Deel dit:

“Die wisselwerking is hartstikke leuk”, vult Peter aan. “Ons contact is ongecompliceerd.

Maatjes Bianca en Peter: “Onze klik is super!”

Iets betekenen voor een ander. Dat was Bianca’s wens. Ze werd maatje van Peter. Samen verkennen ze de mooiste wandelroutes rondom Sibbe. Het duo werd bij elkaar gebracht door LEVANTOgroep Vrijwilligers. De missie van hun maatjesproject is al 30 jaar onveranderd: het verminderen van eenzaamheid bij mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Eens per 2 weken gaan Bianca (51) en Peter (56) op pad. LEVANTOgroep Vrijwilligers schatte in dat de twee goed bij elkaar zouden passen. “En dat is ook zo”, aldus Bianca. “We hebben dezelfde interesses. Zo heeft Peter 3 platenspelers en een grote collectie elpees. Voor mij is dat helemaal geweldig, ik ben zelf gek op muziek.” Het duo duikt samen in bijzondere albumhoezen. Ook spijkeren ze hun muzikale kennis bij. Bianca: “Dan praten we weer over Elvis. Of ik lees een artikel over Alice Cooper en neem dat dan mee naar Peter.” “Die wisselwerking is hartstikke leuk”, vult Peter aan. “Ons contact is ongecompliceerd. 

De ene keer kletsen we over oude rockers, de andere keer hebben we een serieus gesprek. We lachen ook wat af samen.”

30 jaar geleden ging het maatjesproject van LEVANTOgroep Vrijwilligers van start, toen nog onder de naam Stichting Horizon. Veel mensen met langdurige psychische problemen ervaren dat hun netwerk steeds kleiner wordt, waardoor ze zich buitengesloten kunnen gaan voelen. Door hen te koppelen aan een vrijwilliger, voelen ze zich weer gezien en verdwijnen problemen heel even naar de achtergrond. Samen wordt er genoten van ontspannende activiteiten, zoals een bioscoopbezoek, een boswandeling of een uitje naar een mooie stad.

Peter vertelt dat hij een vorm heeft van autisme. “Dit maakt het moeilijker voor mij om contacten te leggen en vriendschappen te onderhouden. Een bezoek van een maatje is gezellig. Ik kijk er altijd erg naar uit.” Vrijwilligers die maatjescontact bieden hoeven geen kennis te hebben over psychiatrie. Wel wordt verwacht dat ze zich goed kunnen inleven in een ander. Peter: “Soms ben ik een spraakwaterval en verlies ik mezelf in één onderwerp. Bianca merkt dat op, maar benadert mij altijd met veel begrip en respect.” Tijdens hun wandelingen houdt Bianca er ook rekening mee dat Peter slechtziend is. Peter: "Ik heb moeite met het inschatten van diepte. Is het ergens heel modderig of komen we bij een trap met ongelijke treden, dan gaat Bianca voorop en vertelt ze me precies wat ik kan verwachten.”

Het maatjescontact betekent veel voor Peter, maar dat is andersom net zo. Bianca: “Ik geniet van onze gesprekken. Peter weet veel van geschiedenis en hij kan daarover boeiend vertellen. En ik kom nu zelf ook weer meer in de natuur. Het voelt als onthaasten. Ik werkte lange tijd in een commerciële sector. Alles draaide om resultaten en het was een hele snelle wereld. Nu met Corona is het nog moeilijker om verbinding te maken met andere mensen. Het maatjescontact geeft mij veel voldoening en plezier. Onze klik is ook gewoon super, ik heb het enorm getroffen!”

Ook interesse om maatje te worden? Bekijk dan de actuele vraag hier

Bekijk dan de actuele vraag hier!