Deel dit:

Ik ga met een big smile naar buiten, stap op mijn fiets en ga naar de volgende cliënt.

Hoi, mijn naam is Lunarda Thomas en ik heb drie verschillende functies binnen Zuyderland. Twaalf jaar geleden deed ik vakantiewerk bij de Huishoudelijke Hulp. Het werk beviel goed en ik kreeg een vaste aanstelling.

Als huishoudelijke hulp is het belangrijk om te onderzoeken wat de cliënt zelf kan en waarin ik kan ondersteunen. Dit doe ik door vooral goed te luisteren naar de cliënt, tussen de regels door te lezen en goed af te stemmen. Soms kom ik bij cliënten die het moeilijk vinden om hulp te accepteren. Ze denken dat ze het huishouden nog volledig zelf kunnen doen. Dan is het belangrijk om goede gesprekken te voeren en hen hierin goed te begeleiden. Wanneer we er samen uitkomen en ze accepteren uiteindelijk tóch hulp, dan geeft mij dat veel positieve energie. Als ze me na een tijd dan ook nog bedanken dat ik ben geweest, ga ik met een big smile naar buiten, stap op mijn fiets en ga naar de volgende cliënt.

Op een gegeven moment ben ik naast deze functie begonnen als Zorgondersteuner bij de Thuiszorg in Beek. Hiervoor volgde ik een cursus van zes avonden bij de Gilde opleidingen in Sittard. Ik leerde alles over het wassen, aan- en uitkleden van cliënten, het aan- en uittrekken van steunkousen, het signaleren van bijzonderheden zoals doorligplekken, enz. Verder werd ik geschoold in een aantal administratieve taken zoals rapporteren en het lezen van dossiers. Een heel andere tak van sport dan ondersteuning in het huishouden. Ik werk hier op een andere titel en vind dit werk ook leuk om te doen. Ik ontmoet verschillende mensen met verschillende beperkingen. Dat zorgt ervoor dat mijn werk afwisselend is.

Daarbij denk ik er over na hoe ik zelf behandeld wil worden als ik afhankelijk word van anderen. Dat helpt om mij in te leven in de cliënten.

Ik wilde meer werken, maar niet meer uren als huishoudelijke hulp. Het aanbod om te solliciteren als woonhulp op een afdeling met dementerende bewoners, heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Dit was een schot in de roos. Eerlijk gezegd vind ik dat nog het allerleukste. Momenteel vervul ik deze functie gedurende acht uur per week in Verpleegunit Stein en ik hoop in de toekomst meer uren te krijgen. Als woonhulp assisteer ik bij de eetmomenten en help wanneer eten niet meer zelfstandig gaat. Verder zorg ik voor wat gezelligheid door allerlei activiteiten te doen met de bewoners, zoals geheugenspelletjes of gezellig praten en samen zingen. Ik maak kamerdeuren open, help mensen naar het toilet, vul linnengoed bij, wandel met hun over de gang of buiten en houd toezicht dat niemand wegloopt. Koken is één van mijn hobby’s en ik word dan ook heel blij als ik gekookt heb en ik zie dat de bewoners met smaak eten.

Ik ben een enthousiaste, vrolijke vrouw met een positieve instelling. Ik kijk altijd wat wél kan en niet naar wat niet meer mogelijk is. Daarbij denk ik er over na hoe ik zelf behandeld wil worden als ik afhankelijk word van anderen. Dat helpt om mij in te leven in de cliënten. Daarnaast gebruik ik humor. Daar kun je veel mee bereiken.

Ik ben dankbaar dat Zuyderland mij de mogelijkheid biedt om workshops en cursussen te volgen zodat ik mij verder kan ontwikkelen. Daarnaast is de ondersteuning door fijne collega’s belangrijk, zodat ik al mijn functies goed kan uitoefenen.

Bekijk hier de actuele vacatures van Zuyderland!