Deel dit:

“Omdat ik weer onder de mensen wilde komen, ben ik op een bepaald moment spontaan bij Daalhof naar binnengestapt en kon ik al snel als vrijwilliger starten.”

Vrijwilligers zijn stuk voor stuk goud waard. Mensen met een groot hart die klaarstaan voor de bewoners van bijvoorbeeld Zorgcentra. Fred van Wijhe is al zo’n 6 jaar vrijwilliger bij Sevagram, Daalhof in Maastricht en deelt wat het voor hem zo bijzonder maakt.

“Omdat ik weer onder de mensen wilde komen, ben ik op een bepaald moment spontaan bij Daalhof naar binnengestapt en kon ik al snel als vrijwilliger starten.” Daalhof is een locatie waarin door Sevagram thuiszorg wordt aangeboden aan zelfstandig wonende ouderen. Sommige bewoners hebben een vorm van lichte dementie.

Tevreden gevoel

Na 43 jaar moest Fred onverhoopt stoppen met werken door ernstige rugproblemen en kwam thuis te zitten. “Dit was een harde klap om te incasseren. Doordat ik hier veel moeite mee had, kreeg ik uiteindelijk het advies om weer onder de mensen te komen. Als vrijwilliger starten bij Daalhof bleek voor mij de juiste keuze. Ze hielden direct rekening met het ontzien van mijn rug. En zo kon ik gaan helpen bij de koffie- en theeronde voor de bewoners. Dit vond ik direct al leuk om te doen. Tijdens het uitschenken van de drankjes maakte ik tussendoor een praatje met de bewoners. Dat ging vanzelf en zo kreeg ik al snel een sociale band met de mensen. 

"Ik doe dit nu ruim zes jaar en doe het nog altijd met veel plezier. Steeds weer ga ik met een tevreden gevoel naar huis. Het is dankbaar werk.”

Activiteiten

Naast het verzorgen van de drankjes helpt Fred ook bij de muziekactiviteit en moedigt bewoners aan om een dansje met hem te maken. Dit doet hij samen met Marianne, de activiteitenbegeleidster. “Door de jaren heen raak je meer op elkaar ingespeeld en ontdek je ook wat de bewoners aanspreekt. Ook wordt er met de bewoners geschilderd en gepuzzeld en doen we samen spelletjes. Sjoelen en kienen zijn favoriet. Dit is elke vrijdagmiddag en daar kijken de bewoners echt naar uit. Ze beslissen zelf waar aan ze willen deelnemen op de dag dat van de activiteit.”

Emoties

Bij Daalhof is voor de bewoners iedere dag wat te doen. ”Iedere ochtend leest Marianne de krant met hen en na het weekend begeleidt zij een praatsessie. Bewoners vertellen regelmatig over vroeger en delen wat ze hier over kwijt willen. Bijvoorbeeld over hun kinderen of over naasten die hen ontvallen zijn. Soms uiten ze hun emoties en kunnen wij ze hierin steun bieden. Het moet er dan echt even uit en je ziet dat dit hen verlicht. Sommige mensen zijn eenzaam, zien bijna niemand meer. Dat is wel eens lastig maar je moet je er ook voor kunnen afsluiten. Het niet mee naar huis nemen.”

Geduld

“Belangrijk is dat je met mensen met een lichte vorm van dementie kunt omgaan. Ook is geduld kunnen opbrengen een belangrijk element. Dat maakt het makkelijker in de omgang met hen. Neem je daarbij ook de tijd om de mensen te leren kennen, dan ontdek je hun behoeften en groei je in je rol van vrijwilliger. Dan gaat het eigenlijk vanzelf.”

Ben jij geinteresseerd in vrijwilligerswerk bekijk dan het aanbod!

AANBOD HULPVRAGEN

 

Bron: Sevagram, fotograaf: Jean-Pierre Geusens