Deel dit:

Anouk (24) is Revalidatie verpleegkundige. Voor de landelijke Ik Zorg-campagne vertelt zij haar zorgverhaal.

Zelfredzaamheid

"De ouderen die bij ons komen, moeten revalideren na bijvoorbeeld een beroerte, heupoperatie of amputatie. Ik zorg ervoor dat ze zichzelf weer kunnen redden en daardoor naar huis kunnen," vertelt Anouk.

"Het leven van onze revalidanten is door hun ziekte of operatie enorm veranderd. Zelfstandige dingen, zoals traplopen, naar de wc gaan of koffiezetten, lukt niet altijd meer."

"Samen met andere specialisten, zoals de huisarts en fysiotherapeut, probeer ik ervoor te zorgen dat de cliënten toch weer zoveel mogelijk basisvaardigheden aanleren. Als dat niet lukt, bekijk ik of er aanpassingen gedaan kunnen worden zodat iemand toch weer naar huis kan."

"Werken op een revalidatieafdeling met ouderen is complex omdat ze vaak last hebben van meerdere ziektes of aandoeningen. Zo kan iemand bijvoorbeeld geopereerd zijn aan het been, maar ook worstelen met hartfalen en COPD. We moeten met al deze aandoeningen rekening houden."

Zo plezierig mogelijk

Intensief werk dus, maar wel heel dankbaar. Dat kan Anouk beamen. "Ik werk graag met oudere mensen. Ze hebben al een heel leven achter zich en hebben wat betekend voor de maatschappij. Vaak hebben ze door hun omstandigheden moeten inleveren, maar ze zijn dankbaar en blij met weinig. Ik zorg ervoor dat ze deze periode zo plezierig mogelijk ervaren."

Anouk zorgt. Jij ook? Lees meer Ik Zorg-verhalen en neem eens een kijkje bij de vacatures om jouw rol in zorg en welzijn te ontdekken.