Deel dit:

Als zorgprofessional streef jij er elke dag naar de best mogelijke zorg te verlenen. En hoe langer je dat doet, hoe meer je uit je werk wilt halen en hoe meer stappen je wilt zetten. Zodat jouw werk je lange tijd voldoening en plezier blijft geven.

Gelukkig kun je veel en vaak ook snel stappen zetten binnen zorg en welzijn. Dat blijkt wel uit het verhaal van Jim. Binnen vijf jaar groeide hij door van helpende, naar verzorgende IG, naar EVV, naar zorgcoördinator. Hoe heeft hij dat aangepakt?

Verliefd op de ouderenzorg

Jim vertelt: “Ik liep stage in een dagopvang als activiteitenbegeleider voor ouderen. Ik wilde eigenlijk de kinderopvang in, maar de ouderenzorg vond ik zo leuk. Het was heel dankbaar.” Vandaar dat hij al snel besloot te solliciteren naar een baan in dit werkveld. Hij ging als helpende aan de slag in een verzorgingshuis met dementerende ouderen:

“Ik vond het zo leuk en zo mooi om te kijken wat je kon doen om een leuk moment voor cliënten te verzorgen. Dat was gewoon mijn ding! Ze genoten ervan als ik een grapje maakte, soms schaterden ze van het lachen! Zo is het echt mijn passie geworden om in de ouderenzorg te werken.

“Ik ben er verliefd op geworden. Ik weet uit ervaring dat veel stagiairs het moeilijk vinden om op een psychogeriatrische afdeling te werken, maar als je het zo mooi meemaakt als ik het heb gedaan... Kijk maar, ik werk er nu nog!”

Meer over de ouderenzorg

De volgende stap

Vanuit die passie duurde het niet lang voor het bij Jim begon te prikkelen: hij wilde méér doen: “Ik wilde in de zorg blijven, maar wel wat meer uitdaging. Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg, red.) was dan de logische stap.”

Helpende vs. verzorgende: waar een helpende een meer ondersteunende rol heeft, houdt een verzorgende IG zich bezig met het signaleren en oplossen van problematiek, het inschakelen van andere disciplines, het overleggen met deskundigen zoals artsen en het maken van een plan van aanpak.

Jim besloot via een leer-werktraject door te stromen. Hij kon al snel bij ouderenzorgorganisatie Envida beginnen – in eerste instantie nog steeds als helpende, omdat de opleiding pas in september van start zou gaan. “Dat was voor mij ideaal,” vertelt hij, “want elke organisatie werkt toch iets anders en zo kon ik al ervaring opbouwen.”

Leren-werken beviel Jim ook goed. Eén dag per week naar school en 32 uur praktijkervaring bleek voor hem een ideale combinatie. Hij was heel gemotiveerd en liet blijken dat hij graag wilde doorgroeien. In twee jaar tijd rondde hij de opleiding af en mocht hij bij Envida blijven werken, ditmaal als volleerd verzorgende IG.

Tekst gaat verder onder foto.

Zorgcoördinator Jim Envida Zorgnet Limburg

Jim aan het werk als zorgcoördinator bij Envida

 

Verdieping op verdieping

Daar hield de verdieping voor Jim niet op. Na 1,5 jaar als verzorgende IG gewerkt te hebben, deed zich de kans voor om EVV (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende) te worden. Een kans die Jim niet aan zich voorbij liet gaan: “Ik heb met mijn teamleider gesprekken gehad over wat ik nu wil. Toen er een EVV-functie vrijkwam, heb ik daarop gesolliciteerd en ben ik aangenomen. Na een opleiding van één jaar kon ik starten als EVV.”

Je zou denken dat het vervolgens wel een tijdje zou duren voor iemand de volgende verdiepingsslag zou maken. Maar dan ken je Jim nog niet! Een jaar nadat hij startte als EVV, kwam de functie van zorgcoördinator op zijn pad. Ook die greep hij met beide handen aan.

EVV vs. zorgcoördinator: als EVV ben je de contactpersoon van een of meerdere bewoners. Jij zorgt dat alles op orde is, bewaakt een goed verloop van de zorg en organiseert familiegesprekken en MDO’s. Een zorgcoördinator coördineert een hele afdeling: dat betekent aansturing van alle collega’s en alle disciplines.

Dit keer ging dat via een interne opleiding: “Je hebt een gesprek met je teamleider. Wat is er nodig, wat kan de organisatie jou bieden om je te laten doorontwikkelen? Je wordt gekoppeld aan een andere coördinator, die je meeneemt in wat je moet doen en waar je op moet letten. Omdat je een achtergrond als EVV hebt, ben je al van veel op de hoogte.”

Ontdek deze beroepen

Verder van het bed?

Als je meer gaat coördineren, houd je je dan nog wel bezig met de zorg? Jim: “Het is afwisselend: de ene dag ben je aan het zorgen, de andere dag moet je zaken regelen. Ik vond het wel belangrijk dat ik in de zorg zou blijven. Ik heb dit werk tenslotte gekozen om met de mensen te werken.”

Jim’s honger naar kennis is nog steeds niet gestild: “In verpleegkunde ben ik ook geïnteresseerd. Meer diepgang in het ziektebeeld, zodat ik beter weet hoe ik zou moeten handelen bij wonden of in de palliatieve fase.

“De zorg is echt mijn passie,” benadrukt hij tenslotte. “Het is hard werken, maar wel een heel mooi beroep. Het doorgroeien is daar een mooi extraatje bij.”