Gedragswetenschapper of gedragsdeskundige

Als gedragswetenschapper of gedragskundige in de zorg ben je geïnteresseerd in mensen en het verband tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Het geeft je voldoening om cliënten te helpen. Je wordt hierbij steeds geconfronteerd met de problemen van je cliënten, maar dat vind je niet erg. Je ziet het als een uitdaging om deze problemen te verminderen of op te lossen. Tussen twee functies zit een klein verschil. Een gedragswetenschapper is wetenschappelijk opgeleid en gedragsdeskundige word je via een hbo-studie. 

 

Wat is een gedragsdeskundige?

Misschien ben jij nieuwsgierig: wat is een gedragsdeskundige nu eigenlijk? De functie van een gedragsdeskundige of gedragswetenschapper is heel breed. Je kunt bijvoorbeeld ook aan het werk voor de overheid om landelijke problemen in kaart te brengen, maar op deze pagina vertellen we over de functie van een gedragsdeskundige in de zorg. Als jij in de zorg als gedragsdeskundige of gedragswetenschapper aan de slag gaat, komen mensen met gedragsproblemen bij jou terecht. Bij deze mensen voer je diagnostisch onderzoek uit en ga je samen met je cliënten aan de slag om hun problemen te verminderen en/of op te lossen.

In deze functie werk je onder andere met kinderen en jongeren, mensen met beperkingen, psychiatrische patiënten en gedetineerden. Deze mensen wonen of verblijven over het algemeen bij een zorgorganisatie of komen daar voor dagbehandeling.

Wat doet een gedragsdeskundige?

Doordat je als gedragsdeskundige een scherp oog hebt voor menselijk gedrag, kun je geduldig luisteren en is het voor jou een tweede natuur om je in te leven in je cliënten. Daarnaast ben je goed in het leiden van gesprekken, zodat de cliënt zelfstandig onder woorden kan brengen wat hij denkt en voelt. Ook beschik je over analytisch vermogen. Hiermee kun je beoordelen welke test je inzet om tot de bron te komen met je cliënt en hoe je daar vervolgens conclusies uit trekt voor de behandeling. Samen zorg je voor een verbetering van de kwaliteit van het leven van de cliënt.

Taken gedragsdeskundige

Het takenpakket van een gedragsdeskundige is breed. Dat zorgt er wel voor dat je echt in de problemen van je cliënten kunt duiken en zo tot de beste oplossing komt. Denk aan dingen als:

  • gedrag(sproblematiek) observeren;
  • afnemen diagnostische testen;
  • stellen van diagnoses;
  • opstellen van behandelplannen;
  • begeleiden van cliënten;
  • adviseren omstanders;
  • adviseren zorg- en hulpverleners.

Aan de slag als gedragswetenschapper

Je tanden zetten in het probleem van de cliënt en de beste oplossing zoeken, dat is de uitdaging als je kiest voor een functie als gedragsdeskundige of gedragswetenschapper. Je kunt je cliënt met het juiste plan echt verder helpen en dat geeft je veel voldoening. 

Ontdek alle werkvelden

Gedragswetenschapper salaris

Klinkt deze functie als de perfecte uitdaging voor jou? Dan wil je ongetwijfeld weten wat het salaris is van een gedragswetenschapper of -deskundige. Op onze salarispagina lees je er alles over.

Naar alle salarissen in de zorg

Gedragskundige opleiding

De gedragskundige opleiding vind je zowel op HBO-niveau als op universitair niveau. Ga je voor een universitaire opleiding, dan word je titel na het behalen van je diploma ‘gedragswetenschapper’. Een paar van de opties zijn HBO Bachelor Toegepaste Psychologie, de Master Pedagogische Wetenschappen, de Universitaire Bachelor Psychologie en de Universitaire Master Gedragswetenschappen.
Op onze pagina met opleidingen kom je er gauw achter of de opleiding van jouw wens bij jou in de buurt aangeboden wordt.

Vacature gedragswetenschapper

Beschik jij al over het juiste diploma voor deze functie en wil je graag aan de slag? Dan kun je een kijkje nemen bij de vacatures die we voor je hebben verzameld. Je kunt je ook eerst laten informeren tijdens onze voorlichtingsbijeenkomsten en oriëntatiemogelijkheden.

Ontdek of deze functie bij je past!

Misschien weet je na het lezen van deze tekst niet zeker of deze functie echt iets voor jou is. Wij helpen je graag om dat te ontdekken. Met onze gratis loopbaancoaching ontdek je welke zorgfunctie er echt bij jou past.

Ik wil gratis loopbaancoaching