Gedragskundige

Als gedragswetenschapper ben je geïnteresseerd in mensen en het verband tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Het geeft je voldoening cliënten te helpen, en je vindt het geen bezwaar steeds geconfronteerd te worden met problemen.

Als gedragswetenschapper werk je met mensen die gedragsproblemen hebben. Je voert diagnostisch onderzoek uit en gaat samen met je cliënten aan de slag om de problemen te verminderen of op te lossen.
Je werkt met bijvoorbeeld kinderen en jongeren, mensen met beperkingen, psychiatrisch patiënten of gevangenen. Zij wonen of verblijven over het algemeen bij een zorgorganisatie of komen er voor dagbehandeling.

Om dit werk te doen doen heb je een scherp oog voor menselijk gedrag, luistert geduldig en kunt je inleven in een cliënt. Bovendien weet je een gesprek zo te leiden dat je cliënt zelfstandig onder woorden kan brengen wat hij denkt en voelt. Je beschikt over analytisch vermogen. Dit is nodig om te beoordelen welke test je inzet en hoe je daaruit conclusies trekt.


Verder kun je samenwerken met verschillende disciplines: de team- of groepsleider, psychiater, psycholoog, maatschappelijk werker en anderen die jou informatie kunnen geven over de cliënt. Goed kunnen coördineren en overleggen zijn andere onmisbare eigenschappen in dit werk.

Je beschikt over:

  • interesse in mensen en hun gedrag
  • geduld en inlevingsvermogen
  • een goede luister- en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
  • analytisch vermogen
  • goede contactuele eigenschappen.