Deel dit:

Ik ben Daniëlle, 37 jaar en werk als begeleider C.

Ik ben Daniëlle Smit, 37 jaar en werk bij WonenPlus als begeleider C. Ik sta als begeleider op de groep, maar ben ondertussen ook verantwoordelijk voor het woon- en werkklimaat en dat bevalt me heel goed.

Ik heb de opleiding SPH (sociale hulpverlening gedaan) gedaan. Tijdens deze opleiding heb ik ook al in de gehandicaptenzorg gewerkt, maar daarna ben ik in de psychiatrie terecht gekomen. Een heel interessant werkveld vol spanning in het werk. 14 jaar lang heb ik dit gedaan, maar uiteindelijk ben ik toch overgestapt naar een kleine organisatie in de gehandicaptenzorg. Het grappige is dat er eigenlijk bijna geen verschil zit in de doelgroepen. Eerst werkte ik met psychiatrische cliënten die vaak een verstandelijke beperking hadden. Nu werk ik met cliënten met een verstandelijke beperking waar ook een stukje psychiatrie bij komt kijken.

In dit werk moet je blijven ontwikkelen, zowel ikzelf als de cliënten. Iedere dag is anders en iedere dag zijn weer andere ontwikkelingen. Door te blijven ontwikkelen, help ik de cliënten verder en zij mij.

Je moet flexibel zijn en durven kijken naar wat gebeurt. Ik stel mezelf én voor de cliënt altijd de vraag: wat kan ik doen om verder te ontwikkelen of doelen te bereiken. Hierbij kijk ik naar wat het beste is voor de cliënt en naar wat hij van mij nodig heeft. Daar pas ik mijn begeleiding op aan. Ik doe wat op dat moment het beste voelt en kijk dagelijks of het goed werkt of dat ik iets moet bijsturen. Elke kleine stap wordt positief benadrukt om écht een band te krijgen.

Is dit beroep iets voor jou?

Daniëlle werkt als begeleider in de gehandicaptenzorg. In de gehandicaptenzorg werk je met mensen die een zintuiglijke, lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben. Je werkt met cliënten van jong tot oud, en iedere beperking is natuurlijk anders. Dit betekent dat iedere cliënt om een eigen benadering vraagt.

Ontdek de gehandicaptenzorg         Ontdek het beroep begeleider