Deel dit:

Alexander Hollands is opleidingsfunctionaris bij Zuyderland. Vandaag ontvangt hij een nieuwe stagiaire.

De operatiekamers een wereldje op zich, door haar een kijk in deze wereld te gunnen, hebben we er in de toekomst waarschijnlijk weer een enthousiaste collega erbij.

"Om 6.00 uur gaat de wekker, maar ik was al wakker door het gekraai van de haan. Wanneer ik beneden in de keuken mijn lunchbox klaar maak, is het buiten nog donker. Ik laat snel de honden uit, nu moet ik echt gaan, want de stagiair die vandaag komt meelopen, staat om 7.20 uur op mij te wachten."

Op naar het ziekenhuis

"Slingerend door de Limburgse heuvels ben ik bang dat ik te laat zal komen, er rijdt een tractor voor me en ik kan er echt niet langs. Aangekomen in Heerlen parkeer ik snel de auto in de parkeergarage van het ziekenhuis en haast ik me naar de centrale hal, waar de stagiaire al staat te wachten. Op weg van de centrale hal naar het operatiekamer complex, informeer ik naar de verwachtingen van de stagiaire en probeer ik een inschatting te maken bij welke operaties ik haar het best mee kan laten kijken."

Een dag op de operatiekamers

"Ik wijs haar de omkleedruimtes en spreek met haar af aan de andere kant van de gang. Deze stagiaire doorloopt momenteel het laatste jaar van haar opleiding tot HBO-V en heeft interesse om na haar diplomering te starten met de opleiding tot operatieassistente, de Post HBOV-T. Ondertussen kijk ik op het planbord naar een geschikte werkbegeleider. De hygiëne en privacy regels die van toepassing zijn heeft ze vooraf al ontvangen per mail, ze kan dus direct de operatiekamer op. Vandaag gaat ze in de ochtend meekijken bij de afdeling traumatologie en in de middag zal ze een keizersnede kunnen zien, ik later haar achter bij de werkbegeleider."

"Door haar een kijk in deze wereld te gunnen, hebben we er in de toekomst waarschijnlijk weer een enthousiaste collega erbij."

Met een goed gevoel ga ik naar huis

"Ik ga naar mijn kantoor om mijn dagelijkse werkzaamheden te verrichten en zoek haar straks nog eventjes op. Het is inmiddels 16.30 uur, ik kom een zeer enthousiaste jonge dame tegen op de gang. Ze vertelt me alles wat ze deze dag heeft gezien, zoveel indrukken, zo enthousiast, een smile van oor tot oor. Het is alweer donker en deze dag zit er weer bijna op met een goed gevoel maak ik me klaar om naar huis te gaan.

Twee dagen later ontvang ik per mail haar sollicitatie brief voor de opleiding tot operatieassistente! De operatiekamers een wereldje op zich, door haar een kijk in deze wereld te gunnen, hebben we er in de toekomst waarschijnlijk weer een enthousiaste collega erbij."

Zie jij werken in een de zorg ook wel zitten? Bekijk dan eens het werkveld ziekenhuizen.