpleegkundige salaris

Wat krijg je als verpleegkundige voor salaris? Als je een opleiding voor deze zorgbaan gaat volgen of op een vacature solliciteert, is het fijn om op zijn minst een indicatie te hebben van je salaris, maar ook wat je loon is als je net start in dit werk in de zorg of als je als verpleegkundige doorgroeit.

Wat verdient een verpleegkundige nou gemiddeld en wat valt er nog meer te weten met betrekking tot loon? Zorgnet Limburg geeft meer informatie.

Spring naar:

Salarisindicatie

Houd er rekening mee dat een salaris in een vacature een indicatie is. Ongeacht je vakgebied is de hoogte van je loon namelijk afhankelijk van factoren als:
opleiding
ervaring
CAO (collectieve arbeidsovereenkomst)
werkgever
contracturen
Hieruit volgt dat je als verpleegkundige in opleiding een ander salaris ontvangt, dan iemand die al jaren in de functie werkt. En schoolde jij je om, dan kan het zijn dat je vanwege minder ervaring in de zorgsector een ander startsalaris hebt, dan een doorgewinterde zorgprofessional die van werkveld wisselt. 

Verder geldt dat bovenop je loon als verpleegkundige vaak nog extra inkomsten komen. Zoals een reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering (13e maand) en soms onregelmatigheidstoeslag (ORT).

Meer over ORT in de zorg >

Salarisschaal verpleegkundige

Als verpleegkundige verdien je een maandloon van € 1.569 tot  € 4.324* op basis van een 36-urige werkweek gebaseerd op een salarisschaal. Die wordt aangeduid met FWG, oftewel functiewaarderingsgroep. De schaal waarin je als startende verpleegkundige valt en de hoogte van het loon dat erbij hoort, varieert per werkveld en hangt samen met loonafspraken in de bijbehorende CAO:

Mbo-verpleegkundige salaris

Je kunt verpleegkundige worden vanaf mbo-niveau 4. Heb jij je mbo-opleiding verpleegkunde afgerond, dan is het salaris dat jouw werkgever je moet uitbetalen in ieder geval gelijk aan het minimumloon uit de CAO van jouw zorgsector: circa  € 2.000*. 

Hbo-verpleegkundige salaris

De HBO-opleiding Verpleegkunde begint op niveau 5. Heb jij je opleiding afgerond, dan ben je HBO-verpleegkundige en zit je startsalaris rond € 2.300* bruto per maand. 

Salaris verpleegkundige (niveau 4,5,6)

Het salaris van een verpleegkundige op niveau 4, 5, 6 en hoger varieert tussen € 2.000 en € 4.500 bruto per maand bij een 40-urige werkweek*. 

Leerlingsalaris bij leren en werken

Ben jij nog in opleiding tot verpleegkundige en combineer je werken en leren in een BBL- (mbo-niveau) of duaalopleiding (hbo-niveau)? Dan moet je minimaal 24 uur in de week aan de slag bij een zorg- of welzijnsorganisatie. En daar krijg je uiteraard voor betaald. Omdat je ervaring nog beperkt is, is dat een leerlingsalaris. 

De hoogte van dit loon hangt niet af van je functie, maar van:

  • De zorgsector en de daar geldende CAO. 
  • Je opleidingsniveau. 
  • Het leerjaar waarin jij zit. 

Hier krijg je informatie over leerlingsalarissen in de zorg. 

Meer over leerlingsalaris in de zorg >

Doorgroeien in functie en salaris

Werk je langere tijd bij een zorgorganisatie? Ontwikkel je je met trainingen en cursussen? Doe je een (vervolg)opleiding? Ervaring en aanvullende opleidingen zijn redenen om door te groeien naar een hogere salarisschaal. Bespreek dit met je werkgever als die het onderwerp salaris niet aanstipt in je functionerings- en ontwikkelingsgesprekken. 

Bekijk salarissen in vacatures

De cao, salarisschaal en uurlonen geven een indicatie, maar natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken wat er in een vacature vermeld wordt. Ook ligt het maar net aan jouw opleiding en werkervaring waar jouw salaris als verpleegkundige op uitkomt. Maak salaris bespreekbaar tijdens je sollicitatie, zodat jij en je toekomstige werkgever op één lijn zitten. Benieuwd waar jij aan de slag kunt gaan en het salaris dat daarbij hoort? Duik in de vacatures en vind jouw plek in zorg en welzijn:

Naar vacatures >

*bron: nationaleberoepengids.nl