Deel dit:

Ik weet hoe het voelt om je af te vragen: welke opleiding past bij mij? Daarom vind je in dit blog studiekeuzetips uit de praktijk.

Ben ik weer! Loes Duijsens, 19 jaar en tweedejaars BBL-student Maatschappelijke Zorg. Ik kwam met een omweg terecht op deze zorgopleiding. En daardoor kan ik jou nu studiekeuzetips geven. Want ik ben vast niet de enige die het lastig vindt om uit te vinden welke opleiding past ;-)  

Studiekeuzetips samengevat

Vraag jij je af: 

  1. Welke opleiding past bij mij? > Kijk naar hoe je bent, wat je graag doet en laat je inspireren door je omgeving.
  2. Welk werk in zorg en welzijn past bij mij? > Kies een brede opleiding, dan heb je alle vrijheid.
  3. Welke leerroute past bij mij? > Weeg af of jij het makkelijkst leert op school of in de praktijk. 

Hieronder uitgebreidere tips. En als je het leuk vindt: onderaan het blog meer over mijn omweg naar de zorg.

Studiekeuze - tip 1: welke opleiding past bij mij?

Volgens mij kom je er het snelst achter welk werk en dus welke opleiding bij je past als je kijkt naar hoe je bent en wat je graag doet in het dagelijks leven. Zoals je uit mijn verhaal wel opmaakt, ben ik het liefst bezig. Ook heb ik graag mensen om me heen en zorg ik er graag voor dat deze het naar hun zin hebben. Ik had zelfs al een bijbaan in de zorg. Misschien zit jouw bijbaan ook wel in een richting die heel goed bij je past?

Dat ik voor werk en een opleiding in zorg en welzijn heb gekozen, komt ook door mijn omgeving. Het zit vast in mijn genen, want mijn mama werkt zolang ik me kan herinneren als verzorgende IG. Zij is echt wel een inspiratiebron voor me. Door haar weet ik dat mogelijkheden te over zijn qua werk in de zorg. 

Van je omgeving kun je trouwens ook leren wat je niét wilt. Ik herinner me dat mama onregelmatige diensten draaide en ik naar mijn oma ging. Heel fijn, maar zelf ben ik toch liever vrij op hetzelfde moment als mijn vrienden en familie. Geen nachtdiensten voor mij dus haha. Loop ik wel extra centen mis van de onregelmatigheidstoeslag (ORT); helaas pindakaas. 

Ontdekken welke opleiding bij je past, doe je ook door scholen te bezoeken. Vond ik niet per se leuk, maar die open dagen maakten me wel meteen duidelijk of ik me thuis zou voelen op die opleiding. Fijn alternatief: de online voorlichtingen die er sinds de Coronacrisis zijn. Oh en volgens mij kon het niet toen ik me oriënteerde, maar je kunt dus ook een kijkje in de praktijk nemen. Je kunt zelfs aan zorgorganisaties vragen stellen via Whatsapp. Activiteiten genoeg!

Ontdek ROC's en hogescholen

Studiekeuze - tip 2: welke richting in zorg en welzijn past bij mij?

Als je nou, net als ik, nog niet helemaal weet welk werk je wilt doen in zorg en welzijn, is dé studiekeuzetip: kies een brede opleiding. 

Ik koos voor de Maatschappelijke Zorg-opleiding, omdat ik daarmee Persoonlijk Begeleider kan worden. Met dat diploma op zak, kan ik aan de slag in veel beroepen en werkvelden. Van persoonlijke begeleider tot op groepen staan waaronder in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jongeren met bijvoorbeeld autisme en psychische zorg. Tijdens de opleiding doe je ervaring op met verschillende werkvelden. Wat mijn beroep wordt, zie ik wel over 2 jaar. 

Ander voordeel van een brede opleiding: wil ik later van beroep of werkveld wisselen, dan kan dat. Mijn moeder deed vroeger een soortgelijke opleiding en zij maakt binnenkort een carrièreswitch binnen de zorg; ze wordt begeleider. Die omschakeling is onder andere mogelijk door haar uitgebreide opleiding en werkervaring.  

Welke werkvelden zijn er?

Studiekeuze - tip 3: welke leerroute past bij mij?

Mijn studietip voor weten welke leerroute bij je past, is vrij simpel…je weet vast wel hoe je het makkelijkst leert?

Als jij goed kunt stampen of naar school gaan leuk vindt, past voltijd leren je waarschijnlijk prima. Ik leer makkelijker in de praktijk; hoef ik ook niet zoveel stil te zitten haha. En dus koos ik voor de combinatie leren en werken. Of ik hierna ga verder leren op het HBO om te kunnen doorgroeien in zorg en welzijn weet ik nog niet. 

Praktijkervaring doe je bij elke MBO- en HBO-opleiding op. De stages die ik liep op de voltijd BOL-opleiding leverden me alleen wel minder vlieguren op. Bij de deeltijd BBL-opleiding die ik nu doe en een Duale HBO-opleiding moet je minstens 24 uur per week werken. Staat goed op je CV, maar je moet best gedisciplineerd zijn om school, werk en je sociale leven met elkaar te combineren. 

Ter vergelijk: bij BBL en duaal HBO heb je geen schoolvakanties meer, maar het leerlingsalaris dat ik krijg is wel heel fijn. Als BOL-student krijg je trouwens studiefinanciering; dat gaat je neus voorbij als je BBL of duaal HBO doet. En zo hebben alle leerroutes voor- en nadelen.

Verschil vol- en deeltijd leren

Mijn omweg naar de zorgopleiding

Toen ik als 15-jarige van het VMBO af kwam, sprak werken in zorg en welzijn me al wel aan. Ik kon de opleiding Verzorgende IG gaan doen, maar op de een of andere manier sprak die zorgrichting me tijdens de open dag niet zo aan. Hetzelfde had ik met de kappersopleiding. En alhoewel ik de opleiding tot schoonheidsspecialiste geinig vond, zag ik mezelf dat niet elke dag doen. Toen ik de open dag van het CIOS bezocht, dacht ik meteen: yes! 

Toch bleek het niet de juiste keuze. De opleiding vond ik superleuk, doordat je niet stilzit in de klas, maar actief bent. Maar de stages… Sport als werk bleek niet mijn ding. Het grappige is wel dat ik door één van mijn CIOS-stages alsnog een zorgopleiding ben gaan doen. Ik wandelde en zwom met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het waren cliënten van SGL; nu mijn werkgever. 

Na het behalen van mijn niveau 2-diploma op het CIOS wist ik zeker: ik wil de zorg in. Mijn broer deed een BBL-opleiding. Leek mij ook superleuk en dus onderzocht ik welke opleiding en vroeg ik een gesprek aan bij Vista college. Met mijn 17 jaar vonden ze me te jong voor een BBL-opleiding. Het advies: ga de BOL-opleiding Maatschappelijke zorg in Maastricht doen met de optie om na leerjaar 1 alsnog naar de BBL-opleiding in Heerlen door te stromen. Onzeker als ik was, deed ik dat. 

Wat ik op het CIOS eigenlijk al had ontdekt, bleek te kloppen: zet mij niet in schoolbanken, maar laat me bezig zijn. Ik heb heel veel gehad aan mijn mentor: zij hielp me bij de overstap naar de BBL-opleiding Maatschappelijke Zorg die ik nu met heel veel plezier doe! 

Vind jouw opleidingsvacature

Wat ik leerde van mijn omweg in opleidingenland: 

  • Volg je hart, uiteindelijk leidt het je naar een opleiding die bij je past. 
  • Laat je niet tegenhouden als je weet wat je wilt. Vraag een vakdocent met wie je goed kunt praten om je te helpen. 

Succes met het vinden van een opleiding binnen zorg en welzijn die bij je past! Spreek ik je in mijn volgende blog weer? 

Benieuwd naar mogelijke opleidingen en beroepen?

De landelijke voorlichtingssite YouChooz geeft je een handig overzicht van alle mogelijke opleidingen, beroepen, en meer!

Meteen aan de slag!