Deel dit:

Dan moet jouw hart in de zorg liggen. Verpleegkunde gaat over mensen. Over mensen die (in een crisissituatie) zorg nodig hebben. Het is belangrijk dat je je oprecht kunt inleven in alle zorgvragen.

Daarnaast moet je het een uitdaging vinden om als verpleegkundige zieke mensen de beste zorg te geven. Hiervoor heb je goede sociale/communicatieve vaardigheden en daadkracht nodig. Werken met mensen betekent ook een flexibele opstelling en nauwkeurig uitvoeren van je werkzaamheden in elke situatie.

Kies voor de mbo verpleegkundige opleiding ziekenhuis om opgeleid te worden tot verpleegkundige in een ziekenhuis.

Mbo verpleegkundige opleiding ziekenhuis

De mbo verpleegkundige opleiding ziekenhuis in Limburg is vrijwel volledig gericht op de klinische zorg in een ziekenhuis. De inhoud en inrichting van deze opleiding is ontwikkeld en samengesteld twee Limburgse roc’s en vier Limburgse ziekenhuizen. Hierdoor sluit de opleiding naadloos aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding loop je stage in minimaal een van deze ziekenhuizen in Limburg:

Na de opleiding heb je een grote kans op een baan bij een van deze ziekenhuizen omdat je tijdens je stage al een goede binding kunt opbouwen met je mogelijke werkgever.

Kom alles te weten over de opleiding in onderstaand filmpje of lees hieronder verder.

 


De opleiding in het kort

De mbo verpleegkundige opleiding ziekenhuis duurt vier jaar. Je krijgt theorielessen op een van de locaties van Gilde Zorgcollege of VISTA college. Deze lessen bevatten aanvullende lesstof die aangeleverd is door de ziekenhuizen. Enkele lessen zullen ook verzorgd worden door medewerkers van ziekenhuizen.

De praktijk voer je uit in een ziekenhuis. Lesweken worden afgewisseld met stages. Elk leerjaar heeft minimaal een blok van 10 weken stage. In de laatste twee leerjaren loop je vier dagen per week stage in een ziekenhuis en kom je een dag naar school. Een aantal studenten krijgt na de eerste twee bol leerjaren de mogelijkheid af te maken in een bbl variant (werken-leren). Je werkt dan vier dagen per week in een ziekenhuis (inclusief salaris) en gaat een dag naar school.

Om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst heb je '21e-eeuwse' vaardigheden nodig. Denk hierbij aan digitale-, denk-, interpersoonlijke- en intrapersoonlijke vaardigheden. Naast de inhoud van de reguliere opleiding worden deze vaardigheden én technologie, die niet meer weg te denken is in dit tijdperk, de belangrijkste onderdelen van deze opleiding. Ook zal er aandacht zijn voor een naadloze doorstroom naar het hbo.

“Als mbo-verpleegkundige heb je in het Maastricht UMC+ alle kansen om je verder te
ontwikkelen. Samen opleiden voor een gezonde toekomst!”

Michel van Zandvoort - Directeur Maastricht UMC+ Academie

Wat ga je leren?

 • Verpleegkundige (basis-)zorg en verpleegtechniek (theorie en praktijk);
 • Begeleiden en ondersteunen van cliënten, gespreks- en begeleidingstechnieken;
 • Begeleiden en ondersteunen van stagiaires, (nieuwe) collega’s, vrijwilligers;
 • Plannen en organiseren, verpleegplannen opstellen, uitvoeren, evalueren en bijstellen;
 • Reageren in onvoorziene en crisissituaties;
 • Geven van voorlichting, advies en instructie;
 • Technologie in de zorg;
 • Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering;
 • Anatomie, fysiologie (bouw en functioneren van het menselijk lichaam);
 • Pathologie (ziekteleer);
 • Nederlands, Engels, Rekenen.

Toelatingseisen

Je kunt starten aan deze opleiding met een vmbo-diploma van de gemengde of theoretische leerweg of een diploma Verzorgende IG. Met een overgangsbewijs van havo/vwo leerjaar 3-4 ben je eveneens toelaatbaar. Ook hbo-v-ers met een niet afgeronde propedeuse kunnen zich aanmelden. Het is een bijzondere mbo opleiding, daarom is er een selectieprocedure met onder andere een toelatingsgesprek. Indien je niet wordt toegelaten tot deze opleiding word je geplaatst in de reguliere opleiding verpleegkundige, mits je voldoet aan de geldende toelatingseisen.

Toekomstbeeld

Als je je diploma hebt behaald kun je als verpleegkundige aan de slag in een ziekenhuis. Bij sommige ziekenhuizen kun je via een traineeship op verschillende afdelingen worden ingezet om er achter te komen in welke richting je je verder wilt ontwikkelen. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om je loopbaan als verpleegkundige in te richten. Je kunt ook de hbo opleiding verpleegkunde gaan volgen of je specialiseren. Na een vervolgopleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken als intensive care verpleegkundige, of als verpleegkundige bij de spoedeisende hulp of op de kinderafdeling. Je kunt ook kiezen voor de technische leerroute als je graag als operatieassistent of anesthesiemedewerker wilt gaan werken.

“Verpleegkundigen zijn TOPPERS in de zorg. Hun 24 uurs aanwezigheid bepaalt een groot deel van de kwaliteit van de zorg. Ik zeg dan ook altijd met trots: verpleegkunde is het mooiste beroep!”

Paul van Putten -  Afdelingshoofd Zorgopleidingen-Zuyderland Academie

Kosten

Naast het wettelijk lesgeld (alleen als je voor 1 augustus 18 jaar bent) van ca. € 1.350,- maak je kosten voor boeken, softwarelicenties en andere leermiddelen. Houd rekening met ongeveer € 650,- voor het eerste leerjaar. Daarna zijn de kosten beperkt tot ca. € 150-200,- per leerjaar. Daarnaast dien je in bezit te zijn van een laptop. Vanaf 2017 ontvangt elke mbo-student jonger dan 18 jaar ook een ov-jaarkaart (studentenreisproduct).

Ben jij enthousiast geworden?

Neem dan contact op met Margot Wieriks. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 088-468 25 19 of via het mailadres VerpleegkundigeTop-Opleiding@rocgilde.nl.

Meer weten over de ROC's en aanmelding?

 Meer informatie Vista College       Meer informatie Gilde Opleidingen