Deel dit:

Werken in zorg en welzijn is waardevol en afwisselend. Maar ook nog zoveel meer dan dat! Wist je bijvoorbeeld dat er steeds meer slimme technologie in de zorg gebruikt wordt? Of dat je niet alleen maar voor cliënten zorgt, maar ook veel met ze lacht? Lees hier 7 dingen die jij nog niet wist over werken in de zorg.

Je mag je eigen pad banen

Dat bedoelen we enerzijds letterlijk: zo heeft Hetty in de thuiszorg haar eigen werk en route. Maar ook figuurlijk: je hebt allerlei opties en richtingen als het om jouw ontwikkeling gaat. Of je nu omhoog wilt klimmen of je specialisme wilt verbreden. Werken in zorg en welzijn betekent stappen zetten op jouw manier: je bewandelt je eigen pad, op je eigen tempo.

 • Anne: “Ik merk zelfs dat ik er ambitieuzer van ben geworden en de behoefte heb om verder te leren.”
 • Vivian: “Het hoeft geen alles of niets proces te zijn. Het kan ook geleidelijk verlopen.”

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Dat gezegde is in deze sector absoluut van toepassing. Lachen is gezond! Bovendien is het gewoon hartstikke nodig. Welzijn is veel meer dan fysieke gezondheid alleen. Plezier in het leven is er net zo goed een onlosmakelijk onderdeel van. Samen met je cliënten maak jij elke dag een stukje leuker. Jij meer werkplezier, zij een hogere kwaliteit van leven.

Zo kiest Anja er bewust voor elke dag tijd en aandacht te schenken aan kleine, leuke dingen. Zoals nagels verzorgen of handmassages geven. Wendy maakt heel vaak grappige en gekke situaties mee. En Jim doet zijn best om zijn cliënten aan het lachen te maken:

“Ze genoten ervan als ik een grapje maakte, soms schaterden ze van het lachen!” -Jim Lees het hele verhaal

Jouw eerdere ervaringen zijn enorm waardevol

Heb je nog nooit in de zorg gewerkt? Maak je je zorgen over het opleidingstraject dat je moet volgen als je een carrièreswitch wilt maken? Nergens voor nodig: je kunt veel meer dan je denkt! Wat jij hiervoor ook gedaan hebt, ongetwijfeld heb je kennis, vaardigheden en competenties opgedaan die je prima kunt toepassen in de zorg. Esther en Anne gingen je bijvoorbeeld al voor:

 • Esther: “Ik kan ook mijn ervaring meenemen de zorg in.”
 • Anne: “Ik merk dat ik een heleboel van mijn opleidingen wel ergens kan gebruiken in wat ik nu doe.”

Veel meer dan alleen ‘handen aan het bed’

Werken in de zorg betekent niet per se helpende, verzorgende en verpleegkundige taken uitvoeren. Dat kan wel, en die mensen zijn natuurlijk onmisbaar! Maar zorgorganisaties hebben net als alle andere bedrijven ook mensen op afdelingen zoals ICT, marketing, administratie, HR en facilitaire dienst nodig. Dus wil jij een maatschappelijke bijdrage leveren, maar niet per se de ‘handen aan het bed’ zijn, dan zijn er ook genoeg vacatures te vinden.

Je creativiteit wordt uitgedaagd

In de zorg werk je met mensen. En geen enkel mens is hetzelfde. Daarom is jouw werk ook rijk aan diversiteit en complexiteit. De zorgvragen en ziektebeelden worden steeds complexer, wat betekent dat jij uitgedaagd wordt om je creativiteit en probleemoplossende vermogen elke keer weer op een andere manier in te zetten. Je hebt de keuze uit uiteenlopende werkvelden en functies. Het werk kan ook nog eens per organisatie verschillen. Klinkt overweldigend? Als je het aan deze zorgprofessionals vraagt is het veelzijdige karakter van de zorg juist een pluspunt:

 • Anne: “Wat ik zelf zo leuk vind aan deze doelgroep is het stuk puzzelen, waar komt het vandaan, hoe komt het en wat kunnen we eraan doen. Dat is telkens weer een uitdaging!”
 • Didier: “Iedereen reageert anders en de problemen die mensen ervaren zijn ook uiteenlopend. De optelsom van de diversiteit in de doelgroep en veel verschillende werkzaamheden, maken het voor mij zo interessant.”

De zorg wordt steeds slimmer

Dankzij technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren maken we steeds meer gebruik van zorgtechnologie en eHealth. Dit zorgt er niet alleen voor dat we mensen nog betere zorg kunnen bieden, maar ook dat zorgmedewerkers steeds efficiënter in kunnen zetten omdat veel zaken uit handen genomen kunnen worden. Meer weten? Neem eens een kijkje bij de e-learning ‘Slimme Zorg van Nu’.

E-learning over zorgtechnologie

Je kunt naar hartenlust ontdekken en ‘proeven’

Misschien vind je het toch spannend om een carrièreswitch te maken. Gelukkig hoef je niet meteen in het diepe te springen. Je hebt allerlei opties om de zorg te ‘proeven’ en op jouw manier in de sector te komen werken. Zoals:

 • Oriëntatiemogelijkheden: voorlichtingsbijeenkomsten, kijkjes in de praktijk... Je bent van harte welkom!
 • Gratis loopbaancoaching: geef jezelf een loopbaancoach cadeau! De coaches van Sterk in je werk helpen je graag verder op weg.
 • Leren-werken: met een duaal- of BBL-opleiding combineer je leren en werken. Ideaal als je de stap terug naar de schoolbanken net iets te groot vindt.
 • Contact met zorgorganisaties: schroom niet om gewoon eens contact op te nemen met een organisatie bij jou in de buurt. Wie weet wat jullie voor elkaar kunnen betekenen?
 • Vakantiewerk: eerst uitproberen voor je de sprong waagt? Bekijk dan eens in de vakantieperiode welke vacatures er open staan. Ervaring is meestal geen vereiste!

Ook als je eenmaal in de zorg werkt, kun je in beweging blijven. Zo blijft het werk leuk, hoe lang je ook al zorgprofessional bent.

Verras jezelf!

Lijkt het je wel wat om zelf dit soort verrassende feitjes in de praktijk mee te maken? Begin dan vandaag nog aan jouw carrièreswitch. Op de website vind je allerlei informatie over werken en leren in zorg en welzijn en je kunt altijd contact opnemen met ons loopbaanloket voor persoonlijke begeleiding. Samen vinden we jouw startpunt in zorg en welzijn.