Deel dit:

“Iedere keer weer die lach op hun gezicht toveren, ze te zien opfleuren, vind ik mooi om te ervaren.”

Vrijwilligers zijn stuk voor stuk goud waard. Mensen met een groot hart die klaarstaan voor de medemens! Will Mulder is sinds 2019 vrijwilliger bij Sevagram, Oranjehof in Heerlen en deelt wat het voor hem zo bijzonder maakt.


“Omgaan met ouderen heeft me nooit enige moeite gekost, het gaat voor mij op natuurlijke wijze.” Na het overlijden van zijn levenspartner, moedigde buurvrouw Marianne Will op een bepaald moment aan om mee te gaan naar de borrelavond voor bewoners van Oranjehof. Oranjehof bestaat uit een kleinschalige verpleeghuisafdeling voor in totaal 41 bewoners en heeft 69 woonzorgappartementen. De bewoners zijn mensen voor wie het wonen in een kleine groep duidelijk meerwaarde heeft. “Ik ben weduwnaar en zat de hele dag alleen thuis. Het starten als vrijwilliger bleek voor mij een kans om weer onder de mensen te komen.” Zo ontdekte Will al snel dat hij kon bijdragen aan het levensgeluk van de bewoners maar dat zij dit ook bij hem losmaakten. “Het werkt twee kanten op is mijn ervaring. Als vrijwilliger begeef je je weer onder de mensen, je maakt voor hen het verschil en je maakt samen nog plezier ook!”

Gezellige avond

Sinds die tijd is Will wekelijks te vinden op de borrelavond. Samen met zes andere vrijwilligers zorgen ze voor een gezellige avond. “De bewoners verheugen zich er op, het is echt een avondje uit voor ze.” De borrelavond start op 18.30 uur en eindigt om 20.00 uur. “Van sommige bewoners mag het veel langer duren, zo leuk vinden ze het.” De vrijwilligers beginnen met het klaarmaken van de koffieronde. De bewoners die hulpbehoevend zijn, worden opgehaald. “Heeft iemand niet zo’n zin, dan moedigen we aan om er toch bij te zijn.” Per avond zijn er gemiddeld dertig bewoners van de partij. “Als vrijwilliger zitten wij gezellig met de bewoners aan tafel. Na het koffiemoment gaan we over op de drankjes. De bestelrondes verzorgen wij ook. Deze variëren van een advocaatje, een wijntje, biertje of wat fris. En tussendoor babbelen we ongedwongen met elkaar. Soms worden er spontaan liedjes ingezet. Je kunt met deze mensen echt een praatje maken. Ik heb leuk contact met hen. Het is gewoon heel gezellig.”

"Een bepaalde periode was ik even uit de running. Ze hadden me echt gemist, kreeg ik terug. Dat doet je wat, je doet er echt toe.”

Persoonlijke aandacht

“Iedere keer weer die lach op hun gezicht toveren, ze te zien opfleuren, vind ik mooi om te ervaren. Je maakt veel impact door het geven van persoonlijke aandacht. Dit werk heeft mijn leven weer zin gegeven. Ik voel me echt nodig. Een bijdrage kunnen leveren aan de voor ons normale dingen, is voor deze mensen heel speciaal.

Plezier en ontspanning

Als vrijwilliger kun je iets toevoegen aan het leven van een ander. Je bent nodig bij Oranjehof, alle hulp is welkom. Of dat nu is bij de gymnastiekles, de kerkdienst, bij het kienen of als maatje; de bijdrage van een vrijwilliger zorgt ervoor dat deze activiteiten kunnen plaatsvinden. Zodat de bewoners dat beetje plezier en ontspanning kunnen hebben en ook de zorgmedewerkers worden ontlast. Zij hebben hun handen al vol en zijn blij als de vrijwilliger er is voor dat stukje extra aandacht naar de bewoners. En je kunt desgewenst zelf ook aan de activiteit meedoen. Voor een vrijwilliger is het maar een paar uurtjes, maar met jouw hulp bied je bewoners een positieve bijdrage aan hun dag.

“We hebben een leuke club aan vrijwilligers hier. Loop eens ergens een keer een dagdeel mee en ervaar zelf of het iets voor je is.”

AANBOD HULPVRAGEN

 

Bron: Sevagram, fotograaf: Jean-Pierre Geusens